Pārlekt uz galveno saturu

Ganību airenes pirmsselekcijas materiāla izvērtēšana (S333)

Projekta numurs
S333
Struktūrvienības kods
S333
Sadarbības partneri

LAD

Mērķis

Ganību airenes pirmsselekcijas projekta aktivitātes aizsākās 2012.gadā piecu Ziemeļvalstu un Igaunijas starpā. Pēc diviem gadiem pievienojās Lietuva un vēl pēc 2 gadiem 2016.gadā projektā iesaistījāmies arī mēs - LLU Zemkopības institūts. Kopējā projekta aktivitātes ir sadalīta 3 gadu garos posmos (fāzēs). Šobrīd ir sākusies projekta 3.fāze, kas turpināsies no 2018. – 2020.gadam.
Projekta mērķis ir uzlabot ganību airenes ģenētiskā materiāla ziemcietību un ilggadību, kā arī palielināt izejmateriāla ģenētisko daudzveidību atbilstoši Ziemeļeiropas klimatiskās zonas prasībām. Tas nākotnē selekcionāriem ļaus ātrāk reaģēt uz klimatisko pārmaiņu un politisko lēmumu sekām, un apmierināt patērētāju prasības šai kontekstā. Tādēļ projekta ietvaros tiek veiktas šādas aktivitātes:

  • pašreiz pieejamā komerciālā materiāla pētījumi;
  • ģenētiskā materiāla ar plašu ģeogrāfisko izcelsmi un lielu ģenētisko daudzveidību apzināšana un dokumentēšana;
  • populāciju veidošana ar lielu ģenētisko daudzveidību un populāciju atlase ar dažādu pazīmju galējībām;
  • instrumentu izstrāde genomikas atbalstītai nākotnes augu selekcijai.

1. Starptautiskā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu zālaugu selekcionāru publiski-privātā sadarbības projekta “PPP for Pre-breeding in Perennial Ryegrass (Lolium perenne L.)” ietvaros izvērtēt, pilnveidot un atlasīt ganību airenes indivīdus un populācijas - ģenētisko materiālu, kas būtu īpaši adaptēties spējīgs nākotnes mainīgajos klimatiskajos apstākļos un kuru nākotnē varētu izmantot jaunu šķirņu veidošanai Ziemeļu un Baltijas reģionā.
2. Sniegt savu ieguldījumu datu materiāla ieguvē ganību airenes molekulāro marķieru izstrādei mērķtiecīgākai selekcijas virzīšanai nākotnē.
3. Projekta kopējais mērķis ir izveidot sadarbības platformu kapacitātes stiprināšanai un sinerģijai starp augu selekcijas kompānijām un akadēmiskajām institūcijām Ziemeļu un Baltijas reģionā.

Prognozēto klimata izmaiņu kontekstā tiek sagaidīts, ka ganību airenes audzēšanas areāls tuvākā nākotnē paplašināsies un pieaugs šī kultūrauga nozīmīgums Ziemeļavalstu un Baltijas valstu tautsaimniecībā. Šādas prognozes tiek izteiktas, ņemot vērā ganību airenes priekšrocības: augstražību, izcilās ataugšanas spējas un augsto lopbarības kvalitāti. Latvijas apstākļos ganību airenes audzēšana joprojām tiek uzskatīta par riskantu nestabilo ziemošanas apstākļu dēļ. Ne mazāku ļaunumu airenes sējumiem var nodarīt krasās temperatūras svārstības pavasara periodā. Vasaras mēnešos savukārt ražu būtiski var samazināt ilgstošs sausums. Tāpat šobrīd ir neapmierinošs pieejamo ganību airenes šķirņu saglabāšanās ilgums zelmenī. Zelmeņi ar ganību aireni pārāk ātri (3-4 gadā) izretojas un ir nepieciešamība tos pārsēt, kas prasa lielus ieguldījumus laika un izmaksu ziņā. Šobrīd pieejamais ganību airenes ģenētiskais materiāls nav pietiekami daudzveidīgs un ekoloģiski plastisks. Tādēļ Ziemeļvalstu un Baltijas valstu zālaugu pētnieki un selekcionāri rosināja kopīgiem spēkiem pētīt un uzlabot ganību airenes ģenētisko materiālu, izvērtējot un atlasot to atšķirīgos klimatiskajos apstākļos. Tas nākotnē ļaus veidot plastiskas, ziemcietīgas, sausumizturīgas un ilggadīgas šķirnes.
Apvienojot kopējā projektā Ziemeļvalstu un Baltijas valstu selekcionāru un akadēmisko institūciju kapacitāti, iecerēts paveikt plašu ganību airenes ģenētiskā materiāla izpētes un izlases darbu. Izmantojot modernās selekcijas un biotehnoloģijas metodes plānots palielināt ganību airenes ģenētisko daudzveidību, atrast likumsakarības fenotipisko un genotipisko pazīmju starpā un izveidot ekoloģiski plastiskas populācijas, noturīgas pret dažāda veida biotiskajiem un abiotiskajiem stresiem.

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

6 000.00 EUR

Projekta vadītājs
Sarmīte Rancāne
Pielikums Izmērs
S333 Zinātniskā atskaite.pdf 1.99 MB
Pievienots 21/05/2018