Pārlekt uz galveno saturu

Norisināsies ikgadējā konference par aktualitātēm lauksaimniecībā

Attēla autors: No LLU arhīva

No 22. līdz 23. februārim Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultāte (LBTU LPTF) organizē gadskārtējo zinātniski praktisko konferenci "Līdzsvarota lauksaimniecība 2024", kas notiks klātienē un tiks pārraidīta arī tiešsaistē.

Konference mērķis ir jaunāko zinātnisko sasniegumu un praktiskās pieredzes popularizēšana, kā arī domu apmaiņa par ilgtspējīgu saimniekošanu.

Ar 2023. gadā veikto pētījumu rezultātiem un nozares aktualitātēm aicināti iepazīties lauksaimniecības zinātnisko iestāžu kolēģi, Zemkopības ministrijas speciālisti, lauksaimniecības konsultanti, lauksaimnieku biedrību pārstāvji, uzņēmumu vadītāji, agronomi, zemnieki, lauksaimniecības pakalpojumu sniedzēji un topošie lauksaimniecības speciālisti.

22. februārī plkst. 10.00 konferences plenārsēdi atklās LBTU profesore, Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas (LLMZA) prezidente Baiba Rivža ar tēmu par lauksaimniecības zinātnieku devumu nozares un valsts attīstībai, kā arī Zemkopības ministrijas pārstāvis.  

Turpinājumā ar ziņojumiem un uzstāsies vairāki nozares pārstāvji – docents Gunārs Lācis "Mašīnu dziļās mācīšanās un datizraces pielietošana augu un patogēnu mijiedarbības izpētei", profesors (Emeritus) Aldis Kārkliņš "Augsnes veselība. Konceptuālais uzstādījums, fizikālie un ķīmiskie faktori", docente Laila Dubova "Augsnes veselības bioloģiskais aspekts", profesors Kaspars Kovaļenko ""Vienotas veselības" koncepts", profesors Gatis Vītols ""Lauksaimniecība 4.0" uz "Lauksaimniecība 5.0"", Latvijas Agronomu biedrības pārstāve Inga Gaile "Graudu tirgus tendences un agronomiskie risinājumi", profesionālā bakalaura studiju programmas "Lauksaimniecība" 3. kursa studente Elīna Taujēna "Lauksaimniecības attīstība un tās nozīmīgums", Agroresursu un ekonomikas institūta vadošā pētniece Inga Jansone "Zemkopības sistēmas elementi – vērtības, izvēles un risinājumi" un Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" vadošā pētniece Ruta Medne "Latvijas iekšējo ūdeņu zivju resursi un to apsaimniekošana".

Pēc plenārsēdes no plkst. 14.15 līdz plkst. 18.00 norisināsies sekciju sēdes, kurās diskutēs un ar labās prakses piemēriem dalīsies par tematiem, kas saistīti ar laukkopību (182. telpa), dārzkopību (278. telpa) un lopkopību (293. telpa). 

Savukārt 23. februāra plenārsēdē piedalīsies Yara Latvija agronome - tirdzniecības pārstāve Daiga Sergejeva "Yara digitālie rīki slāpekļa pārvaldībai augkopībā", SIA "Aeronovus" valdes loceklis Aleksandrs Kurjans "Lidronu izmantošana augkopības saimniecībās", docente Ilze Vircava "Ceļš uz ilgtspējīgu augu barības vielu ražošanu no organiskajiem atlikumproduktiem: tehnoloģijas un prakse Eiropā un Latvijā", AS "Agrofirma Tērvete" pārstāve Iluta Piļicka "Enerģijas resursi un to nodrošinājums lauksaimniecības uzņēmumā AS "Agrofirma Tērvete"", Latvijas Valsts mežzinātnes institūts "Silava" vadošā pētniece Dagnija Lazdiņa "Agromežsaimniecība - koki lauksaimniecības zemē", KS "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons "Kooperācijas attīstība Latvijā kopā ar graudkopību", LPKS "Augļu nams" valdes priekšsēdētājs Jānis Lepsis "Kooperācija dārzkopībā", KS "Piena Loģistika" padomes priekšsēdētājs Jānis Ločmelis "Kooperācijas nozīme piensaimniecības nozares saglabāšanai un attīstībai" un Latvijas Vēžu un zivju audzētāju asociācijas valdes loceklis Jānis Baltačs "Rītdienas modernā dīķsaimniecība".

Konferences organizēšana ik gadus notiek Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātei (LPTF) sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības un mežu zinātņu akadēmiju (LLMZA) un Ziemeļvalstu Lauksaimniecības zinātnes asociācijas Latvijas nodaļu (NJF Latvia).

Konferences mājaslapā būs iespēja iepazīties arī ar stendu ziņojumiem.

Konferencē var piedalīties arī klausītāju statusā, aizpildot reģistrācijas formu līdz 20. februārim. Piesakoties dalībai, interesenti pirms konferences saņems atgādinājumu un saiti uz konferences tiešraidi, kā arī uz sekciju sēdēm.

Aktuālajai informācijai aicinām sekot līdzi Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes mājaslapā, izmantojot šo saiti.

Pievienots 19/02/2024