Pārlekt uz galveno saturu

Meliorācijas ietekmes novērtēšana klimata pārmaiņu (plūdu riska) mazināšanā (S321)

Projekta numurs
18-100-INV18-5-000013
Struktūrvienības kods
S321
Mērķis

Pamatojoties uz sistemātiski iegūtiem novērojumu rezultātiem, noteikt un analizēt SEG emisijas no lauksaimniecībā izmantotām teritorijām, kurās veikti hidrotehniskās meliorācijas pasākumi.

Projekta uzdevumi

1. Apkopot un analizēt zinātniskajās publikācijās un projektu pārskatos iekļauto informāciju par SEG emisijām no lauksaimniecībā izmantotām nosusinātajām minerālaugsnēm pa Latvijā sastopamajiem augšņu tipiem. 

Izvērtēt zinātniskajā literatūrā oglekļa dioksīda (CO2), metāna (CH4), vienvērtīgā slāpekļa oksīda emisiju (N2O) cēļoņsakarības atkarībā no augsnes tipa, granulometriskā sastāva, kultūraugiem, augšņu apstrādes veida, hidroloģiskajiem apstākļiem, izkliedētā mēslojuma veida un devām.

2. Noteikt un analizēt CO2, CH4, N2O emisijas no lauksaimniecībā izmantotām organiskajām augsnēm un minerālaugsnēm.

Projekta īstenošanas gaitā tiks veikti CO2, CH4 un N2O gāzu emisiju mērījumi organiskajās augsnēs un minerālaugsnēs, izmantojot Picarro G2508 gāzu analizatoru. SEG emisiju mērījumi minerālaugsnēs notiks tiešā trīs Lauksaimniecības noteču monitoringa objektu (Bērze, Mellupīte, Auce) tuvumā ļaujot kompleksi izvērtēt paraugteritorijās notiekošos procesus, tajā skaitā kultūraugu, izkliedētā mēslojuma veida un devas, drenu noteces, kā arī augu barības vielu noplūdes saistību ar SEG emisijām. Mellupītes monitoringa stacijā pētījums par SEG emisijām tiks veikts 16 eksperimentālajos izmēģinājuma lauciņos, kuros tiek audzēti Latvijas apstākļiem raksturīgie kultūraugi un izkliedētas noteiktas slāpekli saturoša minerālmēslojuma devas, kas izteiktas kā slāpekļa deva tīrvielā, t.sk., 0 kg, 60 kg, 120 kg, 180 kg un 240 kg. Pētījumā tiks izmantota Lauksaimniecības noteču monitoringā apkopotā informācija par meteoroloģiskajiem un hidroloģiskajiem apstākļiem, augu barības vielu noplūdēm un citiem pētījuma vietām raksturīgajiem apstākļiem. Papildus tiks izvēlētas divas pētījumu vietas lauksaimnieciskās darbības ietekmētās platībās, kurās dominējošās ir organiskās augsnes (Mārupe un Laflora). Šajā gadījumā nebūs iespējams kompleksi izvērtēt mērījumu gaitā iegūtās SEG emisiju vērtības un augu barības vielu zudumus ūdenī.

3. Noteikt un analizēt SEG emisiju cēloņus pētāmajās teritorijās. 

Tiks izvērtēti nozīmīgākie SEG emisiju ietekmējošie faktori pētāmajās teritorijās, t.sk. augsnes mitruma mērījumi, augsnes ķīmiskā sastāva analīzes, gaisa temperatūras un nokrišņu analīze, audzētie kultūraugi, izkliedētā mēslojuma laiks, veids un devas.

Atbalstītā projekta gaidāmo rezultātu aptuvenais publicēšanas laiks – 2018. gada 15. decembris.

Atbalstītā projekta gaidāmo rezultātu publicēšanas vieta internetā – LLU mājas lapa.

Uzņēmumiem un institūcijām, kuras darbojas lauksaimniecības vai mežsaimniecības nozarē vai apakšnozarēs, projekta rezultāti ir pieejami bez maksas.

Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

32 000.00 EUR

Projekta vadītājs
Asociētais profesors, Dr.sc.ing. Ainis Lagzdiņš.
Pielikums Izmērs
S321_atskaite.pdf 4.77 MB
S321_prezentacija.pdf 3.52 MB
Pievienots 28/02/2018