Pārlekt uz galveno saturu

Iesniegt pieteikums projektam par ilgtspējīgas un inovatīvas tehnoloģijas izmantošanu piena un zivju pārstrādes blakusproduktiem

Attēla autors: LBTU Arhīvs

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) pētnieki un zinātniskā vadītāja profesore Jeļena Zagorska 2022. gadā pieteica dalību Eiropas ekonomiskās zonas finanšu instrumenta un Norvēģijas instrumenta 2014.–2021. gada perioda programmas "Pētniecība un izglītība" aktivitātes "Baltijas pētniecības programma" projektu iesnieguma konkursam. Darba grupā ietilpst arī partneri no Igaunijas, Lietuvas un Norvēģijas. LBTU īstenotajai programmai sagatavoja projekta pieteikumu "Ilgtspējīgas un inovatīvas tehnoloģijas efektīvai piena un zivju pārstrādes blakusproduktu izmantošanai".

Projekta ietvaros plānots izstrādāt un iesniegt projekta pieteikumu pētniecības projektu konkursam, apvienojot partnerus no Norvēģijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas. Projekta partneri noteiks vajadzības un situāciju pārtikas rūpniecībā pasaulē, ņemot vērā jaunās apstrādes tehnoloģijas (augstspiediena apstrāde, membrānu apstrāde, augstsprieguma strāvas impulsu apstrāde, ultraskaņa), lai radītu pievienoto vērtību blakusproduktu dabīgajām sastāvdaļām. Tāpat tiks ņemti vērā arī citi izaicinājumi, kā, piemēram, ražošanas izdevumu un negatīvās ietekmes uz vidi samazināšana.

Projekta īstenošana ir no 2023. gada 19. jūlija līdz 2024. gada 30. aprīlim. Lai gan projekta pieteikums pārvarēja noteiktos kvalitātes kritērijus, tika ņemta vērā lielā aktivitāte konkursā un finansējuma trūkuma dēļ iesniegtajam LBTU projekta pieteikumam netika piešķirts finansiāls atbalsts.

Savukārt, izvērtējot esošās iespējas, Latvijas Zinātnes padome sagatavoja jaunu uzsaukumu par projektu konkursu, kā ierobežotu atlasi. Jau iepriekš minētie partneri saņēma finansējumus projekta īstenošanai - kopējās attiecināmās izmaksas 57 337,50 eiro, grantu finansējums 48 736,88 eiro un valsts līdzfinansējums 8 600,60 eiro. Šī projekta finansējums tika izlietots, sagatavojot jaunus projektu pieteikumus, piesaistot jau esošos sadarbības partnerus.

Projekta īstenošanas laikā LBTU, SINTEF Ocean (The Foundation for Industrial and Technical Research, Norvēģija), TFTAK (Centre of Food and Fermentation Technologies, Igaunija), Fizikālo un tehnoloģisko zinātņu centrs (Lietuva) sagatavoja divus projekta pieteikumus.

Jāatzīmē, ka viens no projekta pieteikumiem tika sagatavots un iesniegts Eiropas Savienības finansētā "Apvārsnis Eiropa" ietvara programmas konkursā, kā arī Ilgtspējīgas zilās ekonomikas partnerības programmā, kas saņem finansējumu no Apvienoto Nāciju Organizācijas fonda. Šobrīd notiek projekta pieteikumu izvērtēšana, un tiek gaidīti rezultāti.

Pateicoties šāda finansējuma ieguvei, tas sniedz atbalstu gan plašākas sadarbības veicināšanai ar minētajiem partneriem, gan veicina jaunu partneru piesaistīšanu no Izraēlas un Spānijas. Turklāt nozīmīgi, ka tas sekmē zinātnes attīstības perspektīvas dažādās zinātnes jomās, sniedz iespēju dalīties ar labās prakses piemēriem un arī turpmāk veidot jaunas sadarbības.

Vairāk par projektu var uzzināt, izmantojot šo saiti.

Šī projekta kopējās izmaksas ir 57 337,50 eiro, no kurām 48 736, 88 eiro ir Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta līdzfinansējums un 8 600,63 eiro Latvijas valsts budžeta līdzfinansējums

#EEAGrants; #EEAGrantsLatvia; #ResearchLatvia; #ZinātneLatvijai; #LBTU

 

Pievienots 30/04/2024