Pārlekt uz galveno saturu

Ziemas izlaidumā sveikti Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes absolventi

Attēla autors: No LLU arhīva

27. janvārī LLU Aulā ziemas izlaidumu svinēja 53 LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) jaunie speciālisti, no kuriem 29 absolvēja pamatstudiju un 24 – maģistra studiju programmas.

Izlaidumā klātesošos uzrunāja Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes dekāne Andra Zvirbule: "Mīļie absolventi, jums šis ir bijis traks laiks. Visu absolventu rīcība ir bijusi nenoteiktības situācijā un mēs jums esam mācījuši, ko nozīmē šī situācija. Tas nozīmē – turamies kopā, stiprākie stiprina vājākos, trenējam meistarību, lai tas kļūst par ieradumi, mums nav jāiet pa ceļu, bet gan tas jāveido pašiem, ap sevi jāpulcē domubiedri, lai sarežģītos apstākļos spētu sevi sargāt, kā arī jākoncentrējas uz pašu dārgāko. Studiju laikā jūs visi esat ieguvuši šīs mācības un viennozīmīgi uz jums attiecas mūsu universitātes teiciens, ka jūs ne tikai iegūstiet augstākās izglītības diplomu, bet arī izglītību ar pievienoto vērtību. Man ir patiess prieks redzēt absolventus tik kuplā skaitā, kuri ir izturējuši šo grūto laiku. Es aicinu jūs neapstāties, bet turpināt augt – pamatstudiju līmenim turpināt studijas maģistra līmenī, bet maģistra studiju absolventiem turpināt savu izglītības ceļu doktora studijās. Novēlu ikvienam no jums daudz panākumus personiskajā dzīvē un visos izaicinājumos."

Diplomus pamatstudiju līmenī saņēma deviņi akadēmiskās bakalaura studiju programmas "Ekonomika" jaunie speciālisti, iegūstot sociālo zinātņu bakalaura grādu ekonomikā. Viņu vidū arī pirmais ārvalstu absolvents. Studiju laikā absolventi ieguvuši zināšanas un prasmes pētnieciskā un praktiskā darba veikšanai, lai spētu risināt problēmas, pieņemt lēmumus un vadīt ekonomiskos procesus Latvijas pilsētās un laukos.

Šajā studiju programmā kā labākos noslēguma darbus komisija atzīmēja divus - Kristīnes Bērziņas "Darba samaksas uzskaite un analīze SIA "Sand Systems"" (darba vadītāja: lektore, Mg.oec. Baiba Mistre) un Agneses Kneižes "Dabas resursu nodokļa politika Latvijā un Lietuvā" (darba vadītāja: lektore, M.sc.com. Anita Kreicberga).

Augstākās izglītības diplomi izsniegti arī 12 profesionālā bakalaura studiju programmas "Komercdarbība un uzņēmuma vadība" absolventiem, kuriem tika piešķirts profesionālais bakalaura grāds komercdarbībā un uzņēmuma vadībā, kā arī vadītāja kvalifikācija. Studentiem studiju laikā ir nodrošināta kvalitatīva profesionālā izglītība uzņēmumu un organizāciju vadībā, spēja noteikt un formulēt uzņēmuma vai organizācijas darbības pamatprincipus.

Īpaši izcelta tika Sanda Vanaga, kuras noslēguma darbu "Risku vadība profesionālās izglītības iestādē "Jelgavas tehnikums"" (darba vadītāja: vieslektore, Bc.oec. Elīza Līga Lamberga) komisija novērtēja kā labāko. 

Absolventu pulkam pievienojās arī pirmā līmeņa profesionālā studiju programmas "Komerzinības" beidzēji, iegūstot komercdarbības speciālista kvalifikāciju. Viņa ir ieguvuši pamatzināšanas un profesionālo pieredzi uzņēmējdarbībā, lai varētu strādāt saimnieciskās darbības sfērā, plānojot, administrējot, nodrošinot pakalpojumus un savstarpējās tiesības un pienākumus.

