Pārlekt uz galveno saturu

Selekcijas materiāla novērtēšanas programma 2017. gadā (S304)

Projekta numurs
10.9.1-11/17/529
Struktūrvienības kods
S304
Mērķis

Mūsu mērķis ir atlasīt perspektīvu, Latvijas agroklimatiskajiem apstākļiem piemērotu selekcijas materiālu, kas iegūts lauka apstākļos, gan ar audu kultūras pielietošanu un poliploīdijas metodi – izvērtēt labākos genotipus, pavairot tos un nodot oficiālai jaunu šķirņu pārbaudei un reģistrācijai Latvijā un Eiropā, kā arī veikt pret dažādiem sugai nozīmīgiem vides stresiem izturīgu genotipu identificēšanu

Daudzgadīgie zālaugi Latvijā aizņem lielāko daļu no lauksaimniecībā izmantojamās zemes, un tas ir lētākais un ekonomiski izdevīgākais lopbarības avots mājlopiem vasaras un ziemas periodā. Skrīveru Zemkopības institūts ir vienīgā vieta Latvijā, kur veic šo kultūru selekciju. Galvenais uzdevums ir izveidot augstražīgas, ilggadīgas, pret slimībām izturīgas, ar augstu lopbarības kvalitāti un atšķirīgiem attīstības ritmiem, Latvijas apstākļiem piemērotas, konkurētspējīgas šķirnes, kuru audzēšana nodrošinātu stabilāku saimniekošanas sistēmu. Ilggadīgie pētījumi un pieredze liecina, ka vietējos apstākļos izaudzētās šķirnes ir potenciāli ražīgākas, ziemcietīgākas, plastiskākas un daudzgadīgākas. Latvijas piensaimnieki pēdējos gados arvien paplašina savus ganāmpulkus un strauji kāpina izslaukumus, tādēļ ļoti būtiska ir kvalitatīvas lopbarības sagatavošana. Viens no noteicošajiem faktoriem zelmeņu ražas un barības vērtības veidošanā ir paplašināt audzējamo kultūru un šķirņu sortimentu, pie kam, arvien aktuālāka ir tauriņziežu izmantošana zālāju maisījumos, kas ievērojami kāpina proteīna saturu lopbarībā. Ražošanai jāpiedāvā zālaugu šķirnes ar augstu adaptācijas potenciālu, kas spējīgas efektīvi funkcionēt dažādos augsnes tipos, kuras ir izturīgas pret augsnes skābumu un zemu augsnes aerāciju, pārlieku lielu mitrumu, kuras panes nepietiekošu apgaismojumu (labi aug zem virsauga), kuras ir izturīgas pret postošākajiem patogēniem.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Saskaņā ar noslēgto līgumu lopbarības tauriņziežu selekcijas darbs tiek veikts ar sarkano āboliņu un austrumu galegu. Sarkanajam āboliņam pastiprināta uzmanība tiek vērsta uz vidēji vēlīnas tetraploīdas sarkanā āboliņa šķirnes izveidošanu. Daudzgadīgām stiebrzālēm selekcija tiek veikta kamolzālei un starpsugu hibrīdiem, pie kam starpsugu hibrīdus var iedalīt trīs grupās: 1) ganību airenes hibrīdi ar pļavas auzeni, 2) ganību airenes hibrīdi ar niedru auzeni, 3) pļavas auzenes hibrīdi ar niedru auzeni. Kamolzāles selekcijā darbs virzīts ražīgas un ziemcietīgas kamolzāles formas izveidošanai ar maigākām lapām, kam mazāk krama āķīšu uz lapu malām. 4 Visās ierīkotajās audzētavās veģetācijas periodā veikti fenoloģiskie novērojumi, augu morfoloģisko un bioloģisko pazīmju aprakstīšana, slimība izturības novērtēšana, brāķēšana, elites augu atzīmēšana, piesiešana pie mietiņiem, sēklu ražas novākšana, uzskaita, iegūto datu analīze un protams arī ravēšana, pļaušana u.c. agrotehniskie pasākumi. Tāpat veģetācijas periodā atzīmēta šķirņu ataugšanas intensitāte gan pavasarī, gan pēc pļāvumiem, veikta zaļās masas ražas uzskaite un paraugu noņemšana sausnas un ķīmisko analīžu veikšanai. Turpinās sadarbība ar LU Bioloģijas institūta Ģenētikas laboratoriju par sarkanā āboliņa in vitro kultūrā izveidoto augu izvērtēšanu lauka apstākļos. Turpinās arī sadarbība ar LVMI “SILAVA” Ģenētisko resursu centra speciālistiem par DNS analīžu veikšanu dažādu stiebrzāļu sugu un to hibrīdu izpētei.

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

EUR 49 321.42

Projekta vadītājs
Aldis Jansons
Pielikums Izmērs
2017_atskaite.pdf 4.32 MB
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 21/06/2017