Pārlekt uz galveno saturu

Sūkalu fermentācijas pētījumi turpinās (PD5)

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) turpinās pēcdoktorantūras pētniecības projekts Nr.1.1.1.2/VIAA/2/18/307 „Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai”, kura mērķis ir sekmēt pilnīgāku pieejamo piena pārstrādes resursu izmantošanu un iegūt jaunus produktus, kas izmantojami dzīvnieku barībā un pārtikā. Pētījumos uzsvars tiek likts uz piena sūkalu blakusproduktu fermentāciju ar propionskābes baktēriju palīdzību. Šo projektu īsteno pētniece, Dr. sc. ing. Unigunde Antone.

Laika periodā no 2020. gada marta līdz maijam LLU Pārtikas Tehnoloģijas fakultātē tika turpināti propionskābes baktēriju augšanas un metabolisma pētījumi. Ar fermentējamo materiālu pētījumus palīdz nodrošināt uzņēmums AS "Smiltenes Piens" (1. att.).

 

Sūkalu pētījumi

1. att. Sūkalu fermentācijas pētījumi

 

„Pandēmijas ierobežošanas nolūkos fakultātē studenti vairs neapgrozās, līdz ar to eksperimentus iespējams veikt brīvākā gaisotnē gan iekārtu, gan telpu ziņā. Jāatzīst, ka šoreiz vīruss manam pētījumam nācis par labu!” joko Unigunde Antone, „Tomēr ir arī daudz jautājumu par to, kā ar pandēmiju saistītie aizliegumi un ierobežojumi ietekmēs gan manu, gan citu pētnieku mobilitāti uz ārzemju pētnieciskajām institūcijām. Jācer, ka projekta laikā izdosies apmeklēt gan plānotās konferences, gan citus pasākumus. Lielā mērā šī pēcdoktorantūras projekta priekšrocība ir tā, ka mums ir veiksmīga sadarbība ar Latvijas zinātniekiem, piemēram, ziemas un pavasara mēnešos kopā ar sadarbības partneriem no Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un Biotehnoloģijas institūta apgūtas jaunas enzimātiskās metodes produkta sastāva pētījumiem.”

Pašu mājās – Jelgavā, Pārtikas Tehnoloģijas fakultātē – aprobēta metode gaistošo savienojumu noteikšanai fermentācijas paraugos. Šajā nolūkā tiek izmantots gāzu hromatogrāfs (2.att. un 3.att.).

 

gāzu hromatogrāfs

2. un 3. att. Gaistošo savienojumu noteikšana ar gāzu hromatogrāfijas metodi

 

„Esmu priecīga, ka iegūtie rezultāti apstiprina to, ka fermentācijā mikroorganismu darbības rezultātā rodas gan dažādas organiskās skābes, gan citas vērtīgas antimikrobiālās vielas. Ar šo metodi iespējams salīdzināt, kuri mikroorganismu celmi un kādos apstākļos ražo vairāk šo vērtīgo savienojumu,” stāsta pētniece, „Tādējādi ar biotehnoloģijas palīdzību var iegūt produktus, kas dabīgā veidā sekmētu gan dzīvnieku veselību, gan pārtikas drošību”. Jāpaskaidro, ka Latvijā un citur Eiropā ir pievērsta pastiprināta uzmanība un meklēti alternatīvi veidi dzīvnieku veselības nodrošināšanai ar dabiskiem līdzekļiem, kā arī antimikrobiālās rezistences izplatības ar dzīvnieku izcelsmes pārtiku mazināšanai. Fermentācijā iegūtais šķidrums varētu būt vērtīgs arī kā B grupas vitamīnu un papildus enerģijas avots dzīvnieku barībā.

Pētījumi tiek veikti pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” ietvaros. Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

eraf 

 

 

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2019/sukalu-parstrade-pievienotas-vertibas-produktos-partikas

Pievienots 27/05/2020