Pārlekt uz galveno saturu

Aprēķinu veikšana, lai noteiktu samazinātās 5% pievienotās vērtības nodokļa likmes piemērošana atsevišķām pārtikas produktu grupām (piena produktiem, maizei, svaigai gaļai, svaigām zivīm un olām) ietekmi Latvijas tautsaimniecībā (S358)

Projekta numurs
290419/S13
Struktūrvienības kods
S358
Mērķis

novērtēt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazinājuma no 21% uz 5% ietekmi atsevišķās pārtikas produktu grupās – maize, svaiga gaļa, svaigas zivis, piena pamatprodukti un olas (turpmāk – pārtikas pamatprodukti).

    Aprēķinos ir izmantotas atziņas no 2012. gadā veiktā pētījuma “Samazinātās PVN likmes piemērošanas pārtikas produktu grupām ietekme Latvijas tautsaimniecībā”[1]. Salīdzinājumā ar 2012. gada pētījumu, šajā darbā ir pielietota vienkāršota metode, kas ļauj rezultātus pietuvināt minētajā pētījumā izstrādātā modeļa rezultātiem. Tomēr šajā darbā lielāka uzmanība ir pievērsta “pelēkās” ekonomikas novērtēšanai.

    Šī pētījuma rezultāts – vispusīgi izvērtēta PVN likmes samazināšanas pārtikas pamatproduktiem ietekme, nodrošinot politikas veidotājus ar kvantitatīvu materiālu lēmumu pieņemšanai.

    Plānotās aktivitātes un rezultāti

    Lai sasniegtu pētījuma mērķi, tika izvirzīti vairāki uzdevumi:

    1. novērtēt cenu samazinājumu attiecīgo produktu grupā;
    2. noteikt iespējamo patēriņa palielinājumu;
    3. prognozēt PVN likmes samazināšanas ietekmi valsts budžetā;
    Iestādes loma projektā
    Vadošais partneris
    Projekta uzsākšanas datums
    Projekta beigu datums
    Projekta budžets

    8 000.00

    Projekta vadītājs
    I.Pilvere
    Pielikums Izmērs
    S358_290419_S12.pdf 727.62 KB
    Pievienots 18/01/2019