Īpaši tika izcelti šīs programmas trīs noslēguma darbu autori - Ilona Tramdaka "Sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Auto Starts tūre" iekšējā komunikācija" (darba vadītāja: lektore, Mg.proj.mgmt. Simona Cīrule), Atis Vairogs "SIA "Lemo Wood" komercdarbības analīze" (darba vadītājs: docents, Dr.oec. Andrejs Lazdiņš) un Irita Zolmane "Darbinieku motivācijas sistēmas pilnveidošana SIA "Cannelle Bakery"" (darba vadītāja: lektore, Mg.proj.mgmt. Simona Cīrule).

Tāpat diplomus saņēma 11 profesionālās maģistra studiju programmas "Projektu vadība" absolventi, kuriem piešķirts profesionālais maģistra grādu projektu vadībā vai profesionālo maģistra grādu projektu vadībā un projektu vadītāja kvalifikācija. Augstākā līmeņa studiju programmas absolventi ir ieguvuši izpratni un zināšanas par projektu izstrādes, vadīšanas un vērtēšanas teorētiskajiem un praktiskajiem jautājumiem, informācijas tehnoloģiju izmantošanu projektu vadīšanā, kā arī projektu finanšu vadīšanu, kā arī zināšanas par cilvēkresursu vadību, kvalitātes vadību un programmām, kā arī par normatīvo aktu prasībām projektu vadības jomā.

Komisija Evas Stepiņas noslēguma darbu "Izmaiņas Latvijas pašvaldību projektu vadības procesā pēc administratīvi teritoriālās reformas" (darba vadītāja: asociētā profesore, Dr.sc.soc. Dina Bite) atzina kā labāko. 

Diplomi tika izsniegti 13 absolventiem no profesionālā maģistra studiju programmas "Uzņēmējdarbības vadība", kuru vidū bija arī divi ārvalstu absolventi. Studiju programmas absolventiem piešķirts profesionālais maģistra grāds uzņēmējdarbībā un vadīšanā (MBA) un organizācijas vadītāja kvalifikācija. Studiju laikā viņi ieguvuši prasmes un zināšanas, lai kļūtu par augsta līmeņa starpdisciplināru (lauksaimniecība, reģionālā attīstība, pārvaldības sistēmas, ražošana un pārstrāde) tautsaimniecības nozaru uzņēmējdarbības un vadīšanas speciālistiem ar augstākā līmeņa vadītāja kvalifikāciju.

Noslēguma darba komisija šajā studiju programmā izcēla trīs absolvenšu darbus - Līvas Ševčunas "Sociālā uzņēmējdarbība – instruments personu ar invaliditāti nodarbinātības veicināšanā" (darba vadītāja: asociētā profesore, Dr. oec. Lāsma Līcīte-Ķurbe), Katrīnas Grickevičas "LPKS LATRAPS loma lauku saimniecību darbībā Latvijā" (darba vadītāja: profesore, Dr. oec. Aina Dobele) un Lienes Gruņieres "GFSI atzītie pārtikas drošības standarti – kā noieta veicinātāji" (darba vadītāja: profesore, Dr. oec. Andra Zvirbule).

2022. gada janvārī LLU absolventu pulkam pievienojās Tehniskās fakultātes, Vides un būvzinātņu fakultātes un Informācijas tehnoloģiju fakultātes jaunie speciālisti, savukārt ziemas izlaidumu sēriju noslēgs Meža fakultāte 18. februārī. Izlaidumi turpināsies jūnijā, kad diplomus saņems visu LLU īstenoto studiju programmu absolventi.

Fotogrāfijas no Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes izlaiduma var lejupielādēt šeit.

Izlaidums norisinājās epidemioloģiski drošajā jeb "zaļajā" režīmā, ievērojot valstī noteiktās prasības. Deguna un mutes aizsegi tika īslaicīgi novilkti tikai fotografēšanās laikā.

Pievienots 27/01/2022