Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Profesore Daiga Zigmunde saņem “Zemgales Laiks Ziedonim” apbalvojumu

31. maijā Jelgavas novada Līvbērzes kultūras namā notika apbalvojuma “Zemgales Laiks Ziedonim” laureātu godināšanas ceremonija, kurā laureāta titulu un balvu nominācijā zinātnē “Zemgales taureņu uzbrukums” saņēma LLU Vides un būvzinātņu fakultātes dekāne, profesore Daiga Zigmunde.

Konkursa organizatori informē, ka apbalvojumam “Zemgales Laiks Ziedonim” tika iesūtīti vairāk kā 20 stāsti piecās nominācijās no visa Zemgales novada. Maija vidū žūrija no visiem stāstiem izvēlējās tos piecus, kuri visvairāk atbilst konkursa vērtībām – izcilībai, degsmei, sūtībai, stājai, veiksmei un savpatībai –, kā arī iedvesmo citus, mudinot līdzdarboties, sekot viņu idejām. Pieci zemgalieši saņēma īpašas balvas, kuras veidojusi stikla māksliniece Laura Vizbule. LLU Vides un būvzinātņu fakultātes dekānei Daigai Zigmundei balvu pasniedza iepriekšējā gada balvas ieguvēja, LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes profesore, akadēmiķe Baiba Rivža.

Daigas Zigmundes studiju, pētnieciskais un administratīvais darbs cieši saistīts ar ainavu arhitektūras un plānošanas jomu, jo savulaik absolvējusi LLU ainavu arhitektūras un plānošanas specialitāti un jau vairāk kā 10 gadus strādā kā mācībspēks. Kā profesore viņa vada studiju kursus ainavu arhitektūras specialitātes pamatstudiju studentiem, maģistrantiem un doktorantiem. Aktīvs darbs veikts arī ar ārvalstu studentiem BOVA (Baltijas mežsaimniecības, veterinārijas un lauksaimniecības universitāšu tīklojums), LLU organizēto starptautisko ainavu arhitektūras vasaras skolu un ERASMUS+ programmas ietvaros.

Pētnieciskais darbs saistīts ar Latvijas kultūrainavas vērtību apzināšanu, ietverot estētiskos, ekoloģiskos, sociālos un citus aspektus. Aizstāvot promocijas darbu „Latvijas urbānās un lauku ainavas estētiskā un ekoloģiskā mijiedarbe”, D. Zigmunde 2010. gadā ieguvusi arhitektūras doktora grādu ainavu arhitektūras apakšnozarē. Par pētniecisko tēmu 2011. gadā piešķirts Latvijas Zinātņu akadēmijas, Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fonda un firmas Itera-Latvija apbalvojums zinātniekiem vides un ģeogrāfijas nozarēs. Par ieguldījumu Latvijas ainavu pētnieciskajā darbā, izglītības un zinātnes stiprināšanu ainavu arhitektūras un plānošanas jomā Latvijā D. Zigmunde 2015. gadā saņēma Eiropas Zinātņu un mākslu akadēmijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas veicināšanas balvu jaunajiem zinātniekiem.

D. Zigmunde ir Latvijas Zinātņu padomes eksperte ainavu arhitektūras jomā, Latvijas Lauksaimniecības un meža Zinātņu akadēmijas īstenā locekle. Aktīvi iesaistās arī zinātniskajos un izglītības projektos, kuru tematika, galvenokārt, saistīta ar mūsdienās aktuālo klimata pārmaiņu tēmu, sasaistot to ar ainavu arhitektūras un plānošanas jomu. Sadarbībā ar Zemgales plānošanas reģionu projekta „Urban Green” ietvaros izdota rokasgrāmata par pilsētas publiskās ārtelpas ilgtspējīgu plānošanu. Sadarbībā ar Latvijas un Lietuvas pašvaldībām šobrīd vada Interreg Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības projektu par degradēto teritoriju revitalizācijas un atveseļošanas iespējām.

Augstajam apbalvojumam profesori pieteica viņas kolēģi Ainavu arhitektūras un plānošanas katedrā, jo vēlējušies ne vien sabiedrībai, bet arī pašai Daigai atgādināt par milzīgo un svarīgo ieguldījumu zinātnē, fakultātes darbā un cilvēkos, kuru ikdienas darbos viņa mēdzot aizmirst.

“Daiga ir mūsu kolēģe, trīs meitiņu mamma, arhitektūras zinātņu doktore ainavu arhitektūrā, profesore un vienkārši draudzene un reizē arī Vides un būvzinātņu fakultātes dekāne, kas ikdienā nesavtīgi rūpējas par mums visiem kopā un par katru no mums, lai darbi iet uz priekšu, lai dzīvojam saskaņā ar sirdsapziņu, lai apkārt mums ir sakārtota vide, lai zinātniskie mērķi ir ātrāk sasniedzami. Pateikt, ka mēs lepojamies ar viņu, tas noteikti būtu par maz teikts – mēs ļoti cienām un mīlam viņu kā draugi un kā kolēģi,” katedras kolēģu vārdā stāsta asociētā profesore Natalija Ņitavska.

“Apbalvojums “Zemgales Laiks Ziedonim” ir ļoti īpašs ar cilvēciskumu un savu dvēseli.  Arī nomināciju nosaukumi ir tik atbilstoši, jo zinātnē bez taureņiem galvā pētnieks nekur tālu nevar tikt. Man ir liels gods saņemt tieši šo apbalvojumu. Paldies cilvēkiem, kuri man ir apkārt, jo bez viņiem es šeit nebūtu. Vislielākais paldies ir augstākajiem spēkiem, kas man ļāvuši piedzimt Latvijā, jo Latvija ir ļoti skaista zeme, ar skaistām ainavām, skaistiem rītiem un vakariem. Visiem novēlu ieskatīties un sajust Latvijas zemes spēku,” tā saņemot balvu teica D. Zigmunde.

Konkursu “Zemgales Laiks Ziedonim” trešo gadu organizē biedrība “Zemgales Laiks Ziedonim” sadarbībā ar Imanta Ziedoņa fondu “Viegli”. Tajā iepriekšējos gados par ieguldījumu Zemgales novadā suminātas LLU profesores Aija Ziemeļniece un Baiba Rivža.

Pievienots 01/06/2019