Pārlekt uz galveno saturu

LBTU vadošais pētnieks gūst starptautisku pieredzi Portugālē

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes - LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte - LLU) vadošais pētnieks Ulvis Skadiņš atgriezies no divu nedēļu garās ārvalstu mobilitātes Portugālē, Minjo universitātē (Universidade do Minho, www.uminho.pt), kas notika projekta "Īsšķiedru cementa kompozītu izmantošanas efektivitāte nesošo sienu konstrukcijās" ietvaros. Šī jau ir otrā darba vizīte šajā universitātē, kurā kopā ar Minjo universitātes kolēģiem tiek veikts pētījums ar mērķi optimizēt šķiedru betona sienu savienojumus.

Šķiedru betona sienas tiek veidotas no diviem, salīdzinoši ļoti plāniem nesošajiem slāņiem (3,5 cm līdz 8 cm biezi), kurus savā starpā savieno ar stiklšķiedru kompozīta plāksnēm. Šāds materiāls ir izvēlēts, lai neveidotos tā saucamie aukstuma tilti un sienu siltumtehniskās īpašības netiktu vājinātas. Tomēr šo savienojumu ģeometriskie izmēri un kompozīta sastāvs ir komplicēts no aprēķinu viedokļa. Lai optimizētu šādu savienojumu, nepieciešams izveidot pareizu skaitlisko modeli. Tas nav viegls uzdevums, jo saistīts ar daudz nezināmajiem, kurus jānosaka tuvinājuma ceļā, veicot apjomīgus nelineāros aprēķinus. Tas arī bija pēcdoktoranta uzdevums vizītes laikā, jo ir ļoti svarīgi uzturēt reiz aizsākto sadarbību ar augsta līmeņa zinātniekiem ārvalstīs. Ārvalstu sadarbība ir neatsverama veiksmīgai zinātniskai karjerai.

Foto

Attēls: stiklšķiedru kompozītu skaitliskā modeļa pārbaude ar nelineāro galīgo elementu programmu

U. Skadiņš: "Man tā ir ļoti liela priekšrocība apmeklēt šo universitāti Portugālē. Galvenokārt tādēļ, ka ir iespēja strādāt kopā ar pasaulē zināmu profesoru J. Barrosu. Viņš ir aktīvs un ar panākumiem bagāts ne tikai universitātē un zinātnes aprindās, bet arī praktiskajā projektēšanā. Viņam ir savs uzņēmums (www.civitest.com), kas vienlaikus veic gan sarežģītu konstrukciju projektēšanu ar pašu izveidoto nelineāro aprēķinu programmu, gan arī augsta līmeņa laboratoriskos un pētnieciskos testus. Savā uzņēmumā viņš nodarbina tikai cilvēkus ar doktora grādu. Par spīti savai aizņemtībai viņš atrod laiku, lai sadarbotos ar mani un veicinātu manu izaugsmi."

Lai gan šī ir pēdējā vizīte projekta ietvaros, tomēr sadarbība ar to nebeidzas. Tiks pabeigts iesāktais pētījums, un abas puses ir izteikušas vēlmi sadarbību turpināt arī citos projektos. Šo nedēļu laikā U. Skadiņš vienojās ar universitātes ERASMUS+ koordinatori būvniecības virzienā par kopīga ERASMUS līguma slēgšanu starp universitātēm. Tas pavērs plašākas iespējas tālākai sadarbībai gan mācībspēkiem, gan arī visu līmeņu studentiem.

logo

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2020/isskiedru-cementa-kompozitu-izmantosanas-efektivitate-nesoso  Raksta attēls: projekta vadītājs U. Skadiņš (pa kreisi) ar Minjo universitātes profesoru J. Barros

Pievienots 28/11/2022