Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Latvijas Zinātņu akadēmijas jauno zinātnieku balvu saņem Lilija Dučkena

Attēla autors: No LLU arhīva

16. janvārī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Senāts apstiprināja LZA balvu ekspertu komisiju lēmumus un piešķīra septiņas vārdbalvas, sešas vārdbalvas jaunajiem zinātniekiem, kā arī četras jauno zinātnieku balvas, tostarp Lilijai Dučkenai no Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU).

Šogad laureātu vidū ir LBTU Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF) Augsnes un augu zinātņu institūta vecākā laborante, Mg. agr. Lilija Dučkena, kura izstrādāja darbu par tēmu "Tomātu (Solanum Lycopersicum L.) slimību ierosinātāji un Botrytis SPP. kā nozīmīgs patogēns" (darba vadītāja: Dr.agr. Gunita Bimšteine). Darba mērķis bija identificēt tomātu slimību ierosinātājus un raksturot to morfoloģiskās un bioloģiskās īpatnības.

"Latvijas centrālajā daļā 2021. gadā un 2022. gadā septiņās saimniecībās ievākti tomātu lapu, stublāju, ziedu un augļu paraugi ar tipiskiem slimību simptomiem. Uz ievāktajiem paraugiem ar tipiskiem slimību simptomiem identificētas 14 dažādas ģintis – Phytophthora, Fulvia, Botrytis, Alternaria, Stemphylium, Epicoccum, Fusarium, Cladosporium, Penicillium, Sclerotinia, Mucor, Boeremia, Postia un Schizophyllum. Pirmo reizi Baltijas reģionā uz tomātiem identificēti patogēni no Stemphylium ģints, turklāt konstatēta arī kompleksa Alternaria spp. un Stemphylium spp. inficēšanās tomātiem. Pētījumā pirmo reizi Baltijas reģionā kā tomātu pelēkās puves ierosinātājs identificēts patogēns Botrytis pseudocinerea,” savā darbā raksta LZA jauno zinātnieku balvas ieguvēja.

Jāpiemin, ka 2023. gada vasarā L. Dučkena absolvēja akadēmiskā maģistra studiju programmu "Lauksaimniecība", bet nu jau studiju gaitas uzsākusi doktora studiju programmā "Lauksaimniecība".

LZA jauno zinātnieku balvas ik gadu tiek piešķirtas maģistrantiem vai doktorantiem, vai jaunajiem pētniekiem ne vēlāk kā vienu gadu pēc maģistra vai doktora darba aizstāvēšanas. Reflektēšanai var iesniegt darbus, kurus veicis atsevišķs zinātnieks, kurš pieteikuma iesniegšanas brīdī nav vecāks par 30 gadiem. Jauno zinātnieku konkursam darbi iesniedzami līdz katra gada 25. septembrim LZA sekretariātā vai attiecīgo zinātņu nodaļās (Akadēmijas laukumā 1, 2.stāvā, Rīga, LV 1050).

Pievienots 17/01/2024