Pārlekt uz galveno saturu

Latvijas Studentu teātra dienās jelgavnieki uzstāsies ar iestudējumu "Vīzijas par Holmsu"

Attēla autors: No LLU arhīva

23. martā Rīgas Tehniskā universitātes (RTU) Kultūras centrs organizē XXV Latvijas Studentu teātra dienu, kas šogad veltīta tematikai "Laiks". Pasākumā vienkopus pulcēsies Latvijas augstskolu teātru un jauniešu teātru studiju dalībnieki, kuriem teātra māksla ir sirdslieta un personīgās attīstības ceļš. Viņu vidū arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Studentu teātris. Pasākums notiks Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā (Eduarda Smiļģa ielā 37, Rīga). 

Šā gada konkursa tēma aktualizē dramaturģijas darbus ar jēdziena "Laiks" klātbūtni, uz apkārt notiekošo raugoties gan no reālistiska, gan filozofiska skatpunkta. 

Konkursā piedalīsies Latvijas augstskolu teātri, kuru radītos skatuves darbus vērtēs profesionāla žūrija – teātra kritiķe Zane Radzobe, pedagoģe un režisore Anna Eižvertiņa, aktieris un dramaturgs Artūrs Dīcis. Arī šogad pēc izrāžu noskatīšanās festivāla noslēguma svinīgajā apbalvošanas ceremonijā tiks paziņots gada "Labākais iestudējums", saņemot ceļojošo Lielo balvu - "Āksta cepure", kā arī apbalvojumus saņems nominācijas "Labākā aktrise", "Labākais aktieris", "Skatītāju balva" un žūrijas "Simpātiju balva". 

Konkursu 23. martā plkst. 11.30 ar īpaši pasākumam radītu skaņdarbu atklās RTU vokālais ansamblis "Jauna Nianse" un mākslinieciskā vadītāja, pianiste Enita Šminiņa, bet turpinājumā notiks Teātra dienu dalībnieku iestudējumi un izrāžu fragmentu skate, kuru vērtēs žūrija. 

No plkst. 12.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas operstudija "Figaro" žūrijas un skatītāju vērtējumam piedāvās Domeniko Čimaroza operas "Slepenās laulības" tercetu. Ar Latvijas Universitātes "Studentu teātra" iestudējumu "Piezīmes Mr. Valdemāra lietā", kas veidots pēc Edgara Alana Po tāda paša nosaukuma stāsta, interesenti iepazīsies plkst. 12.40. RTU Studentu teātra "Kamertonis" izrādi "Lācis", kas veidota pēc Antona Čehova darbu motīviem, varēs noskatīties plkst. 13.40. Reiņa Rozenbaha sarakstītu un iestudētu oriģināldarbu "Bilbao efekts" RTU Inženierzinātņu vidusskolas "Teātra trupa" rādīs plkst. 14.45. Ar brīvu fantāziju pēc Luidži Pirandello lugas "Seši tēli meklē autoru" motīviem "Īstā dzīve" (Raimondas Vazdikas scenārijs) RTU Studentu teātra "Spēle" atveidojumā skatītāji sastapsies plkst. 17.15.

Savukārt izrāžu maratonu noslēgs Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) "Studentu teātris", spēlējot "Vīzijas par Holmsu", kas veidota pēc Hermaņa Paukša darbu motīviem. Lomās: Jēkabs Nicmanis, Daniēls Tanona, Marta Gēbele, Kaspars Žūriņš, Karīna Sīle, Elīza Stiprā, Kristaps Zīle, Kristiāns Sipāns, Jasmīna Treija un Dace Žūriņa.

Par izrādes iestudējumu stāsta LBTU Studentu teātra mākslinieciskā vadītāja, režisore un dramatizējuma autore Astra Kacena: "Izrādes ideja dzima, atbalstot projektu, kas tā arī nerealizējās, bet iecere attīstījās. Iedvesmojoties no fantastiskiem aktieriem un leģendārā R. Paula mūzikla "Šerloks Holms" iestudējuma Dailes teātrī pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados un, ienirstot H. Paukša absurda pasaulē, radās izrāde "Vīzijas par Holmsu". Ar laiku atmiņas kļūst miglainas, absurdas, it bieži cilvēki vienu un to pašu atceras dažādi. Laiks izmaina mūsu skata leņķi, tēls, kurš bijis cēls, kļuvis smieklīgs, kas nenozīmīgs – svarīgs. Izrādes personāži tik ļoti dzīvo "katrs savā pasaulē", ka paštaisnuma un vajadzību pasaulē tos saista vien statusu un vārdu spēles. Vēlme atklāt noziegumus un pateikt "pēdējo vārdu" un piedzīvot "laimīgas beigas" - tā vīzijās un ilūzijās, pārpratumos un iznerrošanās paiet laiks."

Detalizēta pasākuma programma pieejama, izmantojot šo saiti.

Pievienots 09/03/2024