Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Meža nozares gada balvu "Zelta čiekurs" saņēmuši LBTU personības

Attēla autors: No LLU arhīva

7. decembrī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Aulā, klātesot Latvijas Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam, norisinājās meža nozares gada balvas "Zelta čiekurs" pasniegšanas ceremonija nozares izcilākajiem cilvēkiem. Šogad balvu nominācijā "Par mūža ieguldījumu" saņēma LBTU Padomes priekšsēdētāja un LBTU Goda doktore Laimdota Straujuma, savukārt nominācijā "Par ieguldījumu nozares attīstībā" apbalvoti tika LBTU Padomes loceklis, Latvijas Meža īpašnieku biedrības vadītājs Arnis Muižnieks, kā arī LBTU Padomnieku konventa loceklis, LBTU Goda doktors un AS "Latvijas Valsts meži" izveidotājs un iedvesmotājs Roberts Strīpnieks. 

Balva "Zelta čiekurs" ir ikgadēja meža nozares augstākā atzinība par nozīmīgiem sasniegumiem un ieguldījumu nozares labā un šogad tās tika pasniegtas piecās nominācijās: "Par mūža ieguldījumu", "Par inovatīvu uzņēmējdarbību", "Par zinātnes ieguldījumu nozares attīstībā", "Par ieguldījumu nozares attīstībā" un "Par ilgtspējīgu saimniekošanu".

Nominācijā "Par mūža ieguldījumu" apbalvojumu piešķīra LBTU Padomes priekšsēdētājai Laimdotai Straujumai. "Esot zemkopības ministres amatā, L. Straujuma sekmējusi apjomīgo darbu pie izmaiņām meža apsaimniekošanas nosacījumos Latvijā, kas noslēdzās ar nozīmīgiem grozījumiem Meža likumā. Kļuva vienkāršākas valsts sniegto pakalpojumu procedūras un to izmaksas, vienlaikus pakalpojumi kļuva pieejamāki un kvalitatīvāki, strauji attīstījās kopīga meža īpašumu apsaimniekošana un auga meža īpašnieku kooperācija kā risinājums atbildīgai un ražīgai privātā meža apsaimniekošanai. Arī, esot Saeimas Ilgtspējīgās attīstības komisijas priekšsēdētāja, viņa sekmējusi Meža nozares pamatnostādņu izstrādi un realizāciju, un tika ieviesta reversā PVN maksāšanas kārtība šķeldai," informē Zemkopības ministrija (ZM).

Savukārt nominācijā "Par ieguldījumu nozares attīstībā" balva nonāca pie Arņa Muižnieka, kurš darbojas LBTU Padomē un ir Latvijas Meža īpašnieku biedrības (LMĪB) vadītājs kopš tās dibināšanas brīža 2005. gadā. Kā stāsta ZM par laureātu: "Šajā laikā līdzdarbojies visu mūsu meža nozarei nozīmīgāko lēmumu pieņemšanas procesos. LMĪB ir kļuvusi ne vien par vienu no pārstāvniecības ziņā plašākajām un kompetentākajām nozares profesionālajām organizācijām Latvijā, bet arī nostiprinājusi Latvijas meža īpašnieku vietu un balsi starptautiskajā meža nozares sabiedrībā. Viņa pieredzi, zināšanas un profesionālo ētiku augstu novērtē arī citas organizācijas kā Latvijā, tā Eiropā. Vadījis sertifikācijas iestādes "PEFC Latvija" padomi, strādājis SIA "Latvijas Kokmateriālu uzmērīšanas un uzskaites vadība" valdē, vairāk nekā piecus gadus - AS "Latvijas valsts meži" padomē, kopš 2015. gada ir Eiropas Mežu Īpašnieku Konfederācijas valdē, un pašlaik sniedz savu ieguldījumu arī LBTU padomes darbā."

Tāpat savu "Zelta čiekuru" nominācijā "Par ieguldījumu nozares attīstībā" saņēma arī pērnā gada uzvarētājs, LBTU Padomnieka konventa loceklis, LBTU Goda doktors un AS "Latvijas Valsts meži" izveidotājs un iedvesmotājs Roberts Strīpnieks, kura profesionālā darbība nav nodalāma no kopējās meža nozares izaugsmes. "Ar viņa iniciatīvu tika izveidota AS "Latvijas Valsts meži". Uzņēmuma attīstība un izaugsme sekmējusi kopējo meža nozares izaugsmi, kas deva iespēju pastāvēt un attīstīties arī nacionālajai mežzinātnei. R. Strīpnieka darbs radījis sajūtu, ka valstij piederošajam mežam ir saimnieks, un šim saimniekam ir nepieciešama zinātne. Viņa vadībā uzņēmums attīstīja gan prognozējamu uzņēmējdarbības vidi, gan izveidoja dabas vērtību apzināšanas un saglabāšanas sistēmu, tika veidotas arī jaunas starpdisciplināras iniciatīvas, piemēram, IT attīstība, zemes dzīļu produktu un meža stādmateriāla ražošana, medību un rekreācijas pakalpojumi," tā ZM raksturo R. Strīpnieku. 

Gada balva "Zelta čiekurs" ir Meža īpašnieku asociācijas, Latvijas Kokrūpniecības federācijas un Zemkopības ministrijas sadarbības rezultātā tapusi iniciatīva. Tās divdesmit gadu pastāvēšanas laikā Meža nozares gada balva ir pasniegta jau vairāk nekā 200 Latvijas mežsaimnieku, nozares pētnieku, uzņēmēju un biedrību.

Raksta fotogrāfija no www.zm.gov.lv.

Pievienots 08/12/2023