Skip to main content

Ilgtspējīgu tehnoloģiju izstrāde pākšaugu audzēšanai un to izmantošanas veicināšana proteīna nodrošināšanai Eiropā pārtikas un lopbarības ražošanai

EUROLEGUME
EU

2014. gadā uzsākta Eiropas Savienības finansēta projekta „Ilgtspējīgu tehnoloģiju izstrāde pākšaugu audzēšanai un to izmantošanas veicināšana proteīna nodrošināšanai Eiropā pārtikas un lopbarības ražošanai” realizēšana.

Projekta mērķis ir sekmēt tauriņziežu ilgtspējīgu ražošanu, jaunu šķirņu veidošanu, kā arī inovatīvu pārtikas produktu un lopbarības ražošanu. Projektā piedalās 18 partneri no 10 Eiropas Savienības valstīm, Latviju projektā pārstāv Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts, Pūres Dārzkopības pētījumu centrs un SIA „Bioefekts”. Latvijas partneri ir iesaistīti zirņu un pupu ģenētisko resursu izpētē, slāpekli piesaistošo mikroorganismu izpētē, jaunu pārtikas un lopbarības produktu izstrādē no pākšaugiem, pākšaugu iekļaušana ilgtspējīgās lauksaimniecības ražošanas sistēmās un lopbarības produktu izstrādē.

Projekta uzdevumi:

  • Sējas zirņu (Pisum sativum L.), pupu (Vicia faba L.) un vignas pupiņu (Vigna unguiculata (L.) Walp)  ģenētisko resursu izpēte.
  • Piemērotāko Rhizobium celmu un arbuskulārās mikorizas sēņu izvēle simbiotiskās slāpekļa saistīšanas veicināšanai un jaunu komerciālo preparātu izveidei.
  • Jaunu pārtikas un lopbarības produktu izstrāde no pākšaugiem.
  • Pākšaugu iekļaušana ilgtspējīgās lauksaimniecības ražošanas sistēmās.
  • Lopbarības produktu izstrāde no pākšaugu ražošanas atlikumiem.

Sīkāka informācija mājas lapā www.eurolegume.eu

Submitted on: 07/04/2016