Pārlekt uz galveno saturu

Ieteikumu izstrāde vējauzas un citu izplatītāko nezāļu sugu ierobežošanas pasākumiem Latvijas apstākļos

Sadarbības partneri

LAAPC, AREI, LLU

Mērķis

Iepriekšējos projekta īstenošanas gados, kā arī iepriekšējā projektā ir iegūts liels datu apjoms, kas aptver nezāļu izplatības datus dažāda lieluma saimniecībās un vējauzas ietekmi uz vasarāju labību ražu. 2018. gadā tika iegūti jauni dati, kā arī apkopoti un analizēti visos gados iegūtie dati un literatūras izpētes rezultāti. Rezultātā būs iespējams izdarīt secinājumus par faktoriem, kuri ietekmē nezāļu izplatību Latvijā, kā arī uzsākt rekomendāciju izstrādi izplatītāko nezāļu ierobežošanai, izmantojot gan projekta laikā iegūto, gan literatūrā pieejamo informāciju. Lauka izmēģinājumu rezultātu apkopojums ir nepieciešams, lai noskaidrotu kā vējauzas klātbūtne ietekmē vasarāju graudu ražu Latvijas apstākļos. Neskatoties uz to, ka informācija par vējauzas kaitīgumu kļūst arvien pieejamāka, daļa zemnieku to joprojām neuztver kā bīstamu nezāli. Ir nepieciešami arī konkrēti ieteikumi vējauzas ierobežošanai, pirmkārt graudaugu sējumos.
Projekta mērķis: iegūt zinātniski pamatotu informāciju par galvenajām likumsakarībām, kas nosaka nezāļu populāciju struktūru Latvijā un uz tās pamata izstrādāt ieteikumus nezāļu ierobežošanas pasākumiem Latvijas apstākļos.
Sasniedzamo rezultātu praktiskais pielietojums nozares attīstībā:
Uz pētījumu pamata tiks izstrādāti zinātniski pamatoti ieteikumi vējauzas (Avena fatua L.) un citu izplatītāko nezāļu sugu ierobežošanai integrētās saimniekošanas sistēmā Latvijas agroklimatiskajos apstākļos.
Projekta realizācija veicinās Latvijas zinātnisko institūciju sadarbību aktuālu prakpraktiskās lauksaimniecības problēmu risināšanā un kopumā paaugstinās lauksaimniecības zinātnes potenciālu. Projekta ietvaros tiks sagatavotas zinātniskās publikācijas vadošajos zinātniskajos žurnālos ar citēšanas indeksu virs nozares vidējā.
Darba uzdevumi 2018. gadā:
1) Iegūt datus par vējauzas, parastās rudzusmilgas, parastās gaiļsāres un rudzu lāčauzas izplatību Latvijā.
2) Iegūt datus par vējauzas sēklu dīgšanas īpatnībām, miera periodu un tā saistību ar vējauzas populāciju ģenētisko daudzveidību.
3) Iegūt datus laboratorijas testos par nezāļu rezistenci pret herbicīdiem, izmantojot ievāktos nezāļu sēklu paraugus no augiem, kuru ierobežošanā potenciāli efektīvu herbicīdu iedarbība bijusi būtiski nepietiekama no laukiem, kuros zemnieki novērojuši samazinātu lietotā preparāta efektivitāti konkrētas nezāļu sugas ierobežošanā.
4) Matemātiski apstrādāt un izvērtēt visus nezāļu monitoringā, lauka izmēģinājumos un nezāļu sēklu laboratorijas testos iegūtos datus.
5) Izstrādāt vējauzas sēklu dīgšanas matemātisko modeli, lai palīdzētu prognozēt piemērotāko laiku herbicīdu lietošanai Latvijas agroklimatiskajos apstākļos.
6) Iegūt un analizēt datus par noteiktu faktoru (meteoroloģiskie apstākļi, augsnes tips, agrotehniskie pasākumi, augu maiņa, lietotie herbicīdi) un to kombināciju ietekmi uz nezāļu daudzveidību un sastopamību dažādu kultūraugu sējumos un stādījumos.
7) Turpināt ieteikumu izstrādi vējauzas ierobežošanai Latvijas agroklimatiskajos apstākļos.
8) Izstrādāt ieteikumus likumdošanas izstrādei par vējauzas ierobežošanu Latvijas agroklimatiskajos apstākļos.
9) Izveidot vējauzas sēklu paraugu kolekciju turpmākiem zinātniskiem pētījumiem.
10) Sagatavot publicēšanai zinātniskās publikācijas starptautiski citējamos nozares žurnālos, izmantojot projektā iegūtos datus.
11) Sagatavot izglītojošus materiālus un publikācijas lauksaimniecības nozares žurnālos, izmantojot projektā iegūtos datus.
12) Prezentēt pētījumā iegūtos rezultātus lauksaimniekiem, lauksaimniecības konsultantiem un citiem interesentiem informatīvo pasākumu ietvaros.

Projekta izpildītāji: LLU SIA Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centrs (SIA LAAPC); Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Priekuļu pētniecības centrs; Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Stendes pētniecības centrs; APP Latvijas Lauksaimniecības universitāte (APP LLU).

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Sasniedzamo rezultātu praktiskais pielietojums nozares attīstībā:
Uz pētījumu pamata tiks izstrādāti zinātniski pamatoti ieteikumi vējauzas (Avena fatua L.) un citu izplatītāko nezāļu sugu ierobežošanai integrētās  saimniekošanas sistēmā Latvijas agroklimatiskajos apstākļos. Projekta realizācija veicinās Latvijas zinātnisko institūciju sadarbību aktuālu praktiskās
lauksaimniecības problēmu risināšanā un kopumā paaugstinās lauksaimniecības zinātnes potenciālu. Projekta ietvaros tiks sagatavotas zinātniskās publikācijas vadošajos zinātniskajos žurnālos ar citēšanas
indeksu virs nozares vidējā.

Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

99 962.00 EUR Projekta kopējās izmaksas

Projekta vadītājs
Jevgenija Ņečajeva
Pievienots 03/02/2015