Pārlekt uz galveno saturu

Augu olbaltumvielu ražošanas produktivitātes un ilgtspējības palielināšana Eiropā (S345)

Projekta numurs
19-00-SOINV05-000014
Struktūrvienības kods
S345
Sadarbības partneri

Somija

Mērķis

Projekta mērķis ir analizēt un definēt pupu produktivitāti noteicošos faktorus, veicot literatūras studijas un lauka izmēģinājumus. Projekta pirmā gada beigās tiks iegūts pupu ražas un slimību novērtējums, kā arī Latvijā audzējamo pupu šķirņu izvērtējums. Pamatojoties uz šiem rezultātiem, projekta nākamo divu gadu laikā tiks veikta zemnieku zināšanu uzlabošana par pākšaugu produktivitāti noteicošajiem faktoriem; tiks iegūtas rekomendācijas par piemērotāko pupu šķirņu audzēšanu Latvijas reģionā.  Iegūtie rezultāti ļaus pilnveidot lauka pupu audzēšanas agrotehniku Latvijā, kas turpmāk dos iespēju veicināt lauka pupu audzēšanu Latvijā.

Pākšaugiem ir būtiska loma proteīna nodrošināšanā cilvēka pārtikā un dzīvnieku barībā, kā arī vides ilgtspējas nodrošināšanā. Pākšaugu audzēšanas palielināšana nodrošinātu Eiropas pašpietiekamību proteīna apgādē, dažādotu lauksaimniecības ražošanas sistēmas, samazinātu minerālmēslu un pesticīdu lietošanu, samazinātu siltumnīcas efekta gāzu emisiju, novērstu lauksaimniecībā izmantojamo zemju degradāciju, novērstu bioloģiskās daudzveidības samazināšanos. Neraugoties uz šiem ieguvumiem, pākšaugu ražošanas apjomi Eiropā vēl joprojām ir zemi, daļēji nepietiekamās pākšaugu selekcijas un sub-optimālās lauksaimniecības prakses dēļ, kā arī nepietiekamu zemnieku zināšanu ietekmē. Pilnīgāka pākšaugu potenciāla izmantošana, ņemot vērā klimata pārmaiņas, nodrošinātu pārtiku ar pilnvērtīgām olbaltumvielām. Projekts LegumeGap trīs gadu laikā identificēs pupu šķirņu potenciālu un optimālo lauksaimniecības praksi. Projekts LegumeGap  izvērtēs, kā panākt samazinātu klimata izmaiņu izraisīto ražas svārstīgumu un proteīnu iztrūkumu Eiropas Savienības līmenī, optimizējot pākšaugu ražošanas ekoloģisko potenciālu.

Projekts tiek fokusēts galvenokārt uz lauka pupām kā pākšaugu ar pieaugošu popularitāti, plašām adaptācijas spējām un augstu proteīna saturu sēklās. Projekta gaitā, trīs gadu garumā, tiks izvērtēts pupu ražošanas potenciāls, kā arī tiks analizēti veidi, kā šo potenciālu iespējams maksimāli izmantot un palielināt.

LegumeGap projekts kopumā tiks izstrādāts trīs gadu garumā, sadarbojoties desmit partneriem no astoņām valstīm, kur savu ieguldījumu problēmas risināšanā dos arī Latvija.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Projektu LegumeGap kopumā plānots īstenot trīs gadu laikā. LLU uzdevumi projekta pirmajā gadā:

  • Apkopot un analizēt literatūrā pieejamo informāciju par Latvijā audzētajām lauka pupu šķirnēm, to ģenētisko materiālu. Lauku pupu šķirņu izvērtējums, balstoties uz literatūras datiem un iepriekšējo gadu izmēģinājumiem, tiks veikts visa projekta garumā.
  • Uzsākt literatūras apkopošanu un analīzi par lauka pupu nozīmi augu maiņā atkarībā no augsnes apstrādes paņēmiena.
  • Izvērtēt lauka pupu slimību izplatību atkarībā no sējas laika, izsējas normas, šķirnes.
  • Analizēt lauka pupu ražas veidošanos atkarībā no sējas laika, izsējas normas, šķirnes, kā arī fungicīdu lietošanas, uzsākt lauka pupu kvalitātes izvērtēšanu atkarībā no iepriekšminētiem faktoriem.
  • Veikt projekta koordināciju, komunikāciju starp iesaistītajiem partneriem, kā arī ar zemniekiem; nodrošināt zināšanu pārnesi.
Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

10 000.00 EUR

Projekta vadītājs
Alise Klūga
Pielikums Izmērs
Alsiņa_Klūga_19-00-SOINV05-000014.pdf 1.72 MB
Pievienots 02/01/2019