Pārlekt uz galveno saturu

Absolvente Kitija Graudiņa: Ainavu arhitekts ir klātesošs visur – šajā profesijā robežu nav

Attēla autors: No LLU arhīva

Vēlēdamās iegūt augstākās izglītības diplomu ainavu arhitektūrā un plānošanā, Kitija Graudiņa nolēma, ka viņas ceļš no Valmieras novada vedīs uz Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Meža un vides zinātņu fakultāti (LBTU MVZF) Jelgavā. Nupat Kitija ieguva jau otro augstākās izglītības diplomu, turklāt šoreiz tas ir izcilības diploms par augstiem un teicamiem sasniegumiem profesionālā maģistra studiju programmā "Ainavu arhitektūra un plānošana".

Kitija pamatskolas laiku pavadīja vietējā skolā, kas atradās netālu no viņas dzīvesvietas - Jaunburtnieku pamatskolā, savukārt vidusskolas gadi pagāja Valmieras Viestura vidusskolā. Lai gan skolas laikā viņas mīļākais mācību priekšmets bija mūzika, tomēr jauniete nolēma savu profesionālo karjeru saistīt ar citu nozari. Par skolas laiku jauniete atceras: "Skolas gaitās vienmēr līdzās bija atbalstošas skolotājas, kuras zināja īstos vārdus un laiku, kad motivēt, likt nepadoties un atbalstīt, lai turpinātu doties uz izvirzīto mērķi."

Absolvente savā ģimenē nav pirmā, kura augstāko izglītību ieguvusi Jelgavā, taču arī no citiem bija dzirdējusi par universitāti labas atsauksmes: "Kad vidusskolas laiks tuvojās noslēgumam, man nebija viennozīmīgas izvēlēs, kur turpināt mācības, taču par LBTU biju dzirdējusi daudz labas atsauksmes. Tāpat arī piedāvātās studiju programmas bija saistošas, kas aptver ļoti plašu spektru ar dažādām profesionālām iespējām un interesēm. Arī Jelgava kā studentu pilsēta likās vilinoša."

Iestājot akadēmiskā bakalaura studiju programmā "Ainavu arhitektūra un plānošana", viņa neko daudz par to nezināja, bet vēlējās iepazīt gan programmu, gan profesiju un tagad Kitija ir pārliecināta: "Ainavu arhitekts ir klātesošs visur – to varam redzēt gan ikdienā, gan arī tur, kur pat par to nenojauš. Šobrīd, kad zinu, kas ir ainavu arhitekts, varu teikt, ka izvēlējos šo fakultāti un studiju programmu, jo ainavu arhitektūrā ir iespējas gan izpausties radoši, gan domāt kā inženierim, gan risināt un rast atbildes dažādu jomu problēmām. Domāju, ka šajā profesijā robežu nav."

Lai iegūtu maģistra grādu nozarē, Kitija savu noslēguma darbu rakstīja par tēmu "Bijušo rehabilitācijas iestāžu ainavtelpu revitalizācija". Darba mērķis bija izstrādāt ilgtspējīgus vietas attīstības risinājumus pamestu ārstniecības iestāžu teritoriju revitalizācijai, izmantojot rehabilitācijas ainavu pamatprincipus. Pētījuma ietvaros Kitija izvēlējās trīs pamestas ārstniecības iestādes – sanatoriju "Baldone", sanatoriju "Liepāja" un Straupes narkoloģisko slimnīcu. Šīm teritorijām viņa veica attīstības scenārijus, lai atgrieztu bijušo rehabilitācijas funkciju ārtelpā, pielāgojot katru no tām konkrētai mērķauditorijai.

Kā skaidro absolvente: "Mūsdienu trauksmainā vide un nestabilā situācija ir atstājusi ietekmi uz cilvēkiem, tādēļ ārkārtīgi svarīgi veidot mierpilnu un drošu vidi, lai patvertos un atlabtu pēc slimības vai traumas, vai vienkārši būt ar sevi. Maģistra darbā es uzsvaru liktu uz ārstniecības iestāžu ārtelpu, bet arī pilsētās, skolās, bērnudārzos un aprūpes namos ir vajadzīga kvalitatīva, droša, pārdomāta un dziedinoša ārtelpa. Tuvākajā nākotnē pilnīgi noteikti pieaugs vajadzība un pieprasījums pēc šādām ārtelpām." Tāpat viņa min, ka šī darba rakstīšana bija izaicinošs un saspringts posms, kas noteikti ļāva attīstīt viņas mērķtiecību un gribasspēku.

Studiju laiku Kitija atceras ar patīkamām emocijām, jo tas ļāva piedzīvot ne vien aizraujošu un daudzveidīgu studiju procesu, bet arī izdzīvot koncertus un mēģinājumus kopā ar tautas deju ansambli "Kalve": "Studēt ainavu arhitektūru ir interesanti un nekad nebūs brīvs brīdis garlaicībai. Šis studiju process ir interesants un atmiņā paliekošs ar to, ka jau no pirmā bakalaura kursa ir dota iespēja braukt uz dažādām Latvijas vietām un veidot attīstības priekšlikumus, vīzijas un izstrādāt studiju projektus. Kā piemērus varu minēt -  Tukuma pilsētas industriālā mantojuma, Rīgas zooloģiskā dārza, Lauberes ciema, Alūksnes parka attīstības vīziju izstrādes un citas. Paralēli studijām mans laiks tika pavadīts tautas deju ansamblī "Kalve", kas viennozīmīgi ir labākais un atmiņā paliekošākais laiks. "Kalve" ir milzīga vērtība gan studiju laikā, gan visai dzīvei, ko ņemt sev turpmāk līdzi."

Kitija atzīst, ka vislielākais ieguvums no studijām ir iegūtās zināšanas, kas viennozīmīgi kalpo kā stingrs pamats, veidojot savu profesionālo karjeru nozarē. "Esmu ieguvusi zināšanas un prasmes, kas cieši saistīts ar profesiju, taču neatņemama pievienotā vērtība ir personiskā izaugsme – laika plānošana un prioritāšu izvirzīšana. Tāpat būtiski, ka studiju laikā ir iespēja pārbaudīt savas robežas un bieži vien tās ir daudz plašākas nekā sākotnēji esam domājuši."

Absolvente studiju laikā uzrādīja augstus sasniegumus un viņas vidējā svērtā atzīme bija 9,7 balles. Kitija studiju laikā pierādīja sevi kā mērķtiecīgu, atsaucīgu un darbīgu jaunieti, kura bija ne tikai neatlaidīga un apņēmās darīt vairāk, lai pēc padarītā darba varētu lepoties ar sevi un savu veikumu. 

Stāstot par tuvākiem un tālākiem nākotnes plāniem, Kitija neapstāties profesionālajā izaugsmē, bet turpinās pilnveidoties un uzkrāt pieredzi. "Es vēlos darboties nozarē, piedalīties interesantu, vērtīgu un paliekošu projektu izstrādē. Esmu domājusi arī studēt kādu saistošu profesiju, kas palīdzētu profesionāli augt, bet doktorantūra šobrīd varētu būt mazliet tālāks mērķis," tā Kitija Graudiņa. 

Pievienots 27/03/2024