Pārlekt uz galveno saturu

Atsevišķu pārvaldes uzdevumu deleģēšanas izpilde 2019 (K75)

Projekta numurs
V/12/2019 (LLU reģ.Nr. 3.2-10/2019/LLU/210)
Struktūrvienības kods
K75
Sadarbības partneri

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Mērķis

VARAM funkcionālā pakļautībā LLU jānodrošina deleģēto pārvaldes uzdevumu izpildi atbilstoši Ministrijas pasūtījumam.

  1. 2019. gada SEG inventarizācijas papildināšana lauksaimniecības sektoram.
  2. Sagatavot un apkopot Eiropas Komisijas noteiktā atskaitīšanās formātā (CRF Summary 2) aptuvenās SEG emisijas par 2018. gadu lauksaimniecības sektoram, kā arī sniegt paskaidrojošo informāciju par emisiju laikrindu.
  3. Priekšlikumu 2020. gadā veicamās SEG emisiju inventarizācijas pilnveidošanai sagatavošana un iesniegšana.
  4. Turpināt darbu pie 2019. gada ziņojuma par politiku, pasākumiem un SEG prognozēm un Nacionālā enerģētikas un klimata plāna saistībā ar lauksaimniecības sektora sadaļas sagatavošanas.
  5. Dalība Latvijas ceturtā divgadu pārskata Apvienoto Nāciju Organizācijas Vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām ietvaros sagatavošanā.
  6. Dalība pie Latvijas oglekļa mazietilpīgas attīstības stratēģijas 2050. gadam izstrādes un ES Eiropas Komisijas 28.11.2018. publicētā paziņojuma “Tīru planētu visiem! Stratēģisks Eiropas ilgtermiņa redzējums par pārticīgu, modernu, konkurētspējīgu un klimatneitrālu ekonomiku” izvērtējuma.
  7. Izmantojot 2006 .gada Klimata pārmaiņu starpvaldību padomes (IPCC) vadlīnijas SEG inventarizāciju sagatavošanai, Eiropas Vides aģentūras 2013. gada Gaisa piesārņojošo emisiju inventarizāciju vadlīnijas saistībā ar lauksaimniecības nozari, sagatavot SEG emisiju aprēķinus lauksaimniecības sektoram par 2018. gadu un pārrēķinus pēc nepieciešamības par 1990.-2017. gadu ņemot vērā KK/KN plānu, uzlabojuma plānu Latvijas SEG inventarizācijai un starptautisko auditoru norādījumus; kopējā standartizētā ziņošanas formātā (CRF Reporter) un integrētā emisiju aprēķināšanas datubāzē iegūtos vai aprēķinātos darbības datus un datus par SEG emisijām atbilstoši Konvencijas ziņošanas vadlīnijām ikgadējo inventarizāciju sagatavošanai, iesniegt  informāciju Ministrijai; novērtēt neprecizitātes iegūtajiem vai aprēķinātajiem darbības datiem, emisiju faktoriem un datiem par SEG emisijām no lauksaimniecības sektora; sagatavot nacionālā inventarizācijas ziņojuma (National inventory report) nodaļas par lauksaimniecības sektoru, balstoties uz Ministrijas izstrādāto instrukciju Latvijas SEG inventarizācijas sagatavošanai; sagatavot instrukciju par 2020. gada SEG inventarizācijas no lauksaimniecības sektora sagatavošanu; pilnveidot SEG emisiju novērtējumu par lauksaimniecības sektoru saskaņā ar Konvencijas starptautisko ekspertu ieteikumiem, kā arī sadarboties ar Ministriju SEG inventarizācijas apkopošanas laikā.
  8. Veikt Kvalitātes kontroles darbības ZIZIMM, ZIZIMM KP sektora pamatavotiem 2020. gada SEG inventarizācijai, atbilstoši KK/KN plānam.
  9. Slāpekļa bilances lauksaimniecības sektoram aktīvo datu un metodikas precizēšana inventarizācijas ziņojuma uzlabošanai, atbilstoši 2019. gada IPCC vadlīnijām.
  10. Piedalīties Latvijā organizētajos pasākumos un nepieciešamības gadījumā arī starptautiskajos pasākumos, kuros tiek apspriesti būtiski jautājumi saistībā ar emisijām no lauksaimniecības nozares.
  11. Sniegt informāciju par SEG aprēķinu gaitu, tai skaitā par paredzamajām izmaiņām un iespējamajām problēmām.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Iestādes loma projektā
Projekta partneris
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

14 504,00 EUR

Projekta vadītājs
Laima Bērziņa
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 07/10/2019