Pārlekt uz galveno saturu

Truffle research and introduction network for farmer start-ups and universities

Latvia Lithuania

Trifeļu sēņu izpēte un zemnieku un universitāšu sadarbības tīkla veidošana (TRUFFLE) LLIV-318

Projekts „Trifeļu sēņu izpēte un zemnieku un universitāšu sadarbības tīkla veidošana" notiek, pateicoties Latvijas - Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas I prioritātes 1.atbalsta virzienam -  Uzņēmējdarbības, darba tirgus un tehnoloģiju attīstības veicināšana. Programma paredz jaunu uzņēmējdarbības un pētniecības sadarbības tīklu radīšanu, kā arī attīstības programmu izveidi ar praktisku un ilgstošu raksturu.
 
Projekta mērķis ir Latvijas - Lietuvas pierobežu uzņēmējdarbības un pētniecības sadarbības tīkla izveidošana, veicinot zemes izmantošanu un attīstot netradicionālo lauksaimniecību - kokaugu stādījumu ierīkošanu ar pazemes sēnes - Vasaras trifeles jeb Burgundijas trifeles (Tuber aestivum) mikorizu. Vienlaikus tiks veikta dabas resursu izpēte Latvijā (Zemgalē, Kurzemē un Latgalē) un Lietuvā (Klaipēdas, Šauļu un Kauņas apgabalos), kā arī sekmēta dabas daudzveidības izzināšana un veikti sabiedrības informēšanas pasākumi.

Projekta aktivitātes ietver pētījumus par stādu inokulēšanu ar sēnes sporām un micēliju, mikorizas un saimniekaugu simbiozes noteikšanu, inokulēto stādu audzēšanas apstākļu izpēti, veicot augsnes un augu paraugu agroķīmiskās analīzes.

Projekta rezultātā tiks noskaidrota agrotehnoloģisko elementu (augsnes, mēslojuma, laistīšanas, stādīšanas laika un vietas, nezāļu ierobežošana) ietekme uz trifeļu stādu attīstību. Novitāte būs trifeļu sugu savvaļas atradņu izpēte pierobežas reģionos. Lai popularizētu trifeļu stādu audzēšanu, tiks organizēti semināri, praktiskie lauka pasākumi un konference. Tiks sagatavoti ieteikumi trifeļu stādu audzētājiem Latvijas un Lietuvas agroekoloģiskajos apstākļos. Ieguvums būs izstrādātie inovatīvie kursi ar papildinošiem mācību materiāliem - filma trifeļu stādu audzētājiem.

Vadošais projekta partneris - Latvijas Lauksaimniecības universitāte

Projekta vadītāja Dr.agr. Antra Balode, e-pasts: antra.balode@llu.lv, tālrunis: +371 29115518

Projekta ilgums - 30 mēneši, 01/04/2012. - 30/09/2014

Partneri - Rīgas Tehniskā universitāte, Lietuvas Lauksaimniecības un Meža pētniecības centra Meža institūts un Klaipēdas Universitāte

Kopējais budžets - EUR 319,44

ERAF finansējums: EUR 271,52

The address of the public area of the project website is: http://www.truffle.eu.com

  
Informāciju sagatavoja

Projekta vadītāja

Antra Balode

Pievienots 04/04/2016