Pārlekt uz galveno saturu

Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārvaldības pilnveide

Finansējuma avots
Projekta numurs
8.2.3.0/18/A/009
Struktūrvienības kods
ES28
Sadarbības partneri

APP “Dārzkopības institūts”, APP “Agroresursu un ekonomikas institūts”, Latvijas Valsts mežzinātnes institūts “Silava”, Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts “BIOR”

Mērķis

Pilnveidot LLU studiju programmu satura kvalitāti un, efektīvi izmantojot pieejamos resursus, nodrošināt labāku augstākās izglītības institūcijas pārvaldību un vadības personāla kompetenču un prasmju paaugstināšanu.

Aplūkojot un novērtējot 2015.-2017. gadu periodā īstenotos pasākumus un sasniegtos rezultātus Universitātes Attīstības stratēģijas un tās īstenošanai noteikto plānu un sasniedzamo rezultātu kontekstā, kā arī ņemot vērā ārēju ekspertu 2013. un 2015. gadā sniegtos ieteikumus par nepieciešamajiem pasākumiem studiju un zinātnes snieguma uzlabošanai un pārvaldības pilnveidei , Universitāte ir secinājusi, ka šobrīd pastāv vairākas risināmas problēmas, kuras paredzēts mazināt, un vajadzības, kuras paredzēts nodrošināt, īstenojot izstrādāto Darba programmu. Šīs problēmas un vajadzības ir: 

1. Esošo studiju programmu satura nepietiekama atbilstība kvalitatīvas, modernas izglītības izpratnei un būtībai, kas ietver atbilstību tautsaimniecības vajadzībām, nodrošina modernu kompetenču attīstību, tai skaitā problēmu risināšanu, datu apstrādi un izmantošanu, iespēju identificēšanu un izmantošanu, tehnisko jaunradi un augstas pievienotās vērtības amatu pratību, kā arī mūsdienīgu mācību metožu un līdzekļu izmantošanu. 

2. Administratīvajai vadībai un studiju procesu vadībai nepieciešamo zināšanu, prasmju un kompetenču nepietiekamība. Īpaši aktuāla ir tāda zināšanu, prasmju un kompetenču attīstība, kas struktūrvienību vadītājiem ļautu veidot, uzturēt un vadīt pārvaldības un kvalitātes procesus, savukārt Universitātes studiju attīstības un nodrošinājuma procesos iesaistītajam vadības personālam un studiju programmu direktoriem ļautu veidot un īstenot tādas studiju programmas, kas balstās tautsaimniecības vajadzībās, nodrošina mūsdienīgu kompetenču attīstību, stratēģiskajām specializācijas jomām nepieciešamo globālo zināšanu iegūšanu un izplatīšanu, ar specializācijas jomu attīstību saistīto sociālo problēmu risināšanu. 

3. Nepietiekama studiju piedāvājuma internacionalizācija, kas ir saistīts ar studiju programmu nepietiekamu konkurētspēju starptautiskā vidē (konkurētspēju kavējošie faktori: LLU ierobežotu atpazīstamība un atzīšana starptautiskā vidē, ārvalstu studentu piesaistes, uzņemšanas un studiju atbalsta sistēmas nepilnības, salīdzinoši neliels studiju programmu skaits angļu valodā). 

4. Nepilnības Universitātes pārvaldības struktūru funkcijās un to sadalījumā, kas negatīvi ietekmē tādu lēmumu pieņemšanu un pasākumu īstenošanu, kuriem ir būtiska ietekme uz Universitātes stratēģisko mērķu sasniegšanu, kavē struktūrvienību sadarbību un mijiedarbību, tādā veidā kavējot sasniegt rezultātus un mazinot visu veidu resursu izmantošanas efektivitāti. 

5. Finanšu resursu, studiju, pētniecības datu un informācijas pārvaldības rīku nepietiekams nodrošinājums, kas ietekmē studiju procesus, internacionalizāciju un pārvaldības efektivitāti. 

