Pārlekt uz galveno saturu

Lēmuma atbalsta sistēmas izmantošanas demonstrējums kaitēkļu un/vai slimību ierobežošanā integrētajā audzēšanā dažādos Latvijas reģionos

Atbalsta Zemkopības ministrija un Lauku atbalsta dienests
Projekta numurs
18-00-A00102-000014
Struktūrvienības kods
DEMO3
Mērķis

Praktiski nodemonstrēt lēmuma atbalsta sistēmas izmantošanu ābeļu kaitēkļu un slimību ierobežošanā integrētajā audzēšanā.

Demonstrējuma pirmā gada pirmajā posmā tiek izvēlēta šķirne/es, uz kurām tiks veikts demonstrējums, veikta parauglauka apzīmēšana dabā, ievērojot vadlīnijas lauka izmēģinājumu ierīkošanai, kā arī sagatavots metodiskais materiāls par lēmuma atbalsta sistēmas pielietošanu slimību un kaitēkļu ierobežošanas aktivitāšu plānošanā. Otrajā posmā saimniecību atbildīgajām personām tiks izsniegts metodiskais materiāls un veikta pamatapmācība par lēmuma atbalsta sistēmas lietošanu un brīdinājuma signālu interpretēšanu, kā arī kaitīgo organismu uzskaiti, nodrošinot to, ka dažādās saimniecībās iegūtie rezultāti ir savstarpēji salīdzināmi, t.sk. starp dažādiem reģioniem.
Trešais posms, kas atkārtojas arī demonstrējuma otrajā un trešajā gadā, ir demonstrējuma īstenošanas aktivitātes: stādījuma kopšanas pasākumi un augu aizsardzības pasākumi atbilstoši lēmuma atbalsta sistēmas brīdinājumu signāliem, kaitīgo organismu uzskaites, ražas kvalitatīvais un kvantitatīvais vērtējums, darba apjoma un ekonomisko rādītāju novērtēšana un lauka dienu rīkošana.
Ceturtajā posmā projekta beigās tiek sagatavots pārskats par demonstrējuma rezultātiem un organizēts publisks seminārs demonstrējuma rezultātu izplatīšanai visām mērķa grupām. 
 

https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/rural-development#overview

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Demonstrējuma uzdevumi, kas jāveic, lai sasniegtu demonstrējuma mērķi:

•    Iekārtot divus parauglaukumus (vismaz 1 ha katrs) katrā saimniecībā, kur vienā variantā kaitīgo organismu ierobežošana notiek balstoties uz saimnieka līdzšinējo pieredzi, bet otrā variantā, kaitīgo organismu ierobežošanai tiek izmantota lēmuma atbalsta sistēmas sagatavotā informācija. 
•    Novērtēt pielietotās lēmuma atbalsta sistēmas efektivitāti. 
•    Veikt darba patēriņa uzskaiti kaitēkļu un slimību ierobežošanā un novērtēt metodes izmantošanas ekonomiskos rādītājus
 

Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta vadītājs
Mg.agr. Regīna Rancāne
Pielikums Izmērs
Atskaite par 3 gadu periodu 913.59 KB
Projekta atslēgvārdi
integrēta audzēšana, lēmuma atbalsta sistēma, kaitēķļu slimību ierobežošana
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 01/01/2019