Pārlekt uz galveno saturu

Atklāj Baltijā unikālas jaunlopu novietnes LLU Mācību un pētījumu saimniecībā "Vecauce"

Attēla autors: No LLU arhīva

31. oktobrī LLU Mācību un pētījumu saimniecībā "Vecauce" atklāja divas jaunas jaunlopu un teļu novietnes, kas papildina slaucamo govju kompleksu “Līgotnes”. Līdz šim gaismu caurlaidīga jumta seguma un arkveida konstrukciju izmantošanas prakse lopu novietnēs nav īstenota, tādējādi šī ir inovācija ne tikai Latvijas, bet visas Baltijas mērogā. Šī ideja savulaik radusies Amerikas Savienotajās valstīs, taču Vecaucē uzbūvētās ir pielāgotas Latvijas un konkrētās saimniecības vajadzībām.

"Mēs esam lepni, ka mūsu universitātes studenti var apmeklēt LLU Mācību un pētījumu saimniecību "Vecauci", lai redzētu jaunākos secinājumus un risinājumus. Es ceru, ka tas, kas notiek šeit, vienmēr būs tas jaunākais, ko mēs varam parādīt ne tikai mūsu studentiem, bet arī arodskolu audzēkņiem un ārzemju delegācijām. Protams, no vienas puses saimniecībai ir jāpelna nauda, lai varētu attīstīties un nodrošināt apmācības, taču bizness un apmācības jāprot sabalansēt, kas saimniecībai labi izdodas jau šobrīd, tāpēc lai mums visiem veicas," atklājot pasākumu, klātesošos uzrunāja LLU rektore Irina Pilvere.

Atklāšanā LLU Mācību un pētījumu saimniecību "Vecauce" sveica sadarbības partneri no Zemkopības ministrijas, Lauku atbalsta dienesta, SIA "DeLaval", SIA "RRP", LLU Veterinārmedicīnas fakultātes un Auces novada pašvaldības. 

Tāpat saimniecības vadītājs Indulis Ieviņš pateicības izteica Zemkopības ministrijai par ieguldījumu saimniecības attīstībā, SIA "RPP" par profesionālu kvalitatīvu veikuma projekta realizācijā, SEB Dobeles filiālei un Lauku atbalsta dienestam par sadarbību un atbalstu projekta realizācijā.

Līdz šim Līgotnēs atradās slaucamo govju ganāmpulka novietne, kas uzbūvēta 2007. gadā un kurā tiek turētas aptuveni 500 slaucamās govis. Tagad šo kompleksu papildina divas jaunas novietnes, no kurām vienā paredzētas 270 vietas teļiem, bet otrā ir 256 vietas grūsnām telēm. Saimniecības ganāmpulku piena lopkopībā veido Holšteinas melnraibās, Holšteinas sarkanraibās un Švices govis. Turpmāk Līgotnēs tiks koncentrēta visa saimniecības piena lopkopības nozares infrastruktūra, kas ir nozīmīgs papildinājums LLU studējošo apmācībām. "Mūsu saimniecībā vidējais ganāmpulka izslaukums ir apmēram 11 693 kilogrami no govs laktācijā, savukārt dienas izslaukums ir vairāk nekā 18,5 tonnas. Jāatzīmē, ka mūsu ganāmpulkā viena no govīm uzstādījusi rekordizslaukumus, kas bijis 82 kilogrami dienā," atklāj LLU Mācību un pētījumu saimniecības vadītājs Indulis Ieviņš. 

Inovatīvais jumta segums nav vienīgais saimniecības ieguvums, jo barības galdi novietnēs izveidoti tā, lai tiem varētu vienlaicīgi piekļūt visi teļi un jaunlopi, tādējādi novērsts risks, ka kāda ganāmpulka daļa varētu uzņemt nepietiekamu barības daudzumu. Līdz ar novietnēm Līgotnēs un to tuvumā ir izbūvētas arī pakaišu kūtsmēslu un šķidrmēslu krātuves. Papildus modernizēta infrastruktūra visā teritorijā, tostarp piebraucamie ceļi.

Novietņu izbūvē ieguldīti EUR 2,5 milj., bet šķidro kūtsmēslu krātuves izbūvē, kas atrodas lauka bloku vidū, ieguldīti EUR 264 tūkst. Būvdarbi finansēti ar daļēju Lauku atbalsta dienesta atbalstu projekta “Šķidrmēslu krātuves 1. kārta, jaunlopu mītne, teļu mītne un pakaišu kūtsmēslu krātuve” (nr. 17-06-A00401-001382) ietvaros. Būvdarbus atbilstoši iepirkuma procedūrai veica SIA “RRP” un ēku būvniecība tika sākta 2018. gada rudenī, kas šobrīd ir pilnībā pabeigta.

Mācību un pētījumu saimniecība “Vecauce” ir daudznozaru saimniecība, kas dibināta 1921. gadā. Tās mērķis ir saglabājies nemainīgs kopš tās dibināšanas - īstenot Latvijas Lauksaimniecības universitātes  studējošo apmācību, nodrošinot tajā ilgtspējīgas saimniekošanas praksi. Saimniecībā ir pārstāvētas vairākas lauksaimniecības un ar to saistītās nozares: piena un gaļas lopkopība, biškopība ar 40 bišu saimēm, biogāzes ražošana un koģenerācija, kurā notiek šķidro kūtsmēslu un barības pārpalikumu pārstrāde, laukkopība, sēklkopība, augļkopība ar ābeļu, bumbieru, skābo ķiršu, plūmju, rudens aveņu, zemeņu un krūmcidoniju stādījumiem, lauku izmēģinājumi, mežizstrāde, kokapstrāde un galdniecība, komunālā saimniecība, kas piegādā siltumenerģiju Auces pilsētai, ēdināšanas pakalpojumi, tūrisms un viesmīlības pakalpojumi. Kā viens no Vecauces darbības virzieniem lopkopībā ir arī Latvijas Brūnās govs genofonda saglabāšana un atjaunošana.

Pievienots 31/10/2019