Pārlekt uz galveno saturu

Izstrādā integrētu svešvalodu un sociālo prasmju apguves kursu studentiem

Iesaistoties starptautiskā projektā, LLU Valodu centra mācībspēki plāno profesionālās svešvalodas kursu pilnveidi, izstrādājot mūsdienīgu interaktīvu mācību materiālu e-studiju vidē un integrējot papildus sociālo prasmju (angļu val. “soft skills”) apguvi, kas universitātes absolventiem nepieciešamas darba tirgū. 

Profesionālās svešvalodas apguve augstskolā ir studentu centrētas studijas, kurās uzmanība tiek veltīta profesionāliem un zinātniskiem tekstiem studējošo specialitātē, terminoloģijas apguvei un lietojumam gan rakstveida, gan mutvārdu saziņā. Taču pēdējos gados arvien svarīgāku lomu spēlē “soft skills” jeb sociālās prasmes, kas darba devēju aptaujās ieņem dominējošu lomu augstskolu absolventam nepieciešamo kompetenču un prasmju sarakstā un kas tiek saistītas ar svešvalodu apguvi.

LLU Valodu centra docente Inese Ozola stāsta, centra docētāju pētījumi un pieejamā informācija kopumā liecina, ka darba devēji, atlasot potenciālos darbiniekus, arvien vairāk vērtē ne tikai profesionālo sagatavotību, bet arī viņu sociālās prasmes. Starp visbiežāk minētājām ir darbs komandā, problēmu risināšanas, starppersonu komunikācijas un prezentēšanas prasmes, svešvalodu zināšanas u.c. Tas bijis galvenais iemesls, kāpēc Valodu centra docētāji kopā ar citu valstu kolēģiem iesaistījušies projektā "Profesionālās svešvalodas nodarbinātības veicināšanai". Tā ietvaros izveidots mācību materiāls e-studijās, kas būs papildinājums esošajiem profesionālās angļu un citu svešvalodu studiju kursiem un aktualizēs prasmes un kompetences, kas nepieciešamas darba tirgū 21. gadsimtā, kā arī būs atbilstošs “digitālās paaudzes” studējošajiem. E-studiju kurss paredzēts universitātes studentiem, kuriem ir B2/B2+ angļu valodas līmenis.

“Projekta angļu valodas nosaukumā ir šobrīd aktuāls angļu valodas termins “employability”, ko Latvijas Nacionālais terminoloģijas portāls tulko kā nodarbinātības iespējas. Taču pēdējos gados starptautiskajā darba vidē šo vārdu saprot daudz plašāk – kā dažādu faktoru kombināciju, ne tikai profesionālo kompetenci, bet arī sociālās prasmes, kas darbiniekiem nepieciešamas, lai atrastu darbu, veiksmīgi strādātu un gūtu panākumus karjeras virzībā starptautiskā vidē,” skaidro I. Ozola.

Projekta sākuma posmā notikusi darba devēju aptauja, lai noskaidrotu, kādi svešvalodas aspekti un prasmes ikdienā nepieciešami internacionālā vidē. Aptaujā piedalījušies 120 dalībnieki no Polijas, Beļģijas un Latvijas. Rezultāti liecina, ka svešvalodas zināšanas darbiniekiem nepieciešamas informācijas, ziņojumu, instrukciju lasīšanai, informācijas vākšanai un atlasei, sarunām pa telefonu, saziņai sociālos tīklos, e-pastu rakstīšanai, saziņai ar klientiem / kolēģiem, ja darba vieta ir starptautisks uzņēmums, video konferencēs, komandējumos un citās aktivitātēs.

“Nākamajā projekta posmā notika universitāšu mācībspēku profesionālās pilnveides kursi, ko organizēja katrs partneris: Polija bija atbildīga par mācībspēku digitālo prasmju pilnveidošanu un dizaina domāšanas metodi, bet Latvija par starpkultūru kompetences aspektiem. Savukārt Beļģija organizēja Eiropas Savienības iestāžu Briselē darbinieku intervijas par prasmēm un kompetencēm, kas aktuālas universitāšu absolventiem darba tirgū 21. gadsimtā. Pēc tam partneri izstrādāja mācību materiālus Moodle platformā un e-grāmatu pasniedzējiem kā papildinājumu svešvalodu studiju kursu saturam gan pamatstudiju, gan maģistra studiju līmenī. Tie iekļauj video, audio podkāstu, kā arī tekstu, ko papildina uzdevumi un glosārijs. Mācību materiāls pagaidām tiek aprobēts, lai pasniedzēji varētu apkopot studentu viedokļus,” tā I. Ozola.

Projekta noslēdzošais posms ir starptautiska konference “Language Skills for Employable Graduates”, kas tiks organizēta Briselē, Beļģijā, 2022. gada 10. – 11. maijā. Konferencē var piedalīties speciālisti, kuriem interesē šī problemātika un kas vēlas dalīties pieredzē un gūt jaunas atziņas par svešvalodu lomu mūsdienu darba vidē. Informācija par konferences tēmām, pieteikšanās termiņu un noteikumiem pieejama projekta mājas lapā: https://lsp4employability.wsb.torun.pl/conference-in-brussels-may-10-11th-call-for-papers/.

Visas aktivitātes tiek īstenotas Erasmus+ Stratēģiskās partnerības projekta "Profesionālās svešvalodas nodarbinātības veicināšanai" (LSP4Employability) (nr. 2019-1-PL01-KA203-065751,tēma: ERASP10) ietvarā. LLU sadarbības partneri ir WSB University in Toruń (Toruņas Banku Augstskola), Polija un Universite Libre de Bruxelles LANGUES (Briseles Brīvās universitātes Valodu nodaļa), Beļģija.

Kontaktpersona Latvijā ir LLU Valodu centra docente Inese Ozola (e-pasts: inese.ozola@llu.lv).

Foto: pexels.com.

logo
Pielikums Izmērs
Informācija par konferenci 176.59 KB
Pievienots 28/01/2022