Pārlekt uz galveno saturu

Lopbarības pākšaugu izēdināšanas zootehniskā un ekonomiskā efektivitāte atgremotājdzīvnieku gaļas ražošanai (S335)

Projekta numurs
10 9.1-11/18/930-e
Struktūrvienības kods
S335
Sadarbības partneri

LAD

Mērķis

Projekta mērķis - Veicināt liellopu, aitu un kazu gaļas ražošanu Latvijā, sniedzot vispusīgu dažādu lopbarības pākšaugu – zirņu, pupu, lupīnas – izmantošanas efektivitātes izvērtējumu uz dzīvnieku nobarošanas rādītājiem un gaļas kvalitāti, kā arī popularizējot netradicionālos gaļas lopkopības produktus.

Projekta īstenošanas laikā 2018. gadā trīs Latvijas saimniecībās – SIA Nornieki, ZS. Dunāji un Jēru kontrolnobarošanas stacijā “Klimpas” tika ierīkoti pētījums gaļas kazu, gaļas liellopu un aitu nobarošanai ar dažādiem proteīna barības līdzekļiem, iekļaujot spēkbarības maisījumos lopbarības pupas un zirņus. Pētījums tika veikts 3 mēnešus (augusts, septembris, oktobris). Pētījuma laikā tika uzkrāts nepieciešamais skaitļu materiāls, lai izdarītu pagaidu secinājumus par atgremotājdzīvnieku nobarošanas rezultātiem. Uz iegūto rezultātu pamata 2020. gadā tiks aizstāvēts Bakalaura darbs par tēmu “Lopbarības pupu izēdināšanas efektivitāte gaļas jaunlopu izaudzēšanā līdz atšķiršanai”.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

  1. Veikt dzīvnieku ēdināšanas izmēģinājumus gaļas liellopu, aitu un gaļas kazu saimniecībās, lai noskaidrotu optimālākos variantus pilnvērtīgas barības maisījuma izveidei ar atšķirīgu lopbarības pākšaugu īpatsvaru, galveno vērību pievēršot pākšaugu piemērotības noteikšanai pēc sēklu aminoskābju, taukskābju, tanīnu un sagremojamības rādītājiem.
  2. Izvērtēt dažādu pākšaugu un pilnvērtīgas lopbarības maisījumu ietekmi uz atgremotājdzīvnieku produktivitātes un kvalitātes rādītājiem un nozīmi pārtikas produktu patērētājiem.
  3. Noskaidrot, kā mainās gaļas kvalitāte atkarībā no izēdināto pākšaugu sugas un īpatsvara barības devās.
  4. Veikt lopbarības pākšaugu izēdināšanas zootehnisko un ekonomisko izvērtējumu.
  5. Sniegt gaļas lopu audzētājiem un jaunajiem lauksaimniekiem ieteikumus jaunu perspektīvu gaļas produktu (piemēram, marmorizētās gaļas, kazas gaļas) ražošanā, kā arī informēt par pašražoto pākšaugu izmantošanas iespējām atgremotājdzīvnieku nobarošanas un gaļas kvalitātes uzlabošanā
Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta vadītājs
Elita Aplociņa
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 21/05/2018