6. Kvalitātes vadības sistēmas atsevišķu procesu pilnveides vajadzības, ar nolūku nodrošināt visiem pārvaldības līmeņiem un struktūrvienībām kvalitātes vadības rīkus, tādā veidā ļaujot uzlabot un vadīt kvalitāti visos procesos un struktūrās un veidot LLU tēlu, kas esošajiem un potenciālajiem partneriem rada pārliecību, ka Universitāte ir mērķtiecīgs, kompetents, labi pārvaldīts partneris un pievilcīga vieta kopīgām studiju un pētniecības iniciatīvām. 

Lai risinātu apzinātās problēmas un nodrošinātu stratēģisko mērķu sasniegšanai noteiktās vajadzības, ir izstrādāta Projekta Darba programma. 

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Plānotās aktivitātes:

  1. Esošo studiju programmu satura pilnveide un salāgošana nozaru attīstības vajadzībām
  2. Universitātes organizatorisko un pārvaldības struktūru funkciju izvērtēšana un pilnveide
  3. Universitātes kvalitātes vadības sistēmas pilnveide
  4. E-risinājumu izstrāde, pilnveide un ieviešana pārvaldības un internacionalizācijas vajadzībām
  5. Universitātes vadības personāla zināšanu, prasmju un kompetenču pilnveide
  6. Starptautisks salīdzinošs izvērtējums (peer-review) un pārmaiņu plāna aktualizācija

 

Sasniedzamie rezultāti:

  1. Izvērtēta 51 studiju programma.
  2. Izstrādāts Studiju programmu modernizācijas plāns.
  3. Pilnveidota 51 studiju programma.
  4. Notikušas 3 starptautiskas studiju programmu satura inovācijas konferences.
  5. Pilnveidots izpildlīmeņa pārvaldības struktūru funkciju sadalījums un šo struktūru darbību reglamentējošie dokumenti.
  6. Pilnveidoti procesi un dokumenti, kas reglamentē internacionalizācijas pasākumu īstenošanu.
  7. Saņemts starptautiskais izcilības standarts „Investors in Excellence”.
  8. Izstrādāts, aprobēts un ieviests LLU akadēmiskā godīguma modulis.
  9. Veikts personāla un studentu datu aizsardzības un IT sistēmas drošības novērtējums.
  10. Izstrādāts un ieviests 1 iekšējā finansēšanas modeļa e-risinājums.
  11. Izstrādāts un ieviests 1 e-risinājums dažādotu e-maksājumu iespēju nodrošināšanai ārvalstu studentiem (studiju internacionalizācijas vajadzībām).
  12. Iegādāts un ieviests 1 studiju pārvaldības e-risinājums (studiju internacionalizācijas vajadzībām).
  13. Izstrādāti 2 digitāli e-mācību risinājumi.
  14. Atjaunota un piepildīta ar saturu LLU Fundamentālās bibliotēkas interneta vietne.
  15. Pilnveidotas vadošo speciālistu zināšanas, prasmes un kompetences plānot, vadīt un uzraudzīt pārmaiņu procesus.
  16. Pilnveidotas vadošo darbinieku zināšanas, prasmes un kompetences administratīvajā un kvalitātes vadībā.
  17. Pilnveidotas studiju programmas direktoru zināšanas, prasmes un kompetences studiju satura pilnveides un studiju procesa un rezultātu kvalitātes vadībā, kā arī inovatīva studiju satura un mācību formu izveidē un ieviešanā.
  18. Notikuši 10 savstarpējās mācīšanās pasākumi.
  19. Īstenots starptautisks salīdzinošs izvērtējums (peer-review).
Iestādes loma projektā
Vadošais partneris
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

Kopējais finansējums – 1 059 598.00 EUR

ESF finansējums (85%) – 900 658.29 EUR

valsts budžeta finansējums (15%) – 158 939.71 EUR.

Sadarbības iestāde: CFLA

Projekta vadītājs
Ilze Beitāne
Pievienots 28/09/2018