Pārlekt uz galveno saturu

Lauksaimniecības sektora siltumnīcefekta gāzu un amonjaka emisiju aprēķina metodiku aktualizācija samazināšanas pasākumu kvantitatīvai novērtēšanai (S334)

Projekta numurs
18-100-INV18-5-000025
Struktūrvienības kods
S334
Sadarbības partneri

LAD

Mērķis

Projekta mērķis ir izstrādāt tīmeklī balstītu un brīvi izmantojamu kalkulatoru lauksaimniecības sektora siltumnīcas efekta gāzu un amonjaka emisiju samazinošo pasākumu kvantitatīvai novērtēšanai, saskaņā ar IPCC noteikto metodiku siltumnīcas efekta gāzu emisijām un EMEP/EEA noteikto metodiku amonjaka emisijām, kā arī MK noteikumiem “Siltumnīcefekta gāzu emisiju aprēķina metodika” un MK noteikumiem “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu konkursu veidā pasākumam "Ieguldījumi materiālajos aktīvos"”. Projekta gala produktu – apvienotu siltumnīcas efekta gāzu un amonjaka emisiju samazinošo pasākumu efektivitātes novērtēšanas rīku izmantos valsts un Eiropas Savienības atbalsta saņēmēji atklātu projektu konkursu veidā pasākumam "Ieguldījumi materiālajos aktīvos " lauksaimniecības sektorā, tāpat arī rīks būs publiski pieejams www.vbf.llu.lv, lai jebkurš interesents varētu aprēķināt siltumnīcas efekta gāzu un amonjaka emisijas lauksaimniecības uzņēmumā, kā arī aprēķināt siltumnīcas efekta gāzu un amonjaka emisiju samazināšanas potenciālu. Papildus, rīks ir paredzēts izmantot izglītojošiem un zinātniskiem mērķiem, lai veicinātu sabiedrības izpratni par siltumnīcas efekta gāzu un amonjaka emisiju samazināšanas iespējām.

Lauksaimniecībā prioritārie pasākumi ir ražošanas efektivitātes paaugstināšana, t.i. produktivitātes kāpināšanu, samazinot siltumnīcas efekta gāzu un amonjaka emisijas. Ņemot vērā būtisko investīciju īpatsvaru „Latvijas lauku attīstības programmas 2014. - 2020. gadam” pasākumos, siltumnīcas efekta gāzu un amonjaka emisiju samazinājuma potenciālais efekts ir būtisks, taču, ņemot vērā sarežģīto aprēķina metodiku, ir nepieciešams vienots aprēķina rīks siltumnīcas efekta gāzu un amonjaka emisiju vienota potenciālā samazinājuma izvērtēšanai. Lauku attīstības pasākumu sinerģijas efekta nodrošināšanai, īstenotajiem pasākumiem jānosaka papildus atbalsta likme, ja projekta ietvaros tiek īstenotas aktivitātes, kas sniedz ieguldījumu siltumnīcefekta gāzu un amonjaka emisiju samazinājumā, kā arī, piešķirot papildus projektu atlases kritēriju, punktus, ja projekta ietvaros tiek īstenotas darbības un veikti ieguldījumi vairāku mērķu izpildei, tādejādi sekmējot Eiropas Savienības kopīgo un Latvijas Lauku attīstības programmas 2014. - 2020. gadam ietvaros definēto mērķu sasniegšanu. „Latvijas lauku attīstības programmas 2014. - 2020. gadam” ietvaros īstenotie pasākumi sniegs savu ieguldījumu lauku attīstības piektās prioritātes mērķu sasniegšanai, veicinot siltumnīcas efekta gāzu un amonjaka emisiju samazināšanos, savukārt projektu atlases kritērijus plānots noteikt atbilstoši NAP2020 galvenajam uzstādījumam – ekonomikas izrāviens. Līdz šim izstrādātie rīki “SEG emisiju kalkulators” un “Amonjaka emisiju kalkulators” tiek izmantoti siltumnīcas efekta gāzu emisiju samazinošo pasākumu un amonjaka emisiju samazinošo pasākumu izvērtēšanai saskaņā ar MK noteikumiem “Kārtība, kādā piešķir valsts un Eiropas Savienības atbalstu atklātu projektu konkursu veidā pasākumam "Ieguldījumi materiālajos aktīvos"”. Iepriekšminēto rīku galvenie trūkumi ir vairāki: pirmkārt, aprēķina metodikas pamatā ir Latvijas vidējie rādītāji (piemēram, sagremojamība u.c.); siltumnīcas efekta gāzu un amonjaka emisiju samazinošie pasākumi tiek analizēti atsevišķi, samazinošo pasākumu klāsts nav pietiekošs un nav paredzēta iespēja saņemt aprēķina metodikas izdruku.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Darba uzdevumi:
1. Matemātiskā algoritma izstrāde siltumnīcas efekta gāzu un amonjaka emisiju aprēķina metodikas saimniecības līmenī apvienošanai vienā tīmekļa rīkā, un aprēķina metodiku sinhronizācija ar nacionālā līmeņa aprēķina metodikām lauksaimniecības sektorā, kā arī metodikā iekļaujot diferencētus aprēķina detalizācijas līmeņus atbilstoši zemnieku saimniecības ražošanas apjomam;
2. Siltumnīcas efekta gāzu un amonjaka emisiju samazinošo pasākumu kvantitatīvās novērtēšanas aprēķina metodikas izveide, atbilstoši līdzšinējo nacionālo pētījumu rezultātiem un samazinošo pasākumu aprēķina daļas detalizācijas paplašināšana ar iespēju izdrukā saņemt samazinošo pasākumu aprēķinu algoritmu;
3. Apvienotā tīmekļa siltumnīcas efekta gāzu un amonjaka emisiju kalkulatora programmēšana un testēšana izmantojot MonteCarlo simulācijas, un emisiju samazinošo pasākumu aprēķina faila izdrukas versijas pārbaude tīmekļa tiešsaistē.

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta vadītājs
Inga Grīnfelde
Pielikums Izmērs
Atskaite_S334.pdf 2.7 MB
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 21/05/2018