Pārlekt uz galveno saturu

“Jaunu vadības metožu izstrāde siltumnīcu augu apgaismojuma sistēmām to enerģētisko un ekoloģisko parametru uzlabošanai (uMOL)”

ERAF
Projekta numurs
Nr. 1.1.1.1/16/A/261
Sadarbības partneri

Rīgas Tehniskā universitāte (vadošais partneris), Sabiedrība ar ierobežotu atbildību “Eltex”

Mērķis

Projekta galvenais mērķis ir izveidot zinātnisko mērījumu bāzi un izstrādāt jaunu „uMOL” vadības sistēmu, lai nodrošinātu kontrolētu augu audzēšanas vidi industriālās un ražošanas siltumnīcās, kur audzē dažādas kultūras (tomāti, gurķi, salāti, zemenes, puķes), izmantojot jaunus intelektuālus vadības algoritmus (IT), kas nodrošinās energoefektīvu un videi draudzīgu ražošanu, ietverot arī jaunus sensorus elektroenerģijas patēriņa un augu augšanas parametru novērošanai (elektronika un elektrotehnika), kā arī jaunus analīzes un optimizācijas rīkus, lai palielinātu siltumnīcu sistēmas kopējo efektivitāti par 30% vienlaicīgi nesamazinot ražu un tās kvalitātes parametrus (bioloģija), salīdzinot pret esošām tipveida sistēmām. Šāds starpdisciplinārs pētījums Latvijas klimatiskajiem apstākļiem līdz šim vēl nav veikts un ir nepieciešams jaunu zināšanu un tehnoloģiju radīšanā tautsaimniecības konkurētspējas uzlabošanai.

Projekta ietvaros tiks izstrādātas jaunas fotobioloģiskās vadības metodes esošiem ražošanas procesiem siltumnīcās, auditēšanas metodes enerģijas un ekoloģisko parametru efektivitātes novērtēšanai. Projekta gaitā tiks izstrādātas, praktiski realizētas un testētas arī jaunas mērīšanas un vadības sistēmu ierīces. Izmantojot jaunos Bio-Enerģētiskās Sistēmas algoritmus, kas tiks testēti un salīdzināti pie dažādiem apgaismojuma avotiem reālas siltumnīcas apstākļos, plānots iegūt elektroenerģijas ietaupījumus līdz 30%, vienlaicīgi nodrošinot to pašu augšanas ražību. Tiks pārbaudīts kā papildus apgaismojums ietekmē bioloģiski aktīvu vielu veidošanās intensitāti dārzeņos (tomātos, gurķos, salātos) dažādās sezonās.

 

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Plānotās aktivitātes

Galvenās projekta aktivitātes ir esošo sistēmu un to elementu energoefektivitātes analīze, arhitektūru un matemātisko modeļu izveide dažādu siltumnīcu tehnoloģiskajiem risinājumiem, jaunu sistēmas mezglu izveide un testēšana kontrolētos laboratorijas apstākļos, kur RTU laboratorijā galvenais fokuss ir uz energoefektivitāti un funkcionalitāti, bet LLU laboratorijā – uz bioloģiski aktīvu vielu veidošanās intensitāti dārzeņos dažādās sezonās un apstākļos, veselīgu dārzeņu iegūšanai ar paaugstinātu bioloģisko uzturvērtību. Laboratoriju datu iegūšanā un siltumnīcu sistēmu arhitektūru izveidē piedalās arī SIA „Eltex” inženieri, kas ļaus izveidot tirgus vajadzībām piemērotu tehnoloģiju, kuras gala variantu projekta beigās plānots arī testēt lielu industriālu siltumnīcu apstākļos.

Galvenie rezultāti:

  1. Tiks iegūti plaši mērījumu dati par siltumnīcas elektrisko, klimata, ūdens un barošanas, kā arī fotobioloģisko parametru mijiedarbību dažādu gaismas avotu gadījumā vismaz viena gada šķērsgriezumā (3-4 stādīšanas cikli), mērījumu datus nodrošinot publiskai pieejamībai.
  2. Izstrādātas rekomendācijas Latvijas industriālo siltumnīcu lietotājiem, sistēmu ražotājiem, atkarībā no to izmantotās sistēmas un mākslīgā apgaismojuma avotiem.
  3. Izveidota jauna tehnoloģija – uMOL vadības sistēma un infrastruktūras arhitektūra un pamatprincipi jaunu siltumnīcu izbūvei, kas ļauj ietaupīt 30% elektroenerģijas, nesamazinot augu ražību.
Iestādes loma projektā
Projekta partneris
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

Kopējais projekta budžets - 600 000 EUR

LLU budžets - 132 000 EUR

ERAF - 112 200 EUR

Valsts budžeta līdzfinansējums - 9900 EUR

LLU līdzfinansējums - 9900 EUR

Projekta vadītājs
Māra Dūma
Projekta atslēgvārdi
siltumnīcu ekosistēmas, energo-efektivitāte, IKT vadības sistēmas, apgaismojuma sistēmas, sensori, dārzeņi, bioloģiski aktīvas vielas.
Pievienots 08/05/2017