Pārlekt uz galveno saturu

Starptautisks studentu deju festivāls "Baltija dejo" Jelgavā

Attēla autors: No LLU arhīva

Sestdien, 23. martā, plkst. 17.00 Jelgavas kultūras namā norisināsies tautas deju festivāls "Baltija dejo", kurā uz vienas skatuves tiksies kolektīvi no Baltijas valstu universitātēm - Vītauta Dižā universitātes tautas deju ansamblis "Sēja" un mūzikas kapela "Ūkininkas" no Kauņas, Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes kolektīvs "Tērbata / Tarbatau" no Tartu, bet no Latvijas - Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) tautas deju ansamblis "Kalve" un vidējās paaudzes deju kolektīvs "Kalve". 

Festivāla "Baltija dejo" aizsākumi meklējami jau 1965. gadā, kad kopīgā deju pasākumā vienojās tā laika lauksaimniecības universitāšu deju kolektīvi. Lai gan laika gaitā augstskolas ir mainījušas nosaukumus un specializācijas virzienus, mīlestība pret deju kā nemainīga vērtība ir saglabājusies. Kopš festivāla idejas dzimšanas, tas ar nelieliem pārtraukumiem ir saglabāts kā ikgadēja Baltijas dejotāju tradīcija, kas katru reizi norisinās pie kāda cita festivāla dalībnieka.

2024. gada pavasarī festivālu pie sevis uzņems LBTU un "Kalve", stafeti pārņemot pagājušajā gadā no igauņiem un Tērbatas dejotājiem. Ja gadu iepriekš festivāla koncerts norisinājās tam neierastā vietā -  jaunajā Igaunijas Nacionālajā muzejā Tartu -, šogad tas mājvietu radīs Jelgavas Kultūras namā, dodot iespēju to apmeklēt pēc iespējas plašākam skatītāju lokam.

Festivāla koncerts Jelgavā norisināsies divās daļās. Katras valsts dejotāji uzstāsies ar divām speciāli šim festivālam sagatavotām koncerta programmām, kurās varēs iepazīt latviešu, leišu un igauņu tautas deju. Koncertā piedalīsies gan tie dejotāji, kuri šobrīd ir aktīvi studējošie, gan augstskolu absolventi.

Pašiem dejotājiem festivāla aktualizēšana un saglabāšana ir ļoti nozīmīga, jo tas ir dzīvs pierādījums Baltijas valstu saiknēm ne tikai caur kopīgām robežām, bet arī kultūras tradīcijām.

"Mums svarīgi ir gan dejot savas valsts tautas deju, gan apgūt un iepazīt tuvāko kaimiņvalstu tradīcijas, paražas un tautas tērpus. Tās ir nedaudz atšķirīgas, par ko varēs pārliecināties ikviens festivāla apmeklētājs Jelgavā, tomēr tajā jaušamas mums latviešiem ļoti tuvas idejas, muzikālās nokrāsas un horeogrāfiskie risinājumi," stāsta kalvēnieši.

Biļetes pieejamas "Biļešu paradīze" kasēs.

 

Pievienots 12/03/2024