Pārlekt uz galveno saturu

Uzbekistāna pārņem Latvijas pieredzi bioekonomikā

Attēla autors: No LLU arhīva

No 20. līdz 27. oktobrim Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU) Jelgavā viesojas delegācija no Uzbekistānas, lai padziļināti iepazītu Latvijas pieredzi bioekonomikas izglītībā, pētniecībā un uzņēmējdarbībā, kā arī pārnestu labāko pieredzi un praksi savā valstī.

Delegācijā ir apvienoti Uzbekistānas Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju ministrijas un Lauksaimniecības ministrijas speciālisti, bioekonomikas uzņēmumu pārstāvji un studenti, kuri Taškentā apgūst bioekonomiku jaunizveidotā maģistra studiju programmā, informē LBTU Mūžizglītības centra starptautisko projektu vadītāja Irīna Kulitāne. 

Studiju programma ir izstrādāta un tiek ieviesta Uzbekistānā Eiropas Savienības Erasmus+ programmas projekta "Jauna maģistra programma ilgtspējīgai bioekonomikas attīstībai Uzbekistānā" ietvarā. LBTU ir šī projekta iniciators un vadošais partneris.

Nedēļu ilgas vizītes laikā delegācija iepazīsies ar LBTU pieredzi, piedāvājumu un sasniegumiem bioekonomikas jomā, apmeklēs pārtikas pārstrādes, atkritumu pārstrādes un citus uzņēmumus, pētniecības institūtus, valsts iestādes, kuru darbības joma skar bioekonomikas nozares. Kontaktbiržā sadarbības partneriem būs iespēja tikties ar vairākiem Latvijas bioekonomikas ekosistēmas pārstāvjiem.

Pēc atgriešanās Uzbekistānā partneri un LBTU izstrādās Bioekonomikas attīstības sadarbības plānu, lai nostiprinātu jau iesāktās sadarbības iniciatīvas, kā arī aizsāktu jaunas. Jāatzīmē, ka tieši LBTU aktivitātes ir ieviesušas bioekonomikas pieeju Uzbekistānā, kas jau ir rezultējusies jaunas maģistra studiju programmas izstrādē un ieviešanā četrās valsts universitātēs, no kurām divas atrodas reģionos. Šobrīd tajā ir uzņemti un mācās 23 maģistrantūras studentu. Lai atbalstītu gan studējošos, gan akadēmisko personālu, ir izveidots Bioekonomikas centrs Samarkandā.

Projekts ir saņēmis Ārlietu ministrijas finansējumu 2023. gadā no attīstības sadarbības budžeta.

Pievienots 23/10/2023