Pārlekt uz galveno saturu

Tiešsaistes konference "Baltic Surveying’21" pulcē zinātniekus no 10 valstīm

Attēla autors: No LLU arhīva

6. maijā tiešsaistē aizvadīta 18. Starptautiskā zinātniski metodiskā konference "Baltic Surveying’21", ko organizēja LLU Vides un būvzinātņu fakultātes Zemes pārvaldības un ģeodēzijas katedra sadarbībā ar Varmijas-Mazūrijas universitātes (Polija) Telpiskās pārvaldības un ģeogrāfijas institūtu un Ģeodēzijas katedru, kā arī Vītauta Magnus universitātes Zemes pārvaldības un ģeomātikas institūtu (Lietuva).

Kā atklāj Zemes pārvaldības un ģeodēzijas katedras profesore (Emeritus) un vadošā pētniece Anda Jankava: "Konference ar šādu nosaukumu notiek jau kopš 2002. gada (izņemot pandēmijas dēļ 2020. gadā) vienā no Baltijas valstu augstskolām. Jāatzīmē, ka tās pirmsākumi ir daudz senāki, izaugot no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Zemes ierīcības katedru ikgadējiem pieredzes apmaiņas semināriem, kuros vienmēr tika apspriesti aktuālie mācību metodiskie, pētniecības un ražošanas jautājumi specialitātē. Jau no pirmajām konferencēm pamazām ir paplašinājies to pārstāvošo dalībvalstu un augstskolu loks - gan no Austrumu valstīm -  Azerbaidžāna, Baltkrievija, Krievijas Federācija, Kazahstāna, Moldova, Ukraina, gan no rietumu valstīm - Polija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Vācija."

Konferences mērķis bija dalīties pieredzē un zināšanās par aktuālām zemes pārvaldības, zemes ierīcības, kadastra, zemes izmantošanas, lauku attīstības, ģeodēzijas, kartogrāfijas, tālizpētas, ĢIS tehnoloģiju un citiem jaunumiem, kā arī diskutēt par zemes ierīcības izglītības uzlabošanas problēmas.

Konferencē piedalījās apmēram 60 dalībnieki no 10 valstīm – Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Igaunijas, Krievijas, Lietuvas, Nigērijas, Polijas, Slovākijas un Ukrainas.

Konferences plenārsēde bija veltīta Covid-19 aktuālajām problēmām un to atklāja Vides un būvzinātņu fakultātes profesors, dekāns  Armands Celms. Tāpat plenārsēdē ziņojumus sniedza: LLU rektore, profesore Irina Pilvere, Zemes pārvaldības un ģeodēzijas katedras vadītāja, profesore Vivita Puķīte, Varmijas -  Mazūrijas universitātes Telpiskās pārvaldības un ģeogrāfijas institūta direktore, profesore Malgorzata Renigier-Bilozor, Vītauta Magnus universitātes Zemes pārvaldības un ģeomātikas institūta docente Virginija Gurskiene un Krievijas Zinātnes akadēmijas Samara reģionālās nodaļas pārstāvis Alexandrs Vlasovs.

Savukārt konferences orgkomiteju vadīja Zemes pārvaldības un ģeodēzijas katedras vadītāja, profesore Vivita Puķīte, moderators bija katedras pētnieks Aivars Ratkevičs. Lielu ieguldījumu konferences sagatavošanā devusi katedras profesore Velta Paršova, kuras vadībā tiek izdots elektronisks starptautiskais zinātniskais žurnāls "Baltic Surveying" (www.balticsurveying.eu), kurā tiek publicēti gan konferences dalībnieku, gan citu pētnieku, doktorantu un mācībspēku pētījumi. Žurnālam 2021. gadā tiek gatavots jau 14. izdevums.

"Konferences "Baltic Surveing" ietvaros tapis arī nozīmīgs kopdarbs – 2020. gadā publicēta monogrāfija "Zemes reforma – no valsts monopolstāvokļa uz īpašuma daudzveidību", kuras sagatavošanā piedalījušies autori no 13 valstīm - Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Gruzijas, Igaunijas, Kazahstānas, Krievijas Federācija, Latvijas, Lietuvas, Moldovas, Polijas, Rumānijas, Slovākijas un Ukrainas. Grāmata izdota krievu valodā Samārā (Krievija), tās galvenais iniciators un virzītājs bija Krievijas Zinātņu akadēmijas Samāras reģionālās nodaļas pārstāvis profesors Aleksandrs Vlasovs, bet ir sagatavots arī izdevuma manuskripts angļu valodā. Konferences "Baltic Surveying’21" plenārsēdē A. Vlasovs prezentēja šo vērtīgo izdevumu. Pateicoties visiem autoriem, īpaši atzīmēja mūsu profesores Veltas Paršovas ieguldījumu tā sagatavošanā. Šīs grāmatas viens eksemplārs pieejams LLU Fundamentālajā bibliotēkā," noslēgumā stāsta Zemes pārvaldības un ģeodēzijas katedras profesore (Emeritus) un vadošā pētniece Anda Jankava.

 

    Pievienots 12/05/2021