Pārlekt uz galveno saturu

Tokušimas universitātes profesors viesojas LBTU Jelgavā

Attēla autors: No LLU arhīva

Lai veicinātu izglītības un pētniecības aktivitātes, studentu mobilitātes iespējas, kā arī starpkultūru izpratni, Tokušimas universitātes profesors Hiroshi Sakata no Japānas apmeklēja Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti (LBTU) Jelgavā. Vairāku dienu garumā profesors piedalījās LBTU Valodu centra organizētajās aktivitātēs, sadarbības līguma un saprašanās memoranda slēgšanā, apskatīja universitātes fakultātes un Jelgavas pili, kā arī vairākas Jelgavas valstspilsētas izglītības iestādes. 

Tikšanās sākumā profesoram Hiroshi Sakata bija iespēja doties ekskursijā, lai uzzinātu par Jelgavas pili un tās vēstures spilgtākajiem notikumiem. Bet pēc tam sekoja tikšanās ar LBTU rektori Irinu Pilveri, Valoda centra, Starptautiskā sadarbības centra, Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultātes (IITF), Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF), Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF) pārstāvjiem.

Kā viena no aktivitātēm vizītes laikā bija līguma slēgšana, lai veicinātu sadarbību akadēmiskās pētniecības un izglītības jomās, kas paredz izglītības aktivitātes un starpkultūru izpratni, braucienu vizītes studentiem un mācībspēkiem, kopīgas izglītības, kultūras un pētniecības aktivitātes, kopīgas akadēmiskās un zinātniskās aktivitātes (konferences, semināri) un akadēmisko materiālu, kā arī citas informācijas apmaiņu. 

Apmeklējot Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultāti (IITF), profesors Hiroshi Sakata dalījās pieredzes seminārā par Japānā nozīmīgo "Indigo Dye Art Studio / Indigo mākslas studiju", kā arī īpašo "Indigo Dye" tehniku Japānas tekstiltehnoloģiju vēsturē un mūsdienu pielietojumā.

Seminārs notika profesionālā bakalaura studiju programmas "Dizains un amatniecība" 1. kursa studentiem studiju kursa "Formas dizains" ietvaros. Studenti aktīvi iesaistījās, stāstot par saviem kursa un radošajiem darbiem. Piemēram, Elīna Šulce iepazīstināja ar zīmējumiem klasiski akadēmiskā tehnikā, kas tapuši pirms studijām LBTU. Liene Luīze Celma savas šūšanas prasmes apliecināja ar diviem apģērbu ansambļiem klasiskā šuvumā - bikškostīmu un kleitu ar piemērotiem aksesuāriem, kā arī batikotiem svārkiem un smalki darinātiem pulsa sildītājiem. Lienes Luīzes apģērbus lieliski papildināja Violetas Kobjakovas darinātās rotas, smalkās niansēs ar dabas elementiem, miniatūriem ziediem un ziedlapiņām darinātiem epoksīda sveķu auskariem. Bogdans Pilaikovs demonstrēja savas zināšanas un prasmes metālapstrādē, prezentējot izcilus metāla darinājumus gan ar dekoratīvu, gan funkcionālu nozīmi. Profesoru Hiroshi Sakata pārsteidza pamatīgie tērauda izstrādājumi, plastiskie dabas elementi ziedu formā - roze un orhideja, kā arī nazis, cirvis un zobens ar pašdarinātām koka detaļām ādas ietvaros. Viņš ar patiesu interesi un apbrīnu vēroja studentu aušanas prasmju demonstrējumus. Profesors atzina: "Erasmus+ studentēm no Japānas būs ļoti vērtīgi apgūt lietišķās un mākslinieciskās prasmes, jo aušanā izpaužas radošums, dizaina un tehniskās prasmes."

Savukārt lektore Ivanda Spulle - Meiere semināra laikā eksponēja un demonstrēja grāmatu grafikas paraugus - savas ilustrācijas dzejas un prozas grāmatām, kā arī iepazīstināja viesi un studentus ar savu darbu ekspress ekspozīciju - lielformāta grafikām, asamblāžām, vairāku starptautisku izstāžu keramikas, porcelāna, akmensmasas, jauktas tehnikas darbiem un to katalogiem. Japāņu profesoram lielu interesi radīja arī plašā studentu darbu ekspozīcija dažādās tehnikās un materialitātēs studiju kursos "Kompozīcija un krāsu mācība"  un "Formas dizains" (grafiskas kompozīcijas un dažādi produktu dizaina risinājumi plaknē, iepakojuma dizaini, sīkplastika, dažādi elementi no ģipša, koka, metāla, tekstila, dabas un nolietotiem - pārstrādātiem materiāliem 3D apjomā), sākot no tehniski izstrādātiem grafiskiem darbiem plaknē līdz funkcionāliem gaismas objektiem un elementiem no kartona, stikla, metāla un citiem materiāliem. 

