Pārlekt uz galveno saturu

Pētījums par sliekām ievērots un novērtēts (PD2)

Attēla autors: No LLU arhīva

Zinātnieki ik dienas strādā laboratorijās un veic dažādus pētījumus, rezultātā atklāj daudz jaunas un pārsteidzošas lietas, gūst dažādas atziņas, kurām pateicoties norit cilvēces progress. Zinātnieku, pētnieku, universitāšu un dažādu zinātnisku institūciju uzdevums ir dalīties ar saviem atklājumiem, kā rezultātā sabiedrība tiek informēta par jaunumiem, kā arī tiek pievērsta tās pastiprināta uzmanība kādiem jautājumiem. Ar zinātnisko pētījumu palīdzību ir iespējams bezkaislīgi un objektīvi novērtēt esošo situāciju un izgaismot kādu problēmu, kurai savukārt var tikt piedāvāti dažādi risinājumi no zinātnieku puses.

Pēcdoktorantes I.Gedrovicas pētījums par sliekām kā potenciālo alternatīvo olbaltumvielu avotu - projekta “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/190) ietvaros - ir kā viens no iespējamajiem risinājumiem samilzušajām problēmām attiecībā uz augošo pieprasījumu pēc olbaltumvielām un straujo resursu samazināšanos, ražojot ierastos olbaltumvielu avotus. Šis pētījums dod atbildes tikai uz dažiem jautājumiem saistībā ar alternatīvajiem olbaltumvielu avotiem, tomēr galvenā vērtība ir tāda, ka pateicoties šim pētījumam tiek pievērsta uzmanība problēmām saistībā ar olbaltumvielu ražošanu - negatīvajiem aspektiem, kas rodas ražojot ierastos olbaltumvielu avotus. Vēl ar šī pētījuma palīdzību pastarpināti tiek likts cilvēkiem aizdomāties  par savas rīcības sekām un labāk izprast mainīgo pasauli, ņemot vērā to, ka Latvijā un Eiropā kukaiņu un kāpuru, tai skaitā slieku, ēšanas tradīciju nav.

Pateicoties Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) iniciatīvai, pēdējos trīs gados tiek veidots Zinātnes kalendārs, kas vēsta par 12 mūsdienu Latvijas zinātniekiem un viņu pētījumiem. Latvijas Zinātnes kalendārs sastāv no vairākām daļām – video, foto portretiem un nozares īsa apraksta. Šie materiāli tiek izmantoti, lai izgatavotu sienas un galda kalendāru gan latviešu, gan angļu valodā, kā arī tiek veidota izstāde, kas tiek izrādīta gan dažādās vietās Latvijā, gan citās valstīs.

Kalendārs tiek veidots, lai būtu pārstāvētas dažādas nozares, un 2020. gada Zinātnes kalendārā tika uzaicināta piedalīties arī pēcdoktorante I.Gedrovica, kurai ar savu pētījumu par alternatīvajiem olbaltumvielu avotiem (projekts “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā”) izdodas pievērst sabiedrības uzmanību aktuālajai problēmai, kas zinātniekam ir uzskatāms par nozīmīgu rezultātu. Jāatzīmē, ka I.Gedrovica ir pirmā zinātniece no LLU, kurai ir iespēja pārstāvēt LLU Latvijas Zinātnes kalendārā.

postdoc

1.att. I.Gedrovica “2020. gada Zinātnes kalendāra” sagatavošanas posmā

 

postdoc

2.att. “2020. gada Zinātnes kalendāra” un izstādes “#Zinātne Latvijai” atklāšanas pasākumā LNB I.Gedrovica kopā ar LLU Zinātņu prorektori I.Arhipovu, profesori B.Rivžu un  “Jelgavas Zonta klubs” pārstāvēm

 

postdoc

3.att. Izstādes “#Zinātne Latvijai” 2020. gada personības vienkopus atklāšanas pasākumā LNB, to skaitā LLU pēcdoktorante I.Gedrovica (trešā no kreisās puses)

 

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/I/16/190 zinātniskā vadītāja

Pēcdoktorante, vadošā pētniece

Ilga Gedrovica

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/190) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

eraf

 

 

 

 

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/jauni-olbaltumvielu-avoti-partikai-latvija-pd2

Pievienots 20/03/2020