Pārlekt uz galveno saturu

Noslēdzies Green hub projekts, radot jaunas zināšanas ilgtspējīgu risinājumu un sabiedrības iesaistes upju ainavu plānošanā jomā (INT18)

Attēla autors: No LLU arhīva

LBTU ainavu arhitektūras un plānošanas pētnieki novembra vidū noslēdz ES sadarbības projektu "Zaļais centrs - veids, kā nodot jaunas zināšanas, atbalstīt iniciatīvas un informēt sabiedrību" (Green hub LVIII-063 ), kas vērsts uz ar vidi saistītu zināšanu nodošanu, jaunu iniciatīvu īstenošanu, iesaistot sabiedrību, sadarbojoties gan pašvaldībai, gan ekspertiem un iedzīvotājiem.

Projekta Green hub aktivitātes no vienas puses bija virzītas uz jaunu zināšanu iegūšanu pašiem projekta dalībniekiem – ainavu plānošanas jomas profesionāļiem un pašvaldību speciālistiem, bet no otras puses – uz jaunu materiālu izveidi un aktivitāšu īstenošanu, lai iegūtās zināšanas tālāk nodotu arī topošajiem ainavu arhitektiem un plānotājiem un citu jomu pārstāvjiem, kā arī jebkuram interesentam un sabiedrībai kopumā.

co-fund

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli.

 

Līdz ar to LBTU pētnieki projektā īstenoja sekojošas aktivitātes un sagatavoja ikvienam brīvi pieejamus izglītojošus un informatīvus materiālus par ūdens teritoriju plānošanu ilgtspējīgas pilsētvides un sabiedrības iesaistes kontekstā:

3dienu mākslas un radošais plenērs Rēzeknes upes krasta vides attīstībai, sadarbojoties LBTU ainavu arhitektūras un plānošanas ekspertiem, Rēzeknes pilsētas pašvaldībai, iedzīvotājiem, nevalstiskajām organizācijām un citām ieinteresētajām pusēm. Plenēra ietvaros ekspertu vadīti, tā dalībnieki izstrādāja savas vīzijas par Rēzeknes upes publiskās ārtelpas attīstību. Tāpat plenēra ietvaros bērni zīmēja savu upes attīstības redzējumu. Plenērā apkopotās idejas un atziņas projekta eksperti izvērtēja, sagatavojot arī pārskatu par plenēra rezultātiem, kas ir brīvi pieejams LBTU mājas lapā. Tāpat eksperti izstrādāja konceptu Rēzeknes upes publikās ārtelpas attīstībai, kurā ņemti vērā arī plenēra rezultāti.

Izglītojošs pieredzes brauciens uz Somiju un Igauniju ūdens resursu ilgtspējīgas izmantošanas iespēju izzināšanai, piesaistot arī vietējos ekspertus un projektu autorus, organizējot darba diskusiju starp brauciena dalībniekiem un vietējiem ekspertiem. Pieredzes braucienā iegūtās zināšanas, papildinātas ar teorētisku informāciju,  apkopotas un publicētas izdevumā “Ilgtspēja. Ūdens resursi. Sabiedrība. No teorijas līdz praksei”.  Elektroniskais izdevums ir brīvi pieejams ikvienam interesentam, kā arī to ir iespējams izmantot kā palīglīdzekli apmācībā un profesionālajā darbā vides un ainavu plānošanas studentiem, mācībspēkiem un nozares profesionāļiem.

Gramata

Projekta noslēgumā oktobrī notika tiešsaistes konference “Ūdens teritoriju attīstības plānošana ilgtspējīgas pilsētvides kontekstā” ar LBTU ekspertu, Rēzeknes pašvaldības un Latvijas ainavu arhitektūras un vides jomas profesionāļu prezentācijām, ietverot gan jaunu zināšanu nodošanu plašākai sabiedrībai par projektā iegūtajiem rezultātiem un īstenotajām aktivitātēm, pieejamajiem materiāliem, kā arī citiem labās prakses projektiem Latvijā.

Visi projekta materiāli pieejami LBTU Meža un vides zinātņu fakultātes mājas lapā:

https://www.mvzf.lbtu.lv/lv/zalais-centrs-zinasanu-parnesei-atbalstot-iniciativas-un-paaugstinot-sabiedribas-informetibu-green

Konferences “Ūdens teritoriju attīstības plānošana ilgtspējīgas pilsētvides kontekstā” ieraksts https://www.youtube.com/watch?v=Ou-5subdfBs

 

Projekta zinātniskā vadītāja: Daiga Skujāne, daiga.skujane@lbtu.lv

Pielikums Izmērs
Book_informative_material_Green_hub.pdf 87.89 MB
Pievienots 15/11/2023