Pārlekt uz galveno saturu

Kravu lieluma un skaita ietekme uz risu veidošanos galvenās cirtes cirsmās uz organiskām augsnēm KL21

Projekta numurs
3.2.-10/2019/LLU/251 (080719/S70)
Struktūrvienības kods
KL21
Sadarbības partneri

LVMI SILAVA

Mērķis

Rekomendāciju izstrādāšana ietekmes uz vidi mazināšanai un apaļo kokmateriālu pievešanas izmaksu samazināšanai galvenās cirtes cirsmās ar mazu augsnes nestspēju

Pētījuma mērķis ir rekomendāciju izstrādāšana un apaļo kokmateriālu pievešanas ietekmes uz vidi mazināšanai un izmaksu samazināšanai galvenās cirtes cirsmās uz gruntīm ar mazu nestspēju, izvēloties darba apstākļiem un plānotajam pievedamo kokmateriālu apjomam atbilstošu tehniku. Pētījuma mērķi sasniegsim, iegūstot empīriskus datus par risu veidošanos, atkarībā no pievesto kravu skaita un kravu lieluma, kā arī grunts nestspējas parametriem. Vienlaicīgi ar risu veidošanos pievešanās laikā raksturosim izmaiņas pievedējtraktora degvielas patēriņā, atkarībā no pievešanas apstākļiem (brauciens pa zaru ceļu vai bez tā un pa dažāda dziļuma risēm), kā arī augsnes sablīvējumu, izmantojot ģeoradaru un penetrologeru. Turpmākajos gados 2019. gadā ierīkotajos izmēģinājumu objektos sekosim augsnes sablīvējuma izmaiņām, kā arī novērtēsim risu formas un dziļuma izmaiņas. Detalizēts izmantojamās metodikas raksturojums dots pieteikuma nodaļā ‘Pētījuma darba metodika’.

Pētījumā iegūtos empīriskos datus par grunts nestspējas un risu veidošanās sakarībām un modelētos datus par iznestās grunts daudzumu izmantosim arī augsnes sablīvējuma cirsmu malās raksturošanai un rekomendāciju izstrādāšanai negatīvas ietekmes uz un mitruma režīmu mežaudzēs mazināšanai.

Pētījumu veiks sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti (LLU) un Meža pētīšanas staciju (MPS). LVMI Silava un LLU sadarbība pētījuma īstenošanas gaitā nodrošinās mācību procesa un zinātnes sinerģiju, iepazīstinot jaunos meža nozares speciālistus ar zinātniskām darba metodēm aktuālas mežsaimniecības problēmas risināšanas gaitā.

Pētījuma rezultāti tiks publicēsim brīvi pieejamā, anonīmi recenzētā zinātniskā izdevumā, kas indeksēts Scopus vai Web of science datubāzē.

Iestādes loma projektā
Projekta partneris
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta vadītājs
Agris Zimelis
Projekta iestāde
LLU
Pievienots 01/09/2019