Pārlekt uz galveno saturu

Studijas Jelgavā – pirmais solis pretim labi atalgotam darbam

Attēla autors: No LLU arhīva

Ar vienu soli augstskolā, bet ar otru jau domās par darbu un pienācīgu samaksu. Vai šādas izjūtas Tev ir pazīstamas? Neuztraucies! Domas par veiksmīgu karjeru pēc studijām augstskolā ir teju ikkatram studentam, jo skaidrība par nākotnes iespējām un atalgojumu ir svarīga. Tu vari būt drošs – pēc LLU absolvēšanas būsi pieprasīts kā karsts pīrādziņš.

Šis raksts sniegs ieskatu, kādas ir Tavas izredzes pēc studijām LLU iegūt labi atalgotu darbu. Un ne tikai pēc tam, bet jau mācību laikā, jo nereti darba devēji speciālistus nolūko studentu rindās. Ja domā, kur studēt pēc vidusskolas, tad LLU plašajā programmu piedāvājumā noteikti atradīsi tādu specialitāti, kas interesē Tevi un ir pieprasīta darba tirgū.

LLU absolventi – vieni no līderiem darba tirgū

6% – aptuveni tik lielu pulku augstākās izglītības iestāžu beidzēju saimē Latvijā veido LLU absolventi. Ik gadu viņu ir 700–900, un lauvas tiesa darbu atrod tūdaļ pēc studijām augstskolā vai pat pēdējos kursos. LLU absolventiem ir vieni no augstākajiem nodarbinātības rādītājiem valstī – tā liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) jaunākais pētījums par darba gaitām pēc studijām.

IZM pētījuma dati nudien ir universitātei glaimojoši, jo pavisam drīz pēc mācībām – viena līdz trīs gadu laikā – lielākā daļa LLU absolventu (89,67%) darbu atrod. Protams, konkurence ir sīva, un darbu vēlas atrast arī citu Latvijas augstskolu studenti. Labā ziņa ir tā, ka LLU beidzēji pieprasījuma ziņā ir vieni no līderiem. Proti, augstskolu konkurencē šai universitātei ir trešais labākais nodarbinātības rādītājs, un tas atspoguļo visaugstāko nodarbinātības līmeni starp zinātnes universitātēm.

LLU var lepoties ar visaugstākajiem nodarbinātības rādītājiem gan pamata jeb bakalaura studiju beidzēju grupā (darbs ir 89,2% gadījumu), gan augstākā līmeņa studiju beidzēju jeb maģistru grupā (91,5%). Tādējādi LLU absolventiem šis rādītājs ir krietni virs valsts vidējā līmeņa augstskolās un koledžās. Valsts vidējo rādītāju tas pārsniedz ne tikai kopumā, bet arī katrā LLU pārstāvētajā tematiskajā virzienā: lauksaimniecībā, izglītībā, pakalpojumos, inženierzinātnēs un sociālajās zinātnēs.

Atzinīgi novērtē darba devēji

LLU arī iekļauta Latvijas Darba devēju konfederācijas ikgadējā pieprasītāko augstskolu un profesiju saraksta labāko piecniekā. Tas nozīmē, ka darba devēji balsojumā atzinīgi novērtējuši te sagatavoto profesionāļu priekšrocības un nepieciešamību darba tirgū. 2022. gada aptaujā ieteikumus par studiju vietām un programmām sniedza 2681 darba devējs. Darba tirgus tendences rāda, ka pašlaik uzņēmumiem ir nopietnas grūtības atrast darbiniekus, īpaši STEM jeb tehnisko zinātņu jomā. Tāpat secināts, ka viens no nākamo gadu izaicinājumiem būs atrast kvalificētu darbaspēku.

Priekšroka augstas raudzes speciālistiem

Ja Tev ir grūti izlemt, kur studēt pēc vidusskolas, tad ieskaties LLU plašajā programmu klāstā, kurā ir izvēle gan bakalaura studijām, gan maģistrantūrai, gan doktorantūrai. Būtībā LLU ir lieliska pietura Tavai izglītībai vairāku gadu garumā, kas pēc tam Tevis izvēlētajā jomā garantēs darbu.

LLU ir viena no lielākajām universitātēm Latvijā, kas izcilus, pieprasītus speciālistus sagatavo 53 programmās inženierzinātnēs, biozinātnēs un sociālajās zinātnēs. Plašais spektrs ir trumpis darba tirgū, jo LLU zināšanas iegūst speciālisti dažādās jomās – sākot ar ainavu arhitektūru, dizainu un amatniecību, būvniecību, datorvadību, ekonomiku, ēdināšanu un viesnīcu uzņēmējdarbību, kokapstrādi, lauksaimniecības inženierzinātnēm, mežzinātni un beidzot ar veterinārmedicīnu, IT, agrāro un reģionālo ekonomiku, ģeoinformātiku un tālizpēti, kas plašajā programmu klāstā ir jaunums.

Pieprasījums pēc augsti izglītotiem speciālistiem aizvien pieaug. Būtiskākais to trūkums prognozēts inženierzinātnēs, ražošanā un būvniecībā, dabaszinātnēs, matemātikā un IT, kā arī veselības aprūpē un sociālajā labklājībā. To apliecina SIA Dynamic University” 2019. gada pētījums par darba tirgus pieprasījumu, kas turpina pārkārtoties par labu speciālistiem ar augstāko izglītību, it īpaši tajās jomās, kurās to var iegūt LLU.

Demogrāfijas spiediens uz darba tirgu

Vidējā termiņā spriedzi rada arī demogrāfijas procesi, jo ik gadu, aizejot pensijā, Latvijas darba tirgu pamet vairāk cilvēku, nekā tajā ienāk jaunieši.

Ekonomikas ministrijas vidēja un ilga termiņa darba tirgus prognozes liecina, ka nākamajos 18 gados Latvijas iedzīvotāju skaits saruks gandrīz par 122 tūkstošiem, turklāt daudz jūtamākas kļūs sabiedrības novecošanas tendences.

Lauksaimniecībā vairāk nekā pusei ekonomiski aktīvo iedzīvotāju ar atbilstošu augstāko izglītību ir virs 50 gadiem, bet absolventu skaits šajā nozarē nav pietiekams, lai nodrošinātu pilnvērtīgu paaudžu maiņu. Izteikta darbaspēka novecošana vērojama arī starp speciālistiem ar izglītību inženierzinātnēs, piemēram, 56% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju ar augstāko izglītību pārtikas ražošanas tehnoloģijās ir pirmspensijas vecumā un vidējā termiņā darbu pametīs. Jau šobrīd nepietiekams izglītota darbaspēka piedāvājums ir IT, inženierzinātnēs, apstrādes rūpniecībā, elektrotehnoloģijās, elektrotehnikā un būvniecībā, kā arī citās tehnisko zinātņu jomās.

Darba tirgus prognozes vēlreiz un vēlreiz apliecina, ka speciālisti ar augstāko izglītību pieprasītajās jomās darbu atradīs vienmēr. Nāc studēt LLU un sper pirmo spožas karjeras soli!

 

Uzņemšana brīvajās studiju vietās LLU sāksies no 1. augusta.

 

 

Pievienots 26/07/2022