Pārlekt uz galveno saturu

Zemes pārvaldības un ģeodēzijas konferencē diskutē par aktualitātēm nozarē

Attēla autors: No LLU arhīva

15. martā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Meža un vides zinātņu fakultātē (LBTU MVZF) norisinājās ikgadējā zinātniski praktiskā konference "Zemes pārvaldība un ģeodēzija", kurā ražošanas organizāciju un profesionālo apvienību pārstāvji dalījās pieredzē par aktualitātēm, inovācijām un nākotnes izaicinājumiem nozarē, bet mācībspēki un doktoranti iepazīstināja klātesošos ar saviem pētījumu rezultātiem.

Aizvadītā konference ir tradicionāla un tai ir cienījama vēsture, jo tā tiek organizēta jau kopš šīs specialitātes pirmsākumiem. Mainoties laikam, sabiedrības vajadzībām un attīstoties tehnoloģijām, konferencē notiekošā domu un viedokļu apmaiņa ir kļuvusi par būtisku procesu. Ik gadu šāda viedokļu dalīšanās sniedz jaunas atziņas un ierosmi abpusējai turpmākai sadarbībai, kā arī studiju darba pilnveidei. Pasākums ir ne vien vieta, kur tiek prezentēti jaunākie pētījumu rezultāti un tehnoloģiju sasniegumi, bet arī platforma, kur iesaistītās puses var dalīties ar savu pieredzi, idejām un labās prakses piemēriem.

Konferences atklāšanā piedalījās Meža un vides zinātņu fakultātes (MVZF) prodekāne Linda Grinberga un Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūta direktors Armands Celms, bet pēc tam sekoja vairāku dalībnieku prezentācijas.

Atklājot konferenci, prodekāne Linda Grinberga uzsvēra esošās sadarbības nozīmi un aicināja turpināt iesākto: "Mans uzrunas atslēgvārds ir sadarbība. Mēs zinām, ka vidē un dabā viss ir savstarpēji saistīts. Jebkura kustība nodrošina sistēmas darbību, tāpat jebkuras pārmaiņas var sakustināt sistēmu un radīt pamanāmas sekas gan tuvākā, gan tālākā nākotnē. Mēs esam universitātē un te mēs sagatavojam topošos nozares speciālistus. Kad students pie mums ierodas, mēs viennozīmīgi vēlamies sniegt stabilāko pamatu, lai viņi varētu iegūtās zināšanas un praktiskās iemaņas izmantot savā profesionālajā karjerā. Kurā virzienā mums doties un kas ir tas nepieciešamais pamats, kas noderēs nākotnē? To atklāsiet jūs – nozare un strādājošie praktiķi, kuri rada pieprasījumu. Konferences prezentācijas norāda, kurā virzienā mums ir jāstrādā visiem kopā. Paldies par sadarbību un izrādīto interesi, novēlu ražīgu un jaunām zināšanām piepildītu dienu!"

Konferences pirmajā daļā uzstājās Valsts zemes dienesta Latgales reģionālās pārvaldes direktora vietnieks Jāzeps Buļs "LiDAR datu un kadastra kartes savstarpējā mijiedarbība", Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras ģenerāldirektora vietnieks ģeoinformācijas jautājumos Valdis Bērziņš "Aktuālākais Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras darbībā", Latvijas Mērnieku biedrības Sertifikācijas centra vadītājs Mārtiņš Reiniks "Ģeodēzijas un mērniecības joma kā ģeotelpiskās informācijas radītāji", Mērniecības datu centra direktors Jānis Klīve "ADTI datu aprite un saistītie procesi", RTU BMF Transportbūvju institūta docents un Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūta profesors Armands Celms "Ģeotelpisko inženieru nodrošinājums Latvijā", kā arī Sertificēšanas centra eksperts Jānis Zvirgzds "Mērnieku sertificēšana kā kvalitatīvs ģeotelpisko datu garants".

Savukārt konferences otrajā daļā ar vairākām tēmām iepazīstināja Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras Tālizpētes nodaļas vadītājs un Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūta pasniedzējs Ivars Bergmanis "Vēsturisko datu digitalizēšana – izaicinājumi un ieguvumi", Latvijas Mērnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Aldis Pizāns "Aktualitātes Latvijas Mērnieku biedrībā", Valsts zemes dienesta Kadastra departamenta kadastra metodikas nodaļas vadītāja Evita Lujāne "Apgrūtinājumu datu ATIS izmantošana kadastrā", Lauku atbalsta dienesta ģeogrāfiskās informācijas sistēmas speciāliste Zane Atstāja "Tālizpētes metožu pielietojums Lauku atbalsta dienesta darbībā", Zemes pārvaldības un ģeodēzijas institūta profesore Vivita Puķīte un pasniedzējs Māris Virkavs "Degradēto teritoriju ģeotelpiska analīze", Latvijas Kartogrāfu un ģeodēzistu asociācijas izpilddirektore Māra Čače un priekšsēdētājs Mārtiņš Rutkovskis "Ceļa karte ģeotelpisko datu nozares izveidei", bet noslēgumā sekoja diskusijas.

Meža un vides zinātņu fakultātes (MVZF) mērķis ir nodrošināt studējošo zinātnisko, akadēmisko un profesionālo izglītību un veikt zinātniskos pētījumus ar mežzinātni, būvniecības un vides inženierzinātnēm, ainavu arhitektūru un materiālzinātnēm saistītās zinātņu nozarēs. Fakultātē tiek īstenotas 20 studiju programmas trīs studiju līmeņos: pamatstudijas – "Ainavu arhitektūra un plānošana", "Būvniecība". "Būvniecība" (īsā cikla), "Ģeoinformātika un tālizpēte", "Kokapstrāde", "Mežinženieris", "Mežzinātne", "Vide un ūdenssaimniecība" un "Zemes ierīcība un mērniecība", maģistra studijas – "Ainavu arhitektūra un plānošana", "Būvniecība", "Ģeoinformātika un tālizpēte", "Koksnes materiāli un tehnoloģija", "Mežzinātne" un "Vides, ūdens un zemes inženierzinātnes", kā arī doktora studijas – "Ainavu arhitektūra", "Būvzinātne", "Koksnes materiāli un tehnoloģija", "Mežzinātne" un "Vides inženierija".

Ar visām LBTU īstenotajām studiju programmām var iepazīties mājaslapā.

Pievienots 15/03/2024