Pārlekt uz galveno saturu

LLU prezentēs zinātnieku izstrādnes izstādē "Riga Food 2018"

Attēla autors: No LLU arhīva

No 5. līdz 8. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiek plašākā pārtikas izstāde Baltijas valstīs "Riga Food 2018", kas ik gadu iezīmē nozares attīstību kopumā, izceļ jaunumus un sniedz iespēju iepazīties ar nopietniem un uzticamiem nozares uzņēmumiem.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļa (TEPEK) sadarbībā ar LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāti (PTF) organizē LLU stendu Latvijas pārtikas zinātnes un inovācijas stendā "Inovācija pārtikai", kurā prezentēs jaunās pārtikas produktu izstrādnes. Stendā norisināsies produktu prezentācijas, degustācijas un konkursi, notiks informācijas sniegšana par produktiem, kas tapuši LLU zinātnieku un ražotāju sadarbības rezultātā, kā arī sniegta informācija par piedāvātajām studiju iespējām. LLU stendā aktīvi piedalās SIA "Bulduru Dārzkopības vidusskola", popularizējot izglītības programmas un sadarbības iespējas.

Jāatzīmē, ka izstādes laikā tiks prezentēti Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) divi PostDoc ERAF pētījumi: "Mārrutku bioloģiski aktīvo savienojumu izmaiņas tehnoloģiskos procesos un cilvēka gremošanas trakta in vitro modelī" (Līguma Nr: 1.1.1.2/VIAA/1/16/187) un "Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā" (Līguma Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/190). Pētījumā “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” tiek  meklētas iespējas mūsu uzturā iekļaut olbaltumvielas, kas iegūtas no netradicionāliem olbaltumvielu avotiem, tādiem kā kukaiņi un kāpuri. Projektā tiek strādāts pie slieku pārstrādes tehnoloģijas, lai sliekas būtu iespējams lietot pārtikā un no tām gatavot pārtikas produktus, kas bagāti ar olbaltumvielām, kā arī tiek pētīta šī produkta drošība, slieku fizikāli – ķīmiskie, sensorie un mikrobioloģiskie rādītāji. Minētā projekta  īstenošanā piesaistīti divi komersanti – SIA "Mālpils Biotehnoloģiju Centrs" un SIA "Bio Agro Baltic" –, kas ir slieku audzētāji no Mālpils un Auces un sniedz nozīmīgu ieguldījumu pētījuma izejvielu – slieku – nodrošinājumā un dažādu ar sliekām saistītu aktivitāšu realizēšanā. 

PTF zinātnieki sadarbībā ar Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes zinātniekiem stendā prezentēs arī divus EJZF projektus: "Preservu (sāļā produkcija) "Baltijas anšovi eļļā" un pastas "Baltijas anšovi" tehnoloģiju un receptūru izstrāde no Baltijas brētliņām (Spratus balticus) kā analogu tradicionāliem itāļu konserviem "Anšovi eļļā", un to ražošanas tehnoloģisko procesu mehanizācija” (projekta Nr. 17-00-F01101-000003) un “Jaunu ekonomiski izdevīgāku ātrās pagatavošanas zivs veselmuskuļu produktu ar paaugstinātu uzturvērtību tehnoloģiju un receptūru izstrāde” (projekta Nr. 17-00-F01101-000004).

Savukārt saistībā ar dabīgi raudzēta rudzu maizes kvasa izmantošanu dehidratēta produkta ieguvei PTF zinātnieks prezentēs dehidratēto pulveri. Kvass dehidratētā veidā varētu tikt izmantots dzērienu, piena, maizes un konditorejas rūpniecības apakšnozarēs kā garšas, krāsas un aromāta pastiprinātājs.

Lauksaimniecības fakultātes (LF) un PTF zinātnieki izstādes apmeklētājiem piedāvās iespēju iepazīties ar dažādām tējām, piedaloties konkursos, kā arī degustācijai piedāvās dažādus pākšaugu produktus, kas tapuši starptautiskā projekta EUROLEGUME īstenošanas laikā.

Paplašināti LF zinātnieki prezentēs divus pētījumus: "Lapu salātu kvalitātes izmaiņas  LED apgaismojuma ietekmē un "Quality of greenhouse grown tomatoes". Abi pētījumi izstrādāti ERAF projekta "Jaunu vadības metožu izstrāde siltumnīcu augu apgaismojuma sistēmām to enerģētisko un ekoloģisko parametru uzlabošanai (µMol)" ietvaros. (Līguma Nr. 1.1.1.1./16/A/261).

