Skip to main content

Praktiski pasākumi vienotā meliorācijas sistēmu apsaimniekošanā ar mērķi samazināt biogēno elementu ieplūdi Baltijas jūrā (NutrInflow)

ERAF
INTERREG
Mērķis

Popularizēt un izmēģināt videi draudzīgus pasākumus, kas tiks ieviesti sateces baseinos ar nozīmīgu lauksaimniecības zemju īpatsvaru.

Finansējuma avots: Interreg Centrālās Baltijas jūras reģiona programma 2014. - 2020. gadam

Projekta partneri Latvijā - Latvijas Lauksaimniecības universitāte, biedrība “Zemnieku saeima”, Jelgavas novads un Zemgales Plānošanas reģions - īstenos pasākumu kopumu ar virsmērķi samazināt iespējamās barības vielu noplūdes.

Par “NutrInflow” pilotteritoriju, kurā praksē izmēģināt inovatīvus meliorācijas risinājumus, izvēlēts Lielupes sateces baseins. Tas aptver plašas intensīvās lauksaimniecības teritorijas, kur vienlaikus teritorijas ir meliorētas un tās šķērso daudzas ūdensteces. Attiecīgi minētie ūdens objekti kalpo par transporta vidi barības vielām. 

Projektā līdz ar Latvijas partneriem līdzdarbosies arī Somijas lauku uzņēmējdarbības atbalsta organizācija “ProAgria Southern Finland” (vadošais partneris), Lovisas pašvaldība Somijā, Zviedrijas Lauksaimniecības un vides inženieru institūts un Austrumgotlandes apgabala administrācija Zviedrijā.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Galvenās aktivitātes:

Lai meklētu risinājumus riska mazināšanai, praksē tiks izmēģināti vairāki tehnoloģiskie risinājumi barības vielu aizturēšanai.

Pārliecinoties par izveidoto sistēmu lietderību praksē, ar savu zinātnisko potenciālu projektā piedalīsies Latvijas Lauksaimniecības universitāte, kas arī ļaus labāk sagatavot jaunos lauku inženierzinātnes un mežu zinātnes speciālistus, kas nākotnē būs meliorācijas sistēmu projektētāji, veidotāji un apsaimniekotāji. Turklāt vides aizsardzības jautājumu izpratnes veidošanā tiks iesaistīti ne vien studenti, bet arī pilotteritorijās dzīvojošie skolēni, kas praksē pētīs grāvju ekosistēmu.

Tāpat projektā tiks izstrādāti dažādi informatīvie materiāli, apkopota partnervalstu labā prakse, izveidota rokasgrāmata par videi draudzīgu tehnoloģiju izmantošanu lauksaimniecības teritoriju meliorācijas sistēmās, un rīkoti dažādi izglītojoši semināri.

Project start date
Project end date
Project budget

Projekta kopējais budžets: EUR 1 763 961.79, no kuriem 85% ir ERAF līdzfinansējums: EUR 1 389 058.24.  LLU budžets: EUR 102 020,00, no kuriem 85% ir ERAF līdzfinansējums: EUR 86 717,00.

Submitted on: 20/06/2016