Pārlekt uz galveno saturu

Zinātnes universitātes un akcelerācijas fonds "Accelerace" sekmēs zinātņietilpīgu jaunuzņēmumu veidošanos Latvijā

Attēla autors: No LLU arhīva

Lai palielinātu investīcijas zinātnes komercializācijai un zinātņietilpīgu un tehnoloģisku jaunuzņēmumu dibināšanai, Latvijas universitāšu biznesa inkubators "UniLab" 17. janvārī plkst. 12.00 parakstīs līgumu ar Skandināvijas vadošo iespējkapitāla un akcelerācijas fondu "Accelerace", vienojoties par sadarbību investīciju fonda veidošanā. Līguma parakstīšana notiks Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātnes un inovāciju centrā, Ķīpsalas ielā 6A, 2. stāva zālē "Moon". 

"UniLab" veido RTU, Latvijas Universitāte (LU) un Rīgas Stradiņa universitāte (RSU). Drīzumā piepulcēsies arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU), padarot to par nacionāla mēroga zinātnes universitāšu iniciatīvu zinātņietilpīgu un tehnoloģisku biznesa ideju attīstīšanai un augstas pievienotās vērtības jaunuzņēmumu dibināšanai Latvijā, informē RTU Sabiedrisko attiecību departamenta komunikācijas projektu vadītāja Lāsma Vaivare.

"Inovācijas un augstas pievienotās vērtības produktu attīstīšana ir pamats Latvijas ekonomikas transformācijai. Universitātēm ir nozīmīga loma šajā procesā – tajās koncentrējas zinātniskā ekselence, inovācijas un nākotnes jaunuzņēmumu dibinātāji. "UniLab" vīzija ir desmitgadē radīt vismaz vienu universitāšu ekosistēmas vienradzi – jaunuzņēmumu, kura tirgus vērtība pārsniedz vienu miljardu dolāru. Pasaules vadošajās universitātēs, piemēram, Kembridžas Universitātē dzimuši 12 vienradži, vēl 22 uzņēmumi ir potenciāli vienradži. Tādēļ turpināsim identificēt tehnoloģiskas biznesa idejas jau agrīnā stadijā un nodrošināsim visu nepieciešamo atbalstu to komercializācijai, bet sadarbībā ar "Accelerace" veidosim pilna cikla akcelerācijas un investīciju instrumentu," uzsver "UniLab" vadītājs Andris Baumanis.

"UniLab" atbalstu jau saņēmuši 43 topošie jaunuzņēmumi, kas attīsta augstas pievienotās vērtības produktus un pakalpojumus, piemēram, "Smart Packaging" izveidojis biosensoru tehnoloģiju pārtikas produktu kvalitātes kontrolei, "SUBmerge Baltic" – zemūdens dronu meklēšanas un apsekošanas operācijām, bet "P-Agro Minerals" ir industriālos apstākļos attīstījis fosfora izgūšanas tehnoloģiju notekūdeņiem. Atbalstu saņēmusi arī "Bdetect" attīstītā tehnoloģija ādas vēža diagnostikai un daudzi citi.

Vienojoties par sadarbību, Latvijas zinātņu universitāšu vārdā līgumu parakstīs "UniLab" vadītājs A. Baumanis un "Accelerace Management" izpilddirektors Peter Torstensen. Pasākumā piedalīsies arī RTU rektors Tālis Juhna, LU prorektors dabas, tehnoloģiju un medicīnas zinātņu jomā Valdis Segliņš, RSU prorektors akadēmiskajā darbā Dins Šmits un LBTU zinātņu prorektore Irina Arhipova, kā arī valsts institūciju un jaunuzņēmumu ekosistēmas pārstāvji.

Pasākums notiks angļu valodā.

Raksta fotogrāfija no www.rtu.lv. 

Pievienots 08/01/2024