Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Labākā Latvijas IKT bakalaura darba autore ir LLU studente

Attēla autors: RTU Attīstības fonds

25. septembrī norisinājās ZIBIT 2018 balvu pasniegšana, kurā ik gadu sveic labākos informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozares studiju noslēguma darbus. Par 2017./2018. studiju gada labākā bakalaura darba Latvijā autori atzīta LLU Informācijas tehnoloģijas fakultātes absolvente un maģistrante Sandra Rakickaite.

LLU Informācijas tehnoloģiju fakultātes absolvente Sandra Rakickaite konkursā prezentēja savu bakalaura darbu "Uz blokķēdes tehnoloģijas balstītu viedo īres līgumu realizācija", kurš tika atzīts par labāko IKT nozares bakalaura darbu Latvijā. Bakalaura darba zinātniskais vadītājs ir fakultātes lektors un pētnieks, Mg.sc.ing. Ingus Šmits.

S. Rakickaite saņēma atzinību un 800 EUR naudas balvu, tāpat balvu saņēma arī darba zinātniskais vadītājs I. Šmits. Balvas pasniedza Latvijas IKT nozares lielākie uzņēmumi “Accenture Latvia” un “Exigen Services Latvia”.

Šobrīd S. Rakickaite ir LLU 1. kursa maģistrante studiju programmā “Informācijas tehnoloģijas”, bet savulaik kā jelgavniece vidējo izglītību ieguvusi Jelgavas Valsts ģimnāzijā un pirms pāris mēnešiem šovasar jau absolvējusi Informācijas tehnoloģijas fakultātes pamatstudiju programmu “Datorvadība un datorzinātne”.

Kā stāsta pati balvas ieguvēja, pirms sava pētījuma prezentēšanas apbalvojuma ceremonijā ļoti uztraukusies, bet pēc uzstāšanās atslābusi, jo viss jau bijis aiz muguras. Kad tika paziņoti rezultāti, Sandra bijusi ļoti pārsteigta, jo nebija gaidījusi tik labu rezultātu.

"Virzienu bakalaura darbam man ieteica zinātniskais vadītājs Ingus Šmits, jo blokķēžu tehnoloģijas ir ļoti aktuāls temats informācijas tehnoloģijās. Toreiz mēs nospriedām, ka kriptovalūtas noliksim nost plauktiņā un manā darbā pētīsim, kā blokķēdes var pielietot ārpus finanšu sektora. Tā kā blokķēdēm piemīt tādas priekšrocības kā nodrošinājums pret ierakstu viltošanu un dzēšanu, nolēmām, ka varētu mēģināt aizstāt elektroniskos līgumus (manā gadījumā - īres līgumu) ar uz blokķēdes tehnoloģijas balstītu viedo īres līgumu. Tika izveidots šis viedais īres līgums, kas glabājas blokķēdē, un mijiedarbībai ar to tika izveidots vienkāršs web aplikācijas prototips,” par bakalaurā darbā paveikto stāsta S. Rakickaite.

Šogad kopumā astoņas Latvijas augstākās izglītības iestādes konkursam izvirzīja 16 bakalaura darbus un 20 maģistra darbus. Otro vietu konkursā ieguva Latvijas Universitātes absolvents Kārlis Mārtiņš Briedis ar bakalaura darbu “Televīzijas satura klasificēšana”, bet trešo – Latvijas Universitātes absolvents Gustavs Helmuts Felsbergs - “Vienas lapas tīmekļa lietotņu veiktspēja”.

Konkursā ZIBIT ik gadu tiek vērtēti visu lielāko augstskolu labākie IKT nozares noslēgumu darbi un LLU Informācijas tehnoloģiju fakultātes absolventi vienmēr ir galveno laureātu vidū.

Sandra Rakickaite

Foto: RTU Attīstības fonds.

Pievienots 26/09/2018