Savukārt Tehniskās fakultātes (TF) Lauksaimniecības tehnikas institūts prezentēs pētījumus par augkopības produkcijas kaltēšanas un glabāšanas jautājumiem, būtisku uzmanību pievēršot enerģijas patēriņa samazināšanai un kvalitātes saglabāšanai. Plaši pētījumi tiek īstenoti ogu (zemenes, dzērvenes, ērkšķogas, vīnogas), augļu ( āboli, banāni, bumbieri) un dārzeņu (burkāni, rabarberi) kaltēšanai, izmantojot infrasarkano staru kaltes. Pēdējā laikā lielāka uzmanība tiek pievērsta kaltētās produkcijas rehidretācijas jautājumiem. Paralēli ogu, augļu un dārzeņu kaltēšanai novārtā nepaliek arī graudaugu kaltēšanas un glabāšanas jautājumi, ar ko institūts nodarbojas jau ilgstoši.

Šogad LLU stendā kopā ar LLU zinātniekiem darbosies arī četru uzņēmumu pārstāvji, kur tiks prezentēti un degustēti LLU un uzņēmumu kopdarbībā veidotie produkti.

Piemēram, Z/S "Veckoras" degustācijai piedāvās "GARDEN SNACAK" ābolu, bumbieru un tomātu dažādus čipsus. Izstrādātie čipsi patērētājus pārsteidz ar kraukšķīgumu un garšu buķetes daudzveidību, kā arī ar to, ka gatavošanas procesā netiek izmantota eļļa vai citas taukvielas, tādejādi izstrādātie našķi ir maksimāli dabiski un gardi. Plašāka informācija: http://www.gardensnack.lv/.

SIA "Jolle" degustācijai piedāvās dažādu veidu zirņu krekerus "KRIPPU". "Krippu" ir inovatīvi produkti, kas gatavoti pēc īpašas receptes un tehnoloģijas. Šo krekeru galvenā sastāvdaļa ir turku zirņi (auna zirņi), kas ir proteīniem un šķiedrvielām bagātīgs produkts, tādēļ tie ir lieliski piemēroti sportiskiem un aktīviem cilvēkiem, veģetāriešiem un vegāniem. Nesatur alergēnus un E vielas.  Plašāka informācija: https://www.krippu.com/.

Savukārt SIA "RicBerry" kopā ar PTF un LSPA pētniekiem ir izstrādājuši jaunu inovatīvu enerģētisko produktu grupu ar augstu enerģētisko un bioloģiski aktīvo vielu vērtību. Tie ir 100% dabīgi produkti, kas der ikvienam slodzes vai noguruma gadījumos, jo palīdz uzturēt, atjaunot enerģiju. "OGU MEDUS" ir produkts ātrai enerģijas iegūšanai, savukārt batoniņi "DARIO" ir enerģijas atjaunošanai, ilgākai tās uzturēšanai. (Līguma Nr.KL504-07/17;KL505-07/17)." Minētie produkti izstādes laikā tiks piedāvāti degustācijai. Plašāka informācija: http://ricberry.com/lv/.

Izstādes laikā LLU stendā būs iespēja nobaudīt arī Latvijas uzņēmuma SIA “BIORGANIK5” un Igaunijas uzņēmuma “Chaga OU” radītās organiskās, želejas konfektes ‘’Wild Candy’’ no dabīgām sulām. Jau šobrīd izstrādātas dabīgas želejas konfektes ar alvejas (aloe vera) sulu un liofīli kaltētām ogām. LLU PTF šī projekta ietvaros veic arī papildus pētījumu par dabīgu želejas konfekšu ar liofilizētām ogām receptūru un tehnoloģijas izstrādi, kā arī veic izmēģinājuma testus un analīzes produktu prototipiem, lai pie veselīgu saldumu cienītājiem jau šī gada rudenī nokļūtu veselīgs, pārbaudīts un unikāls produkts. Izstādē būs iespējams arī nobaudīt bērzu sīrupa, čagas eliksīra un alvejas želejas konfektes, kas tapušas sadarbībā ar SIA ‘’Karameļu darbnīca’’. Vairāk informācijas: http://www.biorganik.lv/lv/projekts-organic-candy-.

Laipni aicināti LLU stendā, lai iegūtu zināšanas, degustētu zinātnieku un uzņēmēju jaunākos izstrādātos produktus, kā arī izbaudītu produktus, kuri attīstīti un pilnveidoti LLU zinātnieku un uzņēmēju iepriekšējo gadu kopdarbības rezultātā.

Pievienots 06/09/2018