Pārlekt uz galveno saturu

Atjaunojamo energoresursu un vides apstākļu uzlabošanas attīstība

Latvia Lithuania

Development of Renewable Energy Resources and Improvement of Environmental Conditions, ENECO, LLIV-254

Projekts tiek īstenots Latvijas-Lietuvas starpvalstu sadarbības programmas 2007-2013 I prioritātes „Reģiona sociālekonomiskās attīstības un konkurētspējas veicināšana" un II prioritātes „Pievilcīgas vides dzīvošanai izveidošana un ilgtspējīgas sabiedrības attīstība" ietvaros. Šajās prioritātēs tiek atbalstīti komercdarbības, darba tirgus, pētniecības un tehnoloģiju attīstības veicināšanas, pierobežas reģionu iekšējās un ārējās pieejamības uzlabošanas projekti, kā arī sabiedrisko pakalpojumu un dabas resursu kopīgas pārvaldīšanas uzlabošanas projekti, kas veicina pierobežas reģionu pievilcību un attīsta aktīvu un ilgtspējīgu sabiedrību.

Projekta mērķis ir radīt labvēlīgus apstākļus atjaunojamo energoresursu ieguvei un izmatošanai, tādējādi veicinot ekonomisko izaugsmi un uzlabojot vides stāvokli Latvijas - Lietuvas pierobežā.

Ņemot vērā ģeogrāfisko izvietojumu, Latvijas - Lietuvas pierobežā ir pietiekams daudzums intensīvā lauksaimniecībā neizmantotas platības, kuras pakāpeniski aizaug ar kārklu - baltalkšņu mistrojumu, kura ekonomiska izmantošana ir maziespējama. Tāpēc šajās platībās būtu jāievieš tādas koku sugas, kuras ir ātraudzīgas un atsaucīgas pret tāda mēslojuma izmantošanu, kas nav pieļaujams lauksaimniecības kultūru mēslošanai, piemēram, notekūdeņu dūņas un pelni. Ātraudzīgā koksne tiktu izmantota pierobežā esošo šķeldas katlu māju nodrošināšanai ar kurināmo. Zemju īpašnieki būtu ieinteresēti gūt labumu no zemes, kura patlaban netiek intensīvi izmantota (daļēji arī nepiemērotības ziņā kā lauksaimniecības zeme, piemēram, paugurainēs vai paskābinātās augsnēs), taču par kurām jāmaksā zemes nodoklis. Tādējādi no pārdomātas ilgtermiņa atajunojamo energoresursu ražošanas un izmantošanas pierobežā būtu sagaidāms pozitīvs sociāli- ekonomiskais efekts.

Projekta aktivitātes ietver:

  1. normatīvo aktu analīzi par plantāciju un plantāciju mežu ierīkošanu;
  2. pieejamo mēslojuma un lauksaimniecībā nepagūto platību resursu apzināšanu;
  3. potenciālo atjaunojamās enerģijas patērētāju apzināšanu un analīzi;
  4. informatīvas interneta vietnes izveidošanu un uzturēšanu;
  5. rokasgrāmatas par enerģētiskās koksnes audzēšanu un ieguvi sagatavošanu un izdošanu latviešu un lietuviešu valodā;
  6. demonstrācijas objekta - enerģētikās koksnes plantācijas - ierīkošanu un uzturēšanu;
  7. informatīvo pasākumu un semināru organizēšanu lauksaimniekiem, pašvaldību darbiniekiem un citiem interesentiem par enerģētikās koksnes plantāciju ierīkošanu, uzturēšanu un iegūtās produkcijas izmantošanu;
  8.  konsultatīvā centra izveidi LLU Meža fakultātē.


Projekta mērķa grupas ir projekta darbības teritorijā esošo pašvaldību teritoriālplānotāji, siltumapgādes uzņēmumu darbinieki un  zemju īpašnieki.

Projekta rezultāts ir enerģētiskās koksnes audzēšanā un izmantošanā teorētiski un praktiski izglītoti zemju īpašnieki, siltumapgādes uzņēmumu darbinieki un teritoriālplānotāji, kas savā darbā tieši var pielietot iegūtās zināšanas, kā arī ar konsultatīvā centra darbību un demonstrācijas objekta - enerģētiskās koksnes plantācijas uzturēšanu nodrošināta visu interesentu izglītošana par enerģētiskās koksnes ieguves un izmantošanas iespējām ekonomiskās izaugsmes veicināšanai un apkārtējās vides stāvokļa uzlabošanai.

Vadošais projekta partneris  - Šauļu Universitāte

Projekta partneris - LLU

Kopējais projekta budžets - EUR 297 890 

Nacionālais līdzfinansējums - LVL 20 271

Projekta ilgums 30 mēneši, 01. 2012. - 06.2014.

Projekta koordinators Latvijas Lauksaimniecības universitātē - Pēteris Kaļeiņikovs, LLU Meža fakultātes pētnieks, tālr.: +371 29457592, e-pasta adrese: peteris.kaleinikovs@llu.lv

Pievienots 04/04/2016