Pārlekt uz galveno saturu

LBTU Veterinārajā klīnikā pirmo reizi veikta meningiomas atdalīšanas operācija kaķim

Attēla autors: No LLU arhīva

Šī gada pavasarī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Veterinārajā klīnikā pirmo reizi īstenota operācija, kurā kaķim atdalīta un izņemta meningioma, kas ir galvas un muguras smadzeņu apvalka audzējs. Līdz šim šāda procedūra LBTU nebija veikta, bet universitātes klīnikā diagnostikas un neiroloģijas bāzes pilveidošana, kā arī augsti kvalificēti veterinārārsti pavēruši jaunas iespējas, lai nodrošinātu labāku dzīves kvalitāti mūsu četrkājainajiem draugiem.

Pirmais drosminieks, kurš šobrīd jau veiksmīgi atkopies no operācijas, ir 14 gadus vecais kaķis Lūsis, kurš dzīvo Rīgā. Viņa saimniece Oksana Šalare stāsta, ka Lūsis bijis ielas kaķis, kuru aizvadītā gada vasarā pakāpeniski pieradinājusi un pārvedusi uz mājām. Jau tobrīd saimniece novērojusi, ka Lūsim ir izdalījumi no acīm un deguna. Pat pēc aprūpes mājās tie nav mazinājušies un janvārī parādījušies pirmie neiroloģiskie simptomi, un februārī koordinācijas traucējumi un lēkmes. Saimniece tūlīt rīkojusies un devusies uz veterināro ambulanci Toto pie veterinārārstes Zanes Kalniņas. Tā kā situācija krasi pasliktinājusies, ārste nosūtījusi Lūsi uz LBTU Veterināro klīniku, lai veiktu datortomogrāfiju galvai.

LBTU Veterinārā klīnikā pacientu pieņēma veterinārārsts, docents Armands Vekšins, kurš, veicot datortomogrāfijas izmeklējumu, diagnosticēja intrakraniālu audzēju, kā atradnes bija tipiskas meningiomai.

"Meningioma veidojas no apvalka, kas klāj galvas un muguras smadzenes, tas nozīmē, ka audzējs nav pašu smadzeņu, bet gan smadzeņu apvalka, tomēr tas var iestiepties galvas smadzenēs un radīt nopietnus bojājumus. Vairumā gadījumu meningiomas ir labdabīgas, tāpēc parasti operācijām ir sagaidāms pozitīvs iznākums. Līdz šim LBTU Veterinārā klīnikā šādas operācijas netika veiktas, tomēr, apzinot klīnikas iespējas un dzīvnieka īpašnieces vēlmi kaķim palīdzēt, tika nolemts veikt operāciju," stāsta A. Vekšins.

Docents atklāj, ka operācija ilgusi 2 stundas un komandā strādājušas veterinārārstes Irita Cirīte, Sofija Isajeva, veterinārā anestezioloģe Laura Voiko, asistēja Ilze Jansone, kā vērotāju statusā piedalījušies studenti. Operācija bija veiksmīga un tika atdalīts viss audzējs. Pēc operācijas Lūsis esot stacionārā bijis tramīgs, pamazām sācis atgūt redzi, kas pirms tam tika zaudēta. Lēkmes vairs netika novērotas, fizioloģiskie rādītāji bija normas robežās, taču bija nepieciešama ārkārtīgi mierīga pieeja, lai kaķi nesatrauktu un varētu barot.

"Pagājis vairāk nekā mēnesis pēc operācijas un Lūsis šobrīd palicis aktīvāks - lec, atgriezusies redze, atvēries un darbojās pa māju daudz vairāk nekā visa gada laikā pirms operācijas. Izskatās, ka viņam pavērusies jauna pasaule. Tā ir Dieva dāvana. Izsaku milzīgu pateicību visiem iesaistītajiem ārstiem par ieguldīto darbu un enerģiju! Paldies abām ķirurģēm un visam ķirurģijas blokam par profesionālu drosmi! Paldies visam stacionāram  par "kristāla aprūpi", jo zinu, cik ļoti viņu aprūpēja, čubināja, sildīja, deva zāles, mierināja," stāsta Lūša saimniece.

Viņa norāda, ka reizēm trūkstot informācija par veterināro klīniku pieejamību un diagnostikas iespējām un tas raisa cilvēkos bezizejas sajūtu. Tādēļ pateicība pienākas arī klīnikai Toto, kas neapjuka un zināja, kur vērsties pēc tālākās palīdzības.

"Joprojām aktīvi sazinos ar veterinārārsti Iritu Cirīti un vēlos dalīties ar savu stāstu, lai iedvesmotu citus dzīvnieku īpašniekus meklēt informāciju un iespējas brīžos, kad viss liekas bezcerīgs.  Reizēm, runājot ar citiem dzīvnieku īpašniekiem, tie saka, ka varbūt labāk bija Lūsi iemidzināt, varbūt nevajadzēja tā mocīt sevi un viņu, bet mana nostāja ir stingra: cerība mirst pēdējā un ir jācīnās par to, kuru esi pieradinājis un par kuru esi uzņēmies atbildību," stāsta O. Šalare.

Savukārt LBTU Veterinārās klīnikas direktore Elīna Kaņka izsaka pateicību Lūša saimniecei par neatlaidību, veiksmīgo sadarbību ar veterināro klīniku Toto, kā arī pauž milzu gandarījumu par universitātes klīnikas kolektīva iesaisti, uzdrošināšanos un neiroloģijas jomas attīstīšanu.

LBTU Veterinārā klīnika ir universitātes veterinārmedicīnas studiju un pētniecības vieta, kurā nodrošina veterināro pakalpojumu sniegšanu un references funkcijas īstenošanu, klīnisko pētniecību un topošo veterinārārstu apmācību

Pievienots 25/04/2024