Pārlekt uz galveno saturu

Iegūst doktora grādu par mikrokapsulētu fenolu savienojumu ieguves izpēti

Attēla autors: No LLU arhīva

14. decembrī LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē promocijas darbu “Kartupeļu pārstrādes blakusproduktu izpēte mikrokapsulētu fenolu savienojumu ieguvei" aizstāvēja Igors Šepeļevs un ieguva inženierzinātņu doktora grādu.

Promocijas darba mērķis ir izstrādāt praktiski lietojamu kartupeļu mizu pārstrādes metodi mikrokapsulētu bioloģiski aktīvu vielu (pārsvarā fenolu savienojumu) ekstrakta ieguvei.

“Izvērtējot visus Latvijā pieejamos kartupeļu rūpnieciskās pārstrādes blakusproduktus ((IPPB), tikai nolemts turpināt pētījumus par kartupeļu mizu pārstrādi. Lēmuma pamatā bija stabila izejmateriālu pieejamība Latvijas uzņēmumos. Šajā kategorijā var ietilpināt arī veselus kartupeļu bumbuļus, ņemot vērā samazinātu ekstrahējamo bioloģiski aktīvo savienojumu (BAC) koncentrāciju (jo vairāk BAC atrodas mizās),” stāsta jaunais zinātnieks I. Šepeļevs.

Promocijas darbā tika izvērtētas kartupeļu mizas – kartupeļu rūpnieciskās pārstrādes blakusproduktus, - kas pieejami kartupeļu pārstrādes uzņēmumos Latvijā, analizēts ekstrahējamo bioloģiski aktīvo vielu saturs un stabilitāte abrazīvi atdalītās kartupeļu mizās, salīdzinātas izplatītākās pārtikas klases metodes ekstrahēto bioloģiski aktīvo savienojumu mikrokapsulācijai, savukārt noslēgumā tika izstrādāta metode mikrokapsulēto fenolu savienojumu ekstrakcijai no kartupeļu pārstrādes blakusprodukta (mizām), izvērtējot iegūtā produkta funkcionalitāti pārtikas produkta ražošanā.

Promocijas rezultāti ir nozīmīgi tautsaimniecībā, jo izstrādāta praktiski lietojama, dabai draudzīga un kompakta (veicama vienas dienas laikā) kartupeļu blakusproduktu pārstrādes metode, kas ļauj iegūt jaunus produktus, kā arī iegūtais kapsulētais produkts ir izmantojams pārtikas produktu ražošanā, lai aizkavētu to oksidēšanos un pagarinātu uzglabāšanas laiku.

Promocijas darba zinātniskā vadītāja: Prof., Dr.sc.ing. Ruta Galoburda.

Ar promocijas darba kopsavilkumu var iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājaslapā.

Pievienots 14/12/2018