Pārlekt uz galveno saturu

Augu maiņas izmantošana vējauzas izplatības efektīvai ierobežošanai dažādos Latvijas reģionos

Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests
Projekta numurs
18-00-A00102-000015
Struktūrvienības kods
DEMO4
Mērķis

Praktiski nodemonstrēt, ka, ievērojot augu maiņu un to, kombinējot ar atbilstošu AAL lietojumu, iespējams samazināt vējauzas izplatību. 

Demonstrējuma rezultātā ir plānots iegūt datus par dažādu sugu augu maiņas ietekmi ar vējauzas izplatības ierobežošanu ar tām piesārņotos tīrumos, kā arī praktiski demonstrēt lauksaimniekiem, konsultantiem un citiem interesentiem kā variējot ar dažādām  laukaugu sugām un augsnes apstrādes veidiem  iespējams samazināt  vējauzu piesārņojumu tīrumā.  
Demonstrējumā iegūto rezultātu popularizēšana un izplatīšana dos iespēju  lauksaimniekiem izvērtēt un plānot savās saimniecībās optimālākos augu maiņas variantus laukos ar vējauzu piesārņojumu.
 Lauku dienu laikā interesentiem būs iespēja diskutēt un saņemt uz izmēģinājuma datiem bāzētas profesionālas konsultācijas un pārņemt demonstrējumu saimniecības  praktisko pieredzi.
Demonstrējumos iegūtā informācija izmantojama publikācijām, kas paredzētas nozarē iesaistītajiem uzņēmējiem un to nodarbinātajam personālam. Demonstrējumu rezultāti izmantojami apkopotā veidā, tos prezentējot lauku dienās, semināros un praktiskajās konferencēs.
Demonstrējuma rezultāti un saistītā informācija par tiem tiks publicēta Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Agroresursu un ekonomikas institūta mājaslapā un biedrības “Zemnieku saeima” mājas lapā.
Demonstrējuma rezultātu lietotāji: lauksaimnieki, profesionālo skolu audzēkņi, studenti, nozares profesionāļi, konsultanti, lauksaimniecības pakalpojumu sniedzēji.

https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/rural-development#overview

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Demonstrējuma uzdevumi, kas jāveic, lai sasniegtu demonstrējuma mērķi:
1.    Izstrādāt demonstrējuma metodisko plānu demonstrējumu (viena lauka lielums vismaz 1 ha) ierīkošanai divos plānošanas reģionos - Kurzemē  un Latgalē; 
2.    Ierīkot vasarāju labību sējumu vējauzu piesārņojuma fona novērtēšanai demonstrējumu saimniecību tīrumos; 
3.    Iekārtot demonstrējuma lauku saskaņā ar augu maiņas shēmu un demonstrējuma metodisko plānu, ņemot vērā augsnes auglības rādītājus, saimniecības saimniekošanas intensitāti un tipu;  
4.    Novērtēt vējauzu attīstību demonstrējuma variantos, veicot nezāļu uzskaiti un novērtējot kultūrauga sējuma produktivitāti (augu biezība sējumā, graudu ražas uzskaite kontrollaukumos) un salīdzinot ar kontroles variantu  - vasarāju labību audzēšanu monokultūrā 
5.    Sagatavot zinātnisko pārskatu par rezultātiem, ņemot vērā veiktās uzskaites un mērījumus, kā arī apstākļu raksturojumu  - demonstrējuma lauka agroķīmiskais raksturojums, veģetācijas periodā meteoroloģisko apstākļu raksturojums; 
6.    Reizi gadā organizēt lauku dienas demonstrējumu saimniecībās; 
7.    Sagatavot populārzinātnisku publikāciju par demonstrējuma tēmu; 
8.    Organizēt demonstrējuma noslēguma semināru lauksaimniekiem, konsultantiem un citiem interesentiem (pēdējā gadā).  
 

Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta vadītājs
Dr. biol. Jevgenija Ņečajeva
Projekta atslēgvārdi
augu maiņas izmantošana, vējauza
Pievienots 01/01/2019