Pārlekt uz galveno saturu

Gaļas pārstrādes uzņēmuma Nākotne produkcijas daudzveidošana un attīstība

logo
Projekta numurs
Nr.14, projekta 1.2.1.1/18/A/002 ietvaros
Struktūrvienības kods
L279
Sadarbības partneri

SIA Latvijas pārtikas kompetences centrs

Mērķis

1.2.1.1/18/A/002 projekta mērķis ir:
Latvijas Pārtikas nozares kompetences centra mērķis ir atbalstīt vismaz 20 pētījumus atbilstoši definētajiem pētniecības virzieniem, attīstot jaunus produktus un tehnoloģijas nozarē un ieviešot tās ražošanā, tādējādi veicinot pētniecības un rūpniecības sektora sadarbību, kā arī nozares komersantu konkurētspējas paaugstināšanos.

Latvijas Lauksaimniecības universitāte ir sadarbības partneris projektā Nr.14 "Gaļas pārstrādes uzņēmuma Nākotne produkcijas daudzveidošana un attīstība", kura mērķis ir jaunu produktu izstrāde un esošo produktu derīguma termiņa pagarināšanas iespēju pētīšana Pētījumu pasūtītāja uzņēmuma vajadzībām, lai sekmētu  tā konkurētspējas palielināšanu un eksporta veicināšanu.

Pētījums tiek īstenots projekta Latvijas Pārtikas nozares kompetences centra ietvaros. Latvijas Pārtikas nozares kompetences centrs savā darbībā aptver divus zinātniskos virzienus:
1. Latvijas ražotāju produktu tirgus palielināšana, kas ietver:

  • Inovatīvi produkti un tehnoloģijas, sekojot aprites ekonomikas jaunākajām tendencēm (t.sk. eko-tehnoloģiski produkti, pārtikas drošības un kvalitātes monitoringa risinājumi);
  • Produktu iepakojuma risinājumi;
  • Pārtikas loģistikas risinājumi, t.sk. derīguma termiņu, uzglabāšanas laiku uzlabojošas un pārvadāšanas izmaksas samazinošas tehnoloģijas, tai pašā laikā, saglabājot augstu produktu kvalitāti un saīsinot ceļu no ražotāja līdz patērētājam.

2. Ražošanas pievienotās vērtības un konkurētspējas palielināšana, kas ietver:

  • Pārtikas blakusproduktu izmantošanas uzlabošana augstākas pievienotās vērtības produktos;
  • Lauksaimniecības un augļkopības pētījumi resursu izmantošanas efektivitātes uzlabošanai – piemērotākas sugas, audzēšanas tehnoloģijas;
  • Jauni, inovatīvi produkti ar augstāku pievienoto vērtību maksimāli izmantojot esošos tirgus, tehnoloģijas, citus ražošanas faktorus.

Projekts tiek īstenots no 2019.gada 8.aprīļa līdz 2021.gada 31.decembrim.
Kopējais ERAF atbalsta apjoms projektam sastāda 4 708 111.50 EUR.

Plānotās aktivitātes un rezultāti

Projekta mērķa sasniegšanai, LLU apņemas īstenot šādas aktivitātes:

  1.  Ātri vītinātas gaļas sensorās analīzes veikšana nepieciešamo izmaiņu receptūrā identificēšanai;
  2. Liellopu gaļas produktu sensorās analīzes veikšana nepieciešamo izmaiņu receptūrā identificēšanai;
  3. Pētījumu veikšana par iepakojuma veidiem un materiāliem, kas varētu tikt izmantoti, lai nodrošinātu produkcijas derīguma termiņa pagarinājumu;
  4. Veģetāro gaļas izstrādājumu ražošanā izmantojamo izejvielu izpēte;
  5. Prasību definēšana veģetāro gaļas izstrādājumu izejvielu sagatavošanai;
  6. Prasību definēšana veģetāro gaļas izstrādājumu uzturvērtībai un formai.
  7. Veģetāro gaļas izstrādājumu sensorās analīzes veikšana nepieciešamo izmaiņu receptūrā identificēšanai.
  8. Vitaminizētās gaļas sensorās analīzes veikšana nepieciešamo izmaiņu receptūrā identificēšanai.
  9. Ar olbaltumvielām bagātinātas gaļas sensorās analīzes veikšana nepieciešamo izmaiņu receptūrā identificēšanai.
  10. Ar superpiedevām bagātinātas gaļas sensorās analīzes veikšana nepieciešamo izmaiņu receptūrā identificēšanai.
Iestādes loma projektā
Projekta partneris
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

LLU budžets 38 000 EUR

Projekta vadītājs
Mārtiņš Šabovics
Pievienots 12/08/2019