Pārlekt uz galveno saturu

Lēmumu pieņemšanas atbalsta sistēmas izstrāde ziemas kviešu lapu un vārpu slimību ierobežošanai

logo
logo
Projekta numurs
18-00-A01612-000003
Struktūrvienības kods
LAD4-U, LAD4-A
Sadarbības partneri

SIA "Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs", SIA "Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centrs", APP "Agroresursu un Ekonomikas institūts Stendes pētniecības centrs", Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, SIA "PS Līdums", Zemnieku saimniecība "Sniedzes"

Mērķis

Ziemas kviešu audzēšanas tehnoloģijas uzlabošana LAtvijā, efektīvāk izmantojot resursus un palielinot peļņu. Šim nolūkam tiks radīta internetā pieejama ziemas kviešu lapu un vārpu slimību ierobežošanas atbalsta sistēma, kas būtu gan ekonomiski, gan tehnoloģiski pamatota.

Objektīvi novērtēt ziemas kviešu lapu un vārpu slimību ierobežošanas nepieciešamību ir sarežģīts process, jo ir jāprot, jāatpazīst slimības, kā arī novērtēt to potenciālo postīgumu un aprēķināt iespējamos ekonomiskos zaudējumus. Optimāli sabalansējot slāpekļa mēslojuma devas un slimību ierobežošanu ar fungicīdiem, ir iespējams mazināt slāpekļa mēslojuma nokļūšanu vidē un arī efektīvāk izmantot resursus. Slāpekļa mēslojums tieši ietekmē SEG emisiju apmnērus, savukārt optimāla fungicīdu lietošana palīdz labāk izmantot slāpekļa mēslojumu. Uzskatāmi parādot šīs sakarības ar iegūto ražu, lauksaimniekiem tiks dota iespēja uzlabot kviešu audzēšanas tehnoloģiju. Projektā tiks izstrādāta internetā pieejama lēmumu pieņemšanas atbalsta sistēma, kas balstās uz dažādu slimību izplatības riska novērtējumu, slāpekļa mēslojuma un fungicīda ieguldījumu ekonomiskās efektivitātes novērtējumu, un ir paredzēta kā palīgs lauksiamniekiem, agronomeim un profesionāliem konsultantiem.

 

Plašaka informācija par ELFLA projektiem: https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/rural-development
vai EJZF - https://ec.europa.eu/fisheries/cfp/emff/

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Zināšanu pārnese būs projekta rezultātā izveidotā lēmumu atbalsta sistēma. iegūtie rezultāti par slāpekļa mēslojuma apjoma un fungicīdu smidzinājumu intensitāti, ļaus saniegt labāku kviešu audzēšanas rentabilitāti, kas savukārt pozitīvi ietekmēs saimniecību ekonomiskos rezultātus un ilgtspējīgu attīstību.

Iestādes loma projektā
Projekta partneris
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

499 466.41 EUR

Projekta vadītājs
LAD4-U -Zinta Gaile, LAD4-A Elīna Brauna-Morževska
Pievienots 19/06/2018