Semināra laikā pedagoģijas zinātņu doktore Daina Grasmane saistoši iepazīstināja ar Jelgavas valstspilsētas un Tokušimas sadarbības vēsturi, kas aizsākās jau 2014. gadā un ir nozīmīga arī turpmāk. Viņa minēja arī Latvijas kultūras nu jau neatņemamo "sastāvdaļu" - japāņu mūziķi Masaki Nakagawu. Masaki centieni fokusējas uz to, lai Jelgava un Tokušima oficiāli kļūtu par sadraudzības pilsētām.

Lektore Ivanda Spulle - Meiere stāsta: "Viesus no Japānas ļoti interesēja arī Rīgas arhitektūra, vēsture un māksla, tāpēc 8. marta diena iesākās galvaspilsētā. Sv. Pētera baznīcā lūkojām LMA Keramikas katedras pastāvēšanas 100 gadu jubilejas izstādi, kurā piedalos arī es kopā ar keramikas darbu grupu "No zemes līdz debesīm. Konceptuāla kreativitāte kvadrātsaknei...". Apskatījām Rīgu putna lidojumā no skatu torņa augstumiem. Padziļinātu interesi Dekoratīvas mākslas un dizaina muzejā raisīja rotu izstāde "Skārienjūtīgs" un pamatekspozīcijas, it īpaši ādas mākslinieciskās apstrādes darbi, tekstildarbi, vēsturiskie trauki ar līdzīga rakstura un nozīmes ornamentiem, zīmēm, kas ir gan Japānas, gan Latvijas vēsturē un kultūrā. Tālāk ekskursija turpinājās pie Brīvības pieminekli, Bastejkalnā un citās vietās."

Pēc tam bija tikšanās Japānas vēstniecībā Latvijā, kur V. E. vēstnieks Jasuši Takase, kultūras nodaļas vadītājs Jasuto Tokašiki, profesors Hiroshi Sakata, Masaki Nakagawa, LBTU studente Sabīne Kristiāna un lektore  Ivanda Spulle - Meiere diskutēja par savstarpējo sadarbību.

Pedagoģijas zinātņu doktore Daina Grasmane piebilst: "Ir jāatzīmē arī kāds cits īpašs kultūras un izglītības notikums - Japānas un Latvijas kultūras dienas ietvaros, kas notika 2022. gada 30. jūlijā Jelgavas pilī un tās pagalmā, bija mākslinieces un LBTU lektores Ivandas Spulles - Meieres darbu ekspress izstāde "Atspulgi", kas tika tiešsaistē pārraidīta uz Tokušimu. Jelgavniekus priecēja arī brīnišķīgais Masaki Nakagawa un Jorena Šteinhauera brīvdabas koncerts pils pagalmā."

Lektore Ivanda Spulle - Meiere papildina: "Paldies studiju programmas "Dizains un amatniecība" 1. kursa studentei Sabīnei Kristiānai Lapuķei par lielisko sadarbību. Sabīne Kristiāna pirms LBTU ir mācījusies metālapstrādi, pateicoties tam, Rīgā atklājām daudz brīnišķīgas šķautnes un atklāsmes par metāla, kā arī cēlmetālu pielietojuma iespējām. Paldies profesoram Hiroshi Sakata par sirsnīgo ieinteresētību gan studiju darbā, gan Latvijas kultūras, vēstures un mākslas plašajās iespējās, kā arī studentiem par patieso interesi notiekošajās aktivitātēs un starpvalstu sadarbības iespējās nākotnē."

Profesors Hiroshi Sakata uzstājās arī ar prezentāciju "Ievads par Tokušimas universitāti un sadarbības iespējas ar LBTU", tikās ar studentiem, kā arī vadīja Japānas nacionālā ēdiena gatavošanas meistarklasi. LBTU Valodu centra organizētajā pasākumā "Japānas dienas Jelgavā" ārvalstu profesors demonstrēja rīsu vārīšanas metodi, to pasniegšanu un japāņu ātri pagatavojamos ēdienos. Meistarklasē piedalījās bakalaura studiju programmas "Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbība" studenti, programmas direktore Gita Krūmiņa – Zemture un arī Latvijā pazīstamais japāņu mūziķis Masaki Nakagava.

Pievienots 07/03/2024