Pārlekt uz galveno saturu

Ekoloģisko interešu līdzsvarošana pieaugošas dabas resursu izmantošanas kontekstā saimnieciskos mežos (PD4)

eraf
Projekta numurs
1.1.1.2/VIAA/2/18/294
Struktūrvienības kods
PD4
Mērķis

Projekta mērķis ir uzlabot zināšanas un sabiedrības izpratni par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanas un pieejamo meža pagaidu pakalpojumu efektīviem saglabāšanas līdzekļiem. Projektā plānots novērtēt ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas principu un nosacījumu izpildi uz bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu un daudzveidīgu ekosistēmas pakalpojumu nodrošinājumu meža ekosistēmās.

Liela daļa no dabas daudzveidības un saglabāšanas līdzekļiem meža ekosistēmās ir izveidoti saskaņā ar meža ilgtspējīgas attīstības pamatprincipiem, kas ietver ekonomisko, ekoloģisko un sociālo funkciju optimālu nodrošināšanu meža ekosistēmās. Tomēr nav skaidri zināms, kā darbojas izveidotie dabas daudzveidības saglabāšanas līdzekļi (piemēram, aizsargājami meža biotopi, ekoloģiskie koki mežā, atmirusī koksne meža ekosistēmās) ekoloģiskās, sociālās un ainaviskās kvalitātes saglabāšanas kontekstā. Šī projekta novitāte ir starpdisciplināra pieeja, ar kuru noskaidros, kādas ekoloģiskās vērtības un kādi dabas aizsardzības saglabāšanas līdzekļi ir nepieciešami, lai nodrošinātu kvalitatīvu bioloģiskās daudzveidības saglabāšanos, kas ir saistīti ar meža apsaimniekošanas sertifikācijas prasībām. Šāda pieeja ir nepieciešama, lai izvērtētu, kādi ir efektīvākie dabas daudzveidības saglabāšanas līdzekļi meža ekosistēmās, un kā racionāli izmantot dabas resursus, nodrošinot arī ekosistēmu pakalpojumu pieeju. Līdzšinējie pētījumi ir vairāk saistāmi ar vienu pieeju analīzi, piemēram, ekoloģisko vai sociālo funkciju. Savukārt šī projekta novitāte ir saistīta ekoloģisko, sociālo un ainavas novērtējuma mijiedarbības sintēzi.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Projekta izstrādes gaitā plānots veikt šādas aktivitātes:

1) Novērtēt dabas daudzveidības saglabāšanas līdzekļu efektivitāti saimnieciskos mežos. Aktivitātē paredzēts raksturot pašreizējos līdzekļus bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai saskaņā ar ilgtspējīgiem meža apsaimniekošanas principiem Latvijas meža ainavā.

2) Noskaidrot sabiedrības attieksmi pret ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas instrumentu efektivitāti. Aktivitātes mērķis ir noteikt iespējamās dabas daudzveidībai un sabiedrībai nozīmīgas teritorijas, kas vienlīdz dabas aizsardzības mērķiem nodrošina arī ekosistēmu pakalpojumus cilvēku labklājībai.

3) Veikt efektīvu dabas aizsardzības līdzekļu identifikāciju ainavas līmenī. Šīs aktivitātes mērķis ir sintezēt iegūtos empīriskos datus un veikt telpisko analīzi ainavas līmenī, nosakot efektīvākās potenciālās dabas daudzveidības saglabāšanas teritorijas, balstoties uz kvalitatīvām ekoloģiskajām īpašībām ilgtspējīgas meža apsaimniekošanas kontekstā.

No 01.01.2021. līdz 31.12.2021. projekta īstenošanas pārtraukums.

Iestādes loma projektā
Vadošais partneris
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

Kopējais finansējums EUR 133 806,00.

(ES fonda finansējuma daļa EUR 113 735,10; Valsts budžeta finansējuma daļa EUR 13 380,60; LLU finansējuma daļa EUR 6 690,30).

Projekta īstenošanas aktualitātes:

Projekta vadītājs
Līga Liepa (MF)
Projekta atslēgvārdi
bioekonomika, boreonemorāli meži, ilgtspējīga meža apsaimniekošana, bioloģiskā daudzveidība, ekosistēmu pakalpojumi, starpdisciplināra pieeja, PostDoc.
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 03/01/2019