Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Valsts svētku mēnesī LBTU personības saņem vairākus augstus apbalvojumus

Attēla autors: No LLU arhīva

Atzīmējot Latvijas Republikas proklamēšanas 105. gadadienu, aizvadīti vairāki svinīgi godināšanas pasākumi, kuros tika izceltas un sveiktas personības par sevišķiem nopelniem Latvijas un Jelgavas valstspilsētas labā, kā arī par ilggadēju, sekmīgu un mērķtiecīgu darbu lauksaimniecībā, pārtikas apritē, mežsaimniecībā, zivsaimniecībā un valsts pārvaldē.

Patriotisma mēnesī Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un Ordeņu kapituls piešķīra augstākos Latvijas valsts apbalvojumus - Triju Zvaigžņu ordeni, Viestura ordeni un Atzinības krustu, kā arī tika pasniegti Jelgavas valstspilsētas augstākie apbalvojumi – "Goda zīme" un "Goda raksts" - un Zemkopības ministrijas (ZM) zemkopības ministrs Armands Krauze sveica nozares pārstāvjus ar ZM apbalvojumiem – Atzinības rakstiem, medaļām "Par centību" un Zivju fonda Atzinības rakstiem nozares pārstāvjiem.

Latvijas dzimšanas dienas vakarā Ordeņu kapituls nolēma 33 personām piešķirt augstākos Latvijas valsts apbalvojumus. Minētie apbalvojumi piešķirti cilvēkiem, kuru godprātīgais profesionālais un sabiedriskais darbs, aktīvā pilsoniskā stāja, pašaizliedzība, drosme un patriotisms stiprina Latviju un ir valsts augstākās atzinības vērts un godināms. 

Par Atzinības krusta virsnieci iecelta horeogrāfe, deju pedagoģe, Vispārējo latviešu dziesmu un deju svētku virsvadītāja, LBTU tautas deju ansambļa "Kalve" mākslinieciskā vadītāja Gunta Skuja. Šis augstais Latvijas valsts apbalvojumus G. Skujai piešķirts par nopelniem kultūrā, kā arī izcilu radošo ieguldījumu latviešu tautas dejas un Dziesmu un deju svētku tradīcijas attīstībā. 

G. Skuja ir deju pedagoģe, deju svētku virsvadītāja un horeogrāfe, kura katru sezonu rada jaunas dejas, kas ir iekļautas ne tikai Latvijas skatuviskās dejas zelta fondā, bet arī dziesmu un deju svētku repertuārā, atstājot nenovērtējamu ieguldījumu latviešu skatuviskās dejas mākslā. Nopelniem un atzinīgi novērtētā horeogrāfe latviešu skatuviskajā dejā ienesusi savu rokrakstu, ar dvēseles piepildītām, jautrām un cēlām dejām.

Savukārt Jelgavas valstspilsētas augstāko apbalvojumu pasniegšanas pasākumā tika teikts paldies cilvēkiem, kuri ieguldījuši neatsveramu darbu Jelgavas izglītības, veselības, drošības sistēmā un uzņēmējdarbībā.

Šogad pasniedza piecus pilsētas augstākos apbalvojumus, tostarp bijušajam Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Meža un vides zinātņu fakultātes (LBTU MVZF) pasniedzējam Laimonis Kūliņš. L. Kūliņš saņēma "Goda zīmi" par augstu profesionālu ieguldījumu pedagoģiskajā darbā Jelgavas pilsētā. Ar L. Kūliņa stāstu var iepazīties www.jelgava.lv mājaslapā. 

Viņa ceļš universitātē sācies 1962. gadā, kad kļuvis par Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas (tagad LBTU) studentu koksnes apstrādes tehnoloģijas specialitātē un ieguvis inženiera - tehnologa kvalifikāciju. 1992. gadā, pēc studijām, koksnes materiāli un tehnoloģija maģistrantūrā, ieguvis inženierzinātņu maģistra grādu. Paralēli studijām, 1965. gadā uzsācis darbu universitātē par mācību meistaru. No 1969. gada uzsācis akadēmisko un zinātnisko darbību vecākā inženiera amatā. Laika periodā no 1979. līdz 1990. gadam pildījis zinātniskā līdzstrādnieka amata pienākumus. No 1990. gada līdz 1995. gadam strādājis asistenta amatā, bet no 1996. gada pamatstudiju studentiem un maģistrantiem lasīja lekcijas kā lektors.

Uzticētos akadēmiskā un zinātniskā amata pienākumus L. Kūliņš ir veicis ar lielu atbildības sajūtu. Nenogurstoši pilda kuratora pienākumus un aktīvi iesaistījies jauno studentu audzināšanā. Ilgu gadu laikā ir sistematizējis periodiku par meža nozari, izveidojis bibliotēku.

Arī Zemkopības ministrija sumināja cilvēkus, kuri aktīvi iesaistās Latvijas lauku attīstībā un alternatīvajos lauku attīstības veidos, veicinot nodarbinātību reģionos. 

Kopumā pasākumā ar ZM medaļām "Par centību" tika apbalvotas 32 personības, tostarp četri Agroresursu un ekonomikas institūta darbinieki - vadošā pētniece un selekcionāre, Dr.agr. Linda Legzdiņa, vadošā pētniece un agroekoloģe, Dr.agr. Līvija Zariņa, Bioekonomikas nodaļas Lauku attīstības novērtēšanas daļas eksperts – pētnieks, Dr.oec. Armands Vēveris un Agrobiznesa informācijas un analīzes daļas vadītāja, vadošā pētniece Dr.oec. Valda Bratka.

Mēs, LBTU, esam pateicīgi par savu kolēģu uzticību universitātei, ieguldīto darbu un sveicam ar augstajiem apbalvojumiem!

Guntas Skujas fotogrāfija no www.presedent.lv arhīva.

Laimona Kūliņa fotogrāfija ir no Jelgavas valstspilsētas mājaslapas www.jelgava.lv

Pievienots 21/11/2023