Skip to main content

Inženierēta metabolisma vadība ar ziedēšanas un temperatūras iniciētiem augu regulatorajiem tīkliem (SMARTPLANTS)

Projekts SMARTPLANTS (angliskais nosaukums – Control of engineered metabolism by flowering and temperature triggered plant regulatory networks) ir apstiprināts 7. Ietvarprogrammas ERA-net projekta ERASynBio (https://www.erasynbio.eu/) ietvaros. ERASynBio projekts ir orientēts uz sintētiskās bioloģijas attīstīšanu Eiropas zinātnes telpā. Projekta ietvaros 16 zinātni finansējošas organizācijas no 12 valstīm veido kopējus straptautisku zinātnisko projektu uzsaukumus.

Projekta īstenošanas laiks: No 2015.gada 17.augusta līdz 2018.gada 16.augustam

SMARTPLANTS projekta konsorcija mērķis ir izstrādāt regualtoros bioķīmiskos tīklus izmantojot signālus, kurus augi izstrādā savā augšanas ciklā:

  1. uzsākot ziedēšanu un
  2. reaģējot uz paaugstinātu temperatūtru.

Projektā ir iecerēts šos signālus izmantot attiecīgi augstvrētīgu izejvielu vai temperatūras stresu mazinošu vielu ražošanu.

Konkrētāk - ziedēšanas gadījumā augs realizē masīvu metabolisma plūsmu pārslēgšanu no lapām uz augļiem un sēklām, akmēr lapās joprojām paliek būtiska biomasa daļa. Ir plānots pārveidot daļu šīs biomasas par augstvērtīgu izejvielu – diterpēnu cis-abienol. Savukārt, temperatūras stresa reakcija tiks pastiprināta ražojot izoprēnu, tādējādi piešķirot papildus stresa noturību. Eksperimenti tiks realizēti galvenokārt ar augu arabidopsis thaliana.

Projekta realizācijā, kopā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes Informācijas Tehnoloģiju fakultātes Biosistēmu grupas zinātniekiem, piedalīsies kolēģi no Leibnica institūta (koordinējošā iestāde) un Kembridžas.

Projekta kopējās īstenošanas izmaksas ir EUR 210 000.00 (divi simti desmit tūkstoši euro), no tām valsts dotācija ir EUR 210 000.00 (divi simti desmit tūkstoši euro).

Submitted on: 07/04/2016