Pārlekt uz galveno saturu

Noskaidros labākos Zemgales un Vidzemes reģionu skolēnu zinātniski pētniecisko darbu autorus

Attēla autors: No LLU arhīva

26. aprīlī tiešsaistē norisināsies Zemgales un Vidzemes reģionu skolēnu zinātniski pētniecisko darbu konference, kurā skolēni aizstāvēs savus īstenotos pētījumus. Konferenci ik gadus organizē Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) Jelgavā sadarbībā ar Zemgales plānošanas reģionu, lai noteiktu labākos zinātniski pētnieciskos darbus reģionā un izvirzītu tos Latvijas skolēnu 48. zinātniskās pētniecības darbu konferencei. Turklāt atsevišķu sekciju labākajiem un zinošākajiem skolēniem būs unikāla iespēja iestāties LBTU studiju programmās ārpus konkursa, kā arī iespēja saņemt Zemgales plānošanas reģiona balvas.

Aprīlī LBTU aizvadīta Zemgales un Vidzemes reģionu skolēnu zinātniski pētniecisko darbu recenzēšana, kurā bija iesaistīti 38 universitātes mācībspēki, kā arī kolēģi no Rīgas Tehniskās universitātes (RTU). Skolēni ir ieguvuši vērtējumus par iesniegtajiem darbiem un 26. aprīlī tos prezentēs dažādu tematisko sekciju komisijām, lai piedalītos publiskā diskusijā par pētījumu rezultātiem un iegūtu papildu punktus par veiksmīgu darbu aizstāvēšanu.

Kā katru gadu skolēnu pētnieciskās idejas un domu lidojums ir ļoti plašs, īpaši pievēršoties konkrētajā laika periodā sabiedrībā aktuālām problēmām. Vairākos pētījumos risināti jautājumi par degradētām teritorijām, dažāda veida baktērijām, datorspēļu iesaistīšanu mācību vielas apguvē, energoefektivitāti un dažādu būvniecības materiālu īpašībām, mākslīgā intelekta iespējām, datu un finanšu krāpniecību digitālajā vidē, sociālo tīklu satura veidotāju ietekme uz patērētāju pirkumu paradumiem un sabiedrību kopumā. Aizvien vērojama arī interese par pašu jauniešu mentālo veselību, emociju savaldīšanu, fiziskajām aktivitātēm un mazkustīgumu.

Šogad no Zemgales reģiona skolām izvirzīti 135 zinātniski pētnieciskie darbi sešās dažādās zinātņu nozaru grupās. Visvairāk darbu ir dabaszinātnēs – 44 un sociālajās zinātnēs – 28. Plaši pārstāvētas arī humanitārās un mākslas zinātnes – 23, inženierzinātnes un tehnoloģijas – 19, kā arī medicīnas un veselības zinātnes – 15. Savukārt lauksaimniecības, meža un veterināro zinātņu nozarē tiks vērtēti seši zinātniski pētnieciskie darbi.

Zemgales reģionā pētījumus iesnieguši skolēni no Aizkraukles novada vidusskolas, Aknīstes vidusskolas, Auces vidusskolas, Bauskas Valsts ģimnāzijas, Bauskas 2. vidusskolas, Dobeles Valsts ģimnāzijas, Elejas vidusskolas, Engures vidusskolas, Iecavas vidusskolas, Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas, Jaunjelgavas vidusskolas, Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas, Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, Jelgavas Valsts ģimnāzijas, Jelgavas 4. vidusskolas, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas, Pļaviņu vidusskolas, Salas vidusskolas, Tukuma 2. vidusskolas, Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijas, Vecumnieku vidusskolas, Zasa vidusskolas un Zemgales vidusskolas.

Līdztekus tam LBTU mācībspēki tika iesaistīti arī Vidzemes reģiona skolēnu zinātniski pētniecisko darbu vērtēšanā, kur no iesniegtajiem darbiem konferencei izvirzīja 45 skolēnu darbus. Visvairāk darbu iesniegti sociālajās zinātnēs – 14, savukārt gan dabaszinātnēs, gan inženierzinātnēs un tehnoloģijās iesniegti – 10 darbi, medicīnas un veselības zinātnēs – četri darbi, humanitārajā un mākslas zinātnē – seši darbi, bet lauksaimniecības, meža un veterināro zinātņu nozarē pieteikts viens skolēna darbs.

Vidzemes reģionā pētījumus iesnieguši skolēni no Cēsu Valsts ģimnāzijas, Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas, Limbažu Valsts ģimnāzijas, Madonas Valsts ģimnāzijas, Smiltenes vidusskolas, Salacgrīvas vidusskolas, Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas, Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijas un Valmieras Valsts ģimnāzijas.

Zinātniski pētniecisko darbu konferencē noskaidros skolēnus, kuru darbi tiks izvirzīti Latvijas skolēnu 48. zinātniskās pētniecības darbu konferencei un kuriem būs unikāla iespēja iestāties LBTU studiju programmās ārpus konkursa. Ik gadu šāda iespēja tiek piedāvāta aptuveni 40 skolēniem.

Pievienots 18/04/2024