Pārlekt uz galveno saturu

Dzeltenās rūsas slimības ierosinātāja Puccinia striiformis Wes. rasu izplatība Latvijā un pasākumi tās postīguma ierobežošanai kviešu sējumos

Sadarbības partneri

LLU SIA Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centrs LLU APP Agroresursu un ekonomikas institūts SIA Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs

Mērķis

Projekta mērķis ir izstrādāt rekomendācijas dzeltenās rūsas izplatības ierobežošanai kviešu sējumos Latvijā. Projekta rezultāti būs tieši pielietojami lauksaimnieciskās produkcijas ražotājiem, lai veiktu pamatotu augu aizsardzības pasākumu izvēli dzeltenās rūsas efektīvai ierobežošanai.

Projekta ietvaros pētniecību plānots veikt četros blokos: (i) izpētīt Latvijā sastopamo Puccinia striiformis rasu ģeogrāfisko izplatību; (ii) noskaidrot tirgū pieejamo fungicīdu efektivitāti dzeltenās rūsas ierobežošanai; (iii) izvērtēt plašāk audzēto un perspektīvo kviešu šķirņu izturību pret dzeltenās rūsas infekciju un (iv) analizēt dzeltenās rūsas prognožu datormodeļa piemērotību izmantošanai Latvijā.

Rezultāti dzeltenās rūsas projektam 2017. un 2018. gadā
2017. un 2018. gadā atbilstoši projekta uzdevumiem Latvijā tika ievākti kviešu lapu paraugi ar dzeltenās rūsas pazīmēm un nosūtīti Dāniju, Orhūsas Universitātes Flakkebjergas zinātnisko centru rasu identifikācijai ar fenotipēšanas un genotipēšanas metodēm. Tika identificētas piecas dažādas dzeltenās rūsas rases - PstS10 (Warrior-), PstS13 (Triticale Agressive), PstS14, PstS4, PstS7 (Warrior).
2017. gada augu aizsardzības līdzekļu lauka izmēģinājumos tika konstatēts, ka ķīmiskie fungicīdi uzrāda labu efektivitāti, ja apstrādi ar fungicīdu veic uzreiz pēc pirmo pazīmju konstatēšanas. Ziemas kviešiem ir nepieciešamas divas apstrādes ar fungicīdiem.
2018. gadā integrētajā audzēšanas sistēmā dzeltenā rūsa netika konstatēta.
Ziemas un vasaras kviešu izmēģinājumos bioloģiskajā audzēšanas sistēmā augu aizsardzības līdzekļu lietošana samazināja dzeltenās rūsas attīstības pakāpi. Lai nodrošinātu augu aizsardzības līdzekļu efektivitāti, apstrāde tika veikta sešas reizes ar intervālu 7 dienas. Augu aizsardzības līdzekļu devas ieteicams izvēlēties saskaņā ar ražotāja rekomendācijām. Bioloģiskajos laukos pirmo apstrādi var veikt preventīvi.

Salīdzinot plašāk audzēto un perspektīvo ziemāju un vasarāju šķirnes, visizturīgākās ziemas kviešu šķirnes pret dzelteno rūsu bija ‘Skagen’ un ‘Zeppelin’, vasaras kviešu šķirnes – ‘Willow’, ‘Hamlet’, ‘Taifun’.
Izvērtējot, austriešu kompānijas Pessl Instruments GmbH izstrādāto rūsu prognozēšanas modeli (dati no AREI Stendes pētniecības centra meteoroloģiskās stacijas), tika secināts, ka ziemas kviešu šķirnes ar dzelteno rūsu inficējas atšķirīgi, ko, visticamāk, nosaka šķirņu ģenētiskās īpatnības. Tieša sakarība starp prognožu modeļa indikācijām un dzeltenās rūsas infekcijas parādīšanās sākumu redzama tikai daļai no šķirnēm.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Projekta uzdevumi 2017. gadam:
1. Veikt dzeltenās rūsas monitoringu kviešu sējumos Latvijas teritorijā un analizēt ierosinātāja populācijas struktūru
1.1. Paraugu ievākšana vasarāju un ziemāju sējumos (50 kolekcijas) no dažādiem Latvijas reģioniem
1.2. Paraugu sagatavošana sūtīšanai uz Orhūsas universitāti
1.3. P. striiformis rasu noteikšana sadarbībā ar Orhūsas universitāti

2. Novērtēt dažādu grupu fungicīdu efektivitāti dzeltenās rūsas izplatības ierobežošanai
2.1. Lauka izmēģinājumu veikšana 15 fungicīdu efektivitātes demonstrēšanai uz divām kviešu šķirnēm (viena vasaras, viena ziemas)
2.2. Lauka izmēģinājumu veikšana četru bioloģisko preparātu efektivitātes novērtēšanai bioloģiskajā audzēšanas sistēmā uz divām kviešu šķirnēm (viena vasaras, viena ziemas)

3. Novērtēt plašāk audzēto un perspektīvo ziemāju un vasarāju kviešu šķirņu izturību pret dzeltenās rūsas infekciju
3.1. Lauka izmēģinājumu veikšana, iekļaujot dažāda agrīnuma ziemas un vasaras kviešu šķirnes (astoņas ziemas un septiņas vasaras kviešu šķirnes), un novērtēt to ieņēmību pret P. striiformis rūsas infekciju provokācijas fonā
3.2. Rūsas infekcijas radītās šķirņu ražības un kvalitātes rādītāju izmaiņu novērtēšana, salīdzinot ar to vērtībām šķirņu sējumos ar rūsas infekcijas ierobežošanu (ar fungicīda lietojumu)

4. Izvērtēt dzeltenās rūsas datormodeļa prognožu precizitāti Latvijas agroklimatiskajos apstākļos
4.1. Veikt datormodeļa dzeltenās rūsas infekcijas prognozes un lauka uzskaišu datu informācijas uzkrāšanu
4.2. Veikt iegūto datu analīzi par prognožu precizitāti un pielietojamību praktiskajā lauksaimniecībā

5. Projekta rezultātu izplatīšana
5.1. Izplatīt informāciju par projektu mērķa grupām semināros, lauku dienās un populārzinātnisku publikāciju veidā

Projekta uzdevumi 2018. gadam (projekta otrais gads): 
1. Turpināt dzeltenās rūsas monitoringu kviešu sējumos Latvijas teritorijā un analizēt ierosinātāja populācijas struktūru
2. Veikt eksperimentu laboratorijas apstākļos par bioloģisko preparātu iedarbību uz dzelteno rūsu
3. Novērtēt dažādu grupu fungicīdu efektivitāti dzeltenās rūsas izplatības ierobežošanai
4. Novērtēt plašāk audzēto un perspektīvo ziemāju un vasarāju kviešu šķirņu izturību pret dzeltenās rūsas infekciju
5. Turpināt izvērtēt dzeltenās rūsas datormodeļa prognožu precizitāti Latvijas agroklimatiskajos apstākļos
6. Uzsākt informatīvā materiāla sagatavošanu par dzelteno rūsu

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta vadītājs
Mg.biol. Līga Feodorova-Fedotova
Projekta atslēgvārdi
dzeltenā rūsa
Pievienots 02/